Biofilní design: Jak přinést přírodu do komerčních prostor?

V dnešním světě, kde většinu našeho času trávíme uvnitř budov, je důležitější než kdy jindy hledat způsoby, jak kousek přírody dostat blíže k nám a naší práci. Biofilní design, koncept, který je čím dál více populární ve světě architektury a interiérového designu, nabízí řešení. CAPEXUS vám přináší nejen zkušenosti z realizací respektujících přírodu, ale také několik klíčových informací a aktuálních trendů.

Odpočinkové kancelářské sezení s „živou stěnou“

Co je biofilní design?

Biofilní design je přístup k architektuře a interiérovému designu, který integruje přírodní prvky a procesy do umělého prostředí. Zahrnuje použití přímých prvků přírody, jako jsou rostliny, voda, přirozené světlo, ale také nepřímé prvky, jako jsou materiály, textury a vzory inspirované přírodou.

Takové interiéry jsou harmonizující s přírodou a tím jsou blíže člověku. Podporují naše zdraví a pohodu, snižují spotřebu energie a materiálů, a posilují biodiversitu. Díky tomu přispívají trvalé udržitelnosti.
Martin Židek Co-Head of Architecture, CAPEXUS

Skvělým příkladem zmíněného přístupu je lobby River Corner, výherce Recepce roku 2023 v kategorii Design, kde je inspirací řeka a pomyslný vodní tok s takovými prvky, jako jsou žulové kvádry o celkové hmotnosti téměř 2 tun.

Květiny a rozkvetlé sakury zase najdete v nových kancelářích LMC, které získaly 1. místo v soutěži Kanceláře roku 2022 v kategorii IT kanceláře.

Soustředění zaměstnanci

Proč je biofilní design důležitý?

Výzkumy ukazují, že biofilní design může mít významný pozitivní dopad na fyzické a mentální zdraví člověka. Pracovníci v prostředí, které zahrnuje biofilní prvky, často vykazují nižší úrovně stresu, zlepšenou náladu, zvýšenou produktivitu a celkovou spokojenost v práci. Vzhledem k tomu, že v práci a ve městech nezřídka tráví lidé podstatnou část dne, spojení s přírodou může být klíčové pro podporu jejich celkového zdraví a pohody.

Jak CAPEXUS implementuje biofilní design?

CAPEXUS přistupuje k biofilnímu designu s ohledem na jeho důležitost pro vytváření inspirativních pracovních prostředí.

Začleňujeme do designu kanceláří živé rostliny, zelené stěny a vodní prvky, které nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přispívají k čistšímu vzduchu a zvýšené vlhkosti, což má pozitivní vliv na zdraví zaměstnanců.
Martin Židek Co-Head of Architecture, CAPEXUS

Klíčové je také maximální využití přirozeného světla a vytváření prostor s výhledem na venkovní prostředí. Umožňuje to nejen snížit spotřebu energie, ale také podpořit cirkadiánní rytmy zaměstnanců, což vede k lepšímu spánku a vyšší produktivitě.

V neposlední řadě volíme materiály, jako je dřevo, kámen a další přírodní textury, které přinášejí do interiéru pocit tepla a pohody. Tyto materiály jsou často udržitelné a přidávají k celkové ekologické stopě projektu.

V portfoliu máme i takové projekty, kde jsme biofilní design posunuli o úroveň výš pomocí ozvučení a audio nahrávek z přirozeného prostředí v kombinaci s aromaterapií. A tak například v prostorách pro dobití baterek zvaných zen garden můžete relaxovat při zvuku tropického lesa, šumění moře či tónů tibetských mis nebo zvuků gongu.
Alexandra Tomášková Chief Commercial Officer, CAPEXUS
Příroda zasahující do kancelářského prostředí

Výhody a výzvy biofilního designu

Biofilní design nabízí řadu výhod včetně zvýšení produktivity, snížení úrovní stresu a podporu fyzického a mentálního zdraví. To potvrzuje i Michaela Hoďánková, zakladatelka a jednatelka Flower Company.

Jako lidé jsme se miliony let pohybovali v divoké přírodě a byli její bezprostřední součástí. Naše životy se dechberoucí rychlostí proměnily, ale evoluce tak rychlá není. Každý malý kus přírody, který vrátíