Nadšení i riziko: Umělá inteligence v roli architekta

Umělá inteligence (AI) je tento rok skloňována ve všech pádech a její praktické využití se diskutuje v mnoha odvětvích. Stavebnictví a architektura nejsou výjimkou. Technologie je příslibem zvýšení efektivity, udržitelnosti a inovace v procesech navrhování, plánování, stavby a správy budov. Nicméně ačkoliv nabízí umělá inteligence řadu pozitivních aspektů, existují i omezení, která nelze přehlížet.

lidé s VR brýlemi koukající na model budovy

Zatím s omezeními

Mnoho z nás mělo možnost zahlédnout na sociálních sítích dechberoucí návrhy domů či interiérů vygenerované prostřednictvím AI. Na první pohled atraktivní design může mít však své mezery. Řada nástrojů umělé inteligence nezohledňuje rozpočet, regulace, stavební omezení, souslednost aktivit, materiálové vlastnosti, dodavatelské řetězce a další aspekty.

Architekt pracující na počítači

Práce architektů je mnohem více než jen zaplnění prostoru vizualizací. Je to kombinace technických dovedností s kreativní činností, která zahrnuje mimo jiné také důraz na funkčnost, estetiku, udržitelnost a lidské interakce, ať už jde o potkávání kolegů u kávy či týmové kreativní činnosti. To jsou oblasti, ve kterých AI zatím zaostává.

Je třeba znát hranice

Umělá inteligence může být dobrým pomocníkem při rešerši a vytváření designového konceptu, ale vizualizace není synonymem promyšleného plánu realizace. Stávající AI je navíc náchylná k nekritickému kopírování stávajících architektonických stylů, což snižuje originalitu a kreativitu.

Monitor počítače s návrhem budovy

Každý zodpovědný architekt musí umět správně posoudit, kde a jakým způsobem technologii použít. Rozhoduje se, které kroky ve tvůrčím procesu mohou být ovlivněny technologií a jak ji zapojit tak, aby byla efektivní. V rámci komerčních návrhů je také důležité zmínit možná rizika spojená s ochranou dat.

Přínosy a možnosti umělé inteligence

Bílý monitor počítače s návrhem budovy

I přes výše zmíněná bude mít AI v architektuře a stavebnictví své uplatnění. Může pomoci architektům a inženýrům generovat rychlé koncepty, analyzovat velká množství dat a optimalizovat návrhy pro lepší energetickou účinnost. AI může být také cenným nástrojem pro plánování a správu stavebních projektů. Ve stavebnictví AI může přinést inovace jako je parametrický design, který umožňuje generování několika variant návrhů s různými parametry a požadavky.

Vize budoucnosti spočívá v tom, že lidé budou spolupracovat se stroji na dosažení co nejlepších výsledků. AI může sloužit jako inspirace pro nové nápady a inovace, zatímco architekti budou hrát klíčovou roli v interpretaci, zdokonalování a přizpůsobování těchto nápadů konkrétním potřebám a přáním klientů.

Technologie nás baví

Ruka robota a lidská ruka dotýkající se světelné koule

CAPEXUS se řadí mezi společnosti se zájmem o nejmodernější technologie a postupy. I to je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli na problematiku umělé inteligence podívat detailněji. Testujeme různé přístupy a sledujeme rychlý vývoj nástrojů. Nás samotné zajímá, jak se bude AI dále vyvíjet, ale troufáme si tvrdit, že nás nenahradí. S velkou pravděpodobností budeme fungovat bok po boku, protože spolupráce mezi umělou inteligencí a architekty z masa a kostí dává smysl.

Pokud byste se chtěli o práci našeho týmu profesionálů a moderních technologiích v naší praxi dozvědět více, neváhejte nás kontaktovat. Velmi rádi zapojíme naši skutečnou inteligenci k představení všech možností a originálních nápadů.


Autoři fotografií: Shutterstock, CAPEXUS, Adam Fuchs & Lukáš Prokůpek

Publikováno: 16.10.2023

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.