Umění v kanceláři. Příklady z CAPEXu dokazují, že se vyplatí ho mít

Současné kanceláře jsou především o vytvoření zážitku. Pokud si vaši klienti či zaměstnanci z kanceláře odnesou příjemnou zkušenost a pozitivní náladu, budou se vždy rádi vracet. Skvělým nástrojem, jak podpořit váš brand, jsou umělecká díla. Ta jsou kromě originálních estetických doplňků také účinnými „odbourávači“ stresu a „zvyšovači“ produktivity. Podívejte se na to, jak skvěle fungují v našich kancelářích a na recepci.

Diskuse nad uměním v zasedačce

Mnohé studie prokázaly, že umění má pozitivní vliv
na kreativitu, podporuje celkovou produktivitu a
snižuje míru stresu. Aktuální studie od Perspectus Global, britské nezávislé výzkumné agentury, ukázala, že 69 % respondentů se cítí lépe, pokud jsou při práci obklopeni vizuálně atraktivním uměním. Kvalitní umělecká díla mohou podpořit zaměstnaneckou loajalitu vůči společnosti a celkovou spokojenost i produktivitu.

Přinášíme vám čtyři konkrétní příklady, kdy umělecké či designérské dílo pomohlo
dotvořit unikátní prostor a vnést do něj jiskru originality.

Umění jako středobod prostoru

Přirozené ohnisko prostoru

Umělecké dílo má schopnost stát se středem pozornosti. Dílo si sice můžete pořídit na trhu s uměním, originální variantou ale je nechat si zhotovit dílo na míru potřebám vaší firmy. Takové, které bude odrážet vaše firemní hodnoty, které klientům i zaměstnancům zprostředkuje pozitivní dojmy a podpoří celkovou atmosféru prostoru.

Marek Ehrenberger a umělecké dílo

Přesně takovými díly se zákazníkům chlubíme v našich CAPEXích kancelářích. Mladý umělec Marek Ehrenberger je zhotovil na míru našim požadavkům a hodnotám.
O jejich konkrétním umístění pak rozhodovali
naši architekti
.

Vybrali jsme čtyři prostory, kam se díla hodí, kde budou vidět a budou tak dělat radost všem. Každá místnost má vyjadřovat jiné pocity, hodnoty, funkce. Hodnoty jako kreativitu, upřímnost, moudrost, růst či hravost dokázal Marek Ehrenberger přetavit do originálních děl, která se nedají přehlédnout.
Michaela Zámečníková Architect, CAPEXUS

Jmenuji se Astra

obraz Sámara
Obraz Slav
Obraz Yucca
Obraz Astra

První z děl, Sámara, ztělesňující poctivost, moudrost, bezpečnost a týmovost, je umístěno v zasedací místnosti, kde probíhají pohovory – tedy první kontakt s potenciálními zaměstnanci.

Druhé dílo s názvem Slav zdobí nejvíce reprezentativní, klientskou zasedací místnost a nese v sobě hodnoty úspěchu, soustředěnosti, důvěry a růstu.

Třetím CAPEXím dílem je obraz Yucca umístěný v relaxační zóně kanceláří, kam příznačně vnáší pocity radosti, zábavy a odpočinku.

Poslední, ale rozhodně ne co do významu, je Astra, kreativní a hravé dílo zdobící stěnu v prostoru, kde pro vás tvoří naši architekti.
Společně s týmem CAPEXu jsme si vydefinovali charaktery, atmosféru a emoce, které mají díla v každé místnosti vyvolávat. Podle toho jsem přizpůsobil barevné vyznění obrazu, to hraje velmi důležitou roli. Každé dílo ve tvaru hlavy s určitým charakterem je namalované akrylátovými barvami na dřevěné biodesce.
Marek Ehrenberger Artist
Debata v zasedací místnosti

Spolehlivý spouštěč komunikace

Umělecká díla nejsou jen estetickou třešničkou v interiéru, mohou být také přirozeným komunikačním kanálem, způsobem, jak se sblížit s ostatními a navázat hovor s klienty i s kolegy. Na zakázku zpracovaný obraz či socha přímo od umělce je navíc trendy z hlediska prestiže vaší značky i z hlediska společenské odpovědnosti.

