Evoluce pracovních stolů: Jaké inovace přinesly poslední roky?

U kancelářského stolu tráví řada zaměstnanců významnou část pracovního dne. I proto se z podoby tohoto pracovního prostoru dá snadno vyčíst, jaké trendy v aktuální době fungují.  Za posledních šedesát let proto došlo s vývojem technologií k obrovským změnám právě v podobě našeho pracovního stolu.

Jak šel čas a postupně měnil náš pracovní stůl

Podíváme-li se daleko do minulosti do 60. let, najdeme na pracovním stole velký psací stroj a pevný telefon. Tyto přístroje ve většině případů doplní ještě popelník na cigarety a rodinná fotografie.

Postupně na stole přibývaly i další technologie jako je například fax. Psací stůl se postupně zaplnil, až na něm nezbyl prakticky žádný volný prostor. V 90. letech už ale můžeme vidět úbytek jednotlivých komponentů. Na stole se objevují počítače a bezdrátové mobilní telefony. Výjimkou nejsou ani komínky ikonických disket.

Technologický posun v 21. století byl obrovský. Počítače nahrazují notebooky, zcela běžné je i využití dodatečného monitoru. Stále oblíbenějším přístrojem jsou i tablety, na kterých lze nejen sledovat důležité informace, ale například také ovládat teplotu v místnosti nebo rezervovat zasedací místnosti.

Co dalšího najdete v moderní a efektivní kanceláři?

Bezdrátová nabiječka jako součást pracovního stolu

V dnešní době lze využívat řadu vychytávek, které by ještě před pár lety patřily do oddělení sci-fi. První takovou věcí je bezdrátová nabíječka. Když si ji umístíte na stůl do prostoru, kam jste zvyklí odkládat mobil, bude se vám stále dobíjet. Vy už tak nebudete muset řešit starosti, že se vám mobil vybije třeba při důležitém hovoru.

Nastavitelný stůl jako součást moderní kanceláře

Další inovací, která je pro pracovní stůl stále oblíbenější,
je jeho výškově nastavitelná poloha. Sezení v jedné poloze celý den u počítače není pro naše tělo
úplně ideální. Pokud vás trápí bolesti zad, zkuste si pořídit stůl, který jednoduše vysunete nahoru a
můžete pracovat i ve stoje.

Pracovní prostor s ergonomickými stoly

Moderní kancelářský stůl je dnes ergonomický, čistý a opatřený pouze nezbytnými předměty. Uvažujete-li o pořízení výškově polohovatelných stolů, je vhodné vzhledem k výši investice udělat průzkum mezi zaměstnanci a zjistit, kteří mají o toto řešení zájem.

Se stolem se pojí i výběr kancelářské židle, u které dbejte na vhodnou podporu zad, abyste předešli zdravotním komplikacím.

Proč na pracovním prostoru záleží?

Pracovní stůl se slunným výhledem

To, kde se nachází váš pracovní stůl, a především pak
jeho uspořádání, má přímý vliv na vaši produktivitu. Pokud si můžete vybrat, kde bude váš stůl stát,
vybírejte místo hlavně podle zdroje světla. Ideální
je využití přírodního slunečního svitu z okna.
Možností je také sekundární osvětlení.

Čistý pracovní stůl s dostatečným prostorem

Stůl je na místě a hurá na něj přestěhovat věci. Při tom si ale dejte velký pozor, abyste ho nezaplnili zbytečnostmi.

Pamatujte, že váš pracovní stůl není skladiště. Abyste snížili míru rozptylování na minimum, udržujte stůl
čistý a skoro prázdný. Celá řada firem přechází
na clean desk policy v rámci sdílených
pracovních míst, tzv. hot deskingu.

Pro ušetření pracovního prostoru lze využít třeba nástěnné pořadače na dokumenty nebo přihrádky na psací potřeby. Na stůl patří samozřejmě notebook, pokud ho využíváte. I zde je ale možnost umístit dodatečný monitor na stěnu za stolem. Získáte tak tak mnohem čistší vzhled pracovní desky a také větší úhlopříčku displeje.

Odborná pracovní konzultace

Svěřte se do péče odborníků

Správné nastavení pracovních míst a celého pracovního prostředí neváhejte svěřit odborníkům z řad workplace konzultantů a profesionálních architektů. Rádi proměníme i vaše kanceláře tak, aby odpovídaly aktuálním trendům a požadavkům na moderní pracoviště.


Autoři fotografií: Petr Andrlík, Prokop Laichter, Adam Fuchs & Lukáš Prokůpek, Tomáš Schiller, Unsplash, Welcome to the Jungle

Publikováno: 18. 10. 2022 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.