Jak správně nepracovat v práci

Do práce se chodí pracovat, o tom není pochyb. Pravdou však zůstává, že lidský mozek potřebuje pro soustředění a efektivní fungování také pravidelné dávky odpočinku. Právě proto jsme pro vás připravili několik rad, jak v kanceláři správně odpočívat s cílem získat energii a snížit míru stresu.

Naučte se odpočívat

Práce vám nejde od ruky, jste nervózní, nevíte, co jste chtěli udělat. Takový stav zná pravděpodobně každý. Borna Bonakdarpour, behaviorální neuroložka a odborná asistentka neurologie na Feinberg School of Medicine Northwestern University v Chicagu, potvrzuje, že hlavními viníky omezeného soustředění jsou kognitivní přetížení a spotřeba energie. Mozek si jinými slovy potřebuje odpočinout. Na každé dvě hodiny soustředěné práce potřebujete dle studií asi 20 až 30 minut pauzy.

Některé úkoly pochopitelně nevyžadují 100% pozornost, nicméně Bonakdarpour dodává, že i v takových případech je odpočinek nutný.
V opačném případě klesá naše pozornost, jsme méně motivovaní, děláme více chyb a snadněji se necháme rozptýlit. Paradoxem zůstává, že jakmile dojde na odpočinek, je snadné v něm chybovat.

Jak tedy z krátké pauzy získat co nejvíce energie
na další soustředěnou práci?

Procházka klidně kolem stolu

Jedním z nejlepších způsobů odpočinku je překvapivě pohyb. Vyrazte sami na krátkou procházku, jděte na čerstvý vzduch, zavítejte na terasu, vyjděte na moment z místnosti, kde běžně sedíte. V řadě kanceláří lze narazit také na cvičební pomůcky a místnosti, kde protáhnete ztuhlé svaly. Nebraňte se sportu na pracovišti, udělejte si pár cviků a pročistěte si hlavu. Pomůže vám to lépe se soustředit.

Darujte si masáž

Další cestou k odpočinku a znovunabytí pozornosti
je masáž, kterou zvládnete klidně od stolu. Mějte připravený krém na ruce a udělejte si masáž dlaní. Dalším skvělým tipem jsou vaše uši. Lékařské studie prokázaly, že masáž uší (neboli aurikulární akupresura) zmírňuje stres
a zvyšuje energii.
Trik spočívá v jemné masáži ucha přímo uprostřed jeho horní třetiny. Pokud máte potíže s nalezením konkrétního místa, začněte masírováním ušních lalůčků a poté postupujte nahoru.

Zdravá svačinka vás nabije energií

Moderní relaxační prostory a prakticky vybavené kuchyňky nevytváří CAPEXUS v kancelářích jen tak. Synonymem pracovní pauzy by však neměla být pouze káva. Například jablka (konkrétně slupky jablek) obsahují kvercetin. Tento antioxidant působí proti vysokému cholesterolu a zároveň podporuje kognitivní funkce. Dalším skvělým tipem jsou slunečnicová semínka obsahující vitamín E. 

Ten je důležitý pro paměť a vybavování si věcí rychleji, což znamená, že snižuje pravděpodobnost rozptýlení od práce. Když už zavítáte do kuchyňky, přemýšlejte nad tím, co v ní budete konzumovat.

Dejte si dvacet,
ale ne třicet

Doporučením na závěr, které však nelze praktikovat u každého zaměstnavatele, je tzv. power nap. Jedná se o techniku spánku s jasnými pravidly. Pokud chcete nabrat energii, ideální délka spánku je 20 minut. Některé firmy spánek na pracovišti podporují a přizpůsobují prostředí tak, aby bylo možné „dát si dvacet“ zcela nerušeně a komfortně. Nejlepší čas pro power nap jsou přibližně
2 hodiny po obědě,
kdy kvůli poklesu hladiny cukru v krvi nastává fyzický i mentální útlum.

Jak určitě neodpočívat?

  • Neprokrastinujte u sociálních sítí, počítačových her a mobilního telefonu. Váš mozek si reálně neodpočine.
  • Nesnažte se ležet na pracovním stole, raději si zajděte do relaxu a neriskujte bolest krku nebo zad.
  • Neschovávejte se před prací na toaletě, prostředí odpočinku hraje také důležitou roli.

Nepovažujte za odpočinek pauzu na cigaretu a espresso. Vyhledávejte plnohodnotné občerstvení a
příjemně strávený čas v kuchyňce.

Pokud vás představa moderních kanceláří, které myslí na odpočinek a produktivitu zaměstnanců zaujala, neváhejte nás kontaktovat. Pracovní prostředí jsme vytvořili pro stovky firem a ta vaše může být další na řadě.


Autor fotografií: CAPEXUS, Unsplash

Publikováno 13. 6. 2022 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.