Umění v interiéru může přinášet i další benefity. Kromě přidané estetické hodnoty umělecká díla vzbuzují emoce, pomáhají vytvořit atmosféru a personifikovat prostor. Obzvlášť, když jsou vytvořena na míru jako ta naše.
Martin Židek CO-Head of Architecture, CAPEXUS

V proudu řeky

Kancelářemi CAPEXu ovšem umělecký zážitek nekončí. V lobby budovy River Corner, v níž CAPEXUS sídlí, jsou umístěná další díla, která stojí
za pozornost. Ve spolupráci se třemi talentovanými autory je zde umístila naše architektka Tereza Chocholová.

Skleněné kapky v lobby

Všechna tři díla odkazují k umístění i pojmenování budovy River Corner, které vychází z těsné blízkosti řeky Vltavy. Hned po vstupu do budovy vás zaujme unikátní skleněná stěna od designéra Jakuba Pollága oddělující lounge zónu od té komunikační.

Instalace evokuje kapky vody zamrzlé v prostoru. Vizuálně funguje nejlépe, když kolem ní člověk projde, a vnímá ji dynamicky ve vztahu k prostoru.
Jan Pollág Designer
Umění jako součást vstupního prostoru

Jakubovu instalaci doplňují další dvě umělecká díla umístěná na blízké stěně, jejichž autorkami jsou
sestry Anna Krninská a Tereza Bušková Krninská.
Čtvercový formát obrazu od Terezy může evokovat říční břeh osázený malými oblázky. Jeho jemnost a delikátní barevnou kompozici doplňuje Annina masivní kamenná skulptura zobrazující veslařskou závodní loď, která se nazývá skif. Skulptura svým tématem opět
odkazuje k blízkému vodnímu toku, kde běžně
trénují pražské veslařské kluby.

Skif na reliéfu není patrný na první pohled. Abych dílo více abstrahovala, ubrala jsem z něj některé součásti. V horní části je skif dokonce úplně přepůlený a vytváří místo, kde není žádný materiál. Divák si může pod tímto okamžikem představit třeba to, jak skif při záběru „prořezává vodu“ aby mohl projet.
Anna Krninská Artist

Umělecké dílo stvořené přímo pro vaši firmu

Všechna umělecká díla na recepci i kancelářích CAPEXu perfektně odráží zvolená témata a originálně doplňují prostor. Talentované umělce, kteří se takového úkolu zhostí s grácií, ovšem není snadné nalézt. Své o tom ví i Marek Jakúbek, zakladatel art-sharingové platformy Artist’s Hero. Díky jeho pomoci jsme oslovili Marka Ehrenberga.

Posezení u kávy a výhledu na řeku

Marek Jakúbek, CEO Artist's Hero, říká: "V Artist's Hero věříme, že každý umělec si zaslouží najít svého “hrdinu”. Mecenáše, který ho podpoří morálně i finančně a zároveň vnímá sílu umění (nejen) v pracovním prostředí. Misí Artist's Hero je pomoci mladým akademickým umělcům najít nová publika, inspirovat veřejnost jejich pohledem na osobní či společenská témata a umožnit jim dosáhnout příjem z pronájmu a prodeje uměleckých děl."

Marek Jakúbek a Marek Ehrenberger

"Prostřednictvím poskytování “umění jako služby” Artist's Hero dotváří unikátní atmosféru a image organizací a podtrhuje genius loci výjimečných pracovních prostředí. Navíc pravidelný přísun “fresh umění” do pracovního prostředí, které schválilo oko zkušeného uměleckého kurátora, vytváří neustále nové duševní stimulace
a podnětné impulsy k rozvíjení kritického myšlení
i kreativity,“ 
dodává Marek Jakúbek.

Reprezentativní, originální a funkční interiér každé kanceláře je komplexním procesem, v němž platí, že ďábel se skrývá v detailu. Aby prostor přinesl skutečné ovoce v podobě spokojených zaměstnanců a vracejících se klientů, je potřeba, aby do sebe zapadnul architektonický koncept, funkční rozvržení a unikátní doplňky. Neváhejte obrátit se na nás a my vám pomůžeme s proměnou vašich kanceláří, která vás nadchne.


Autoři fotografií: Peter Varga, Foto Studio Flusser

Publikováno: 6. 4. 2023 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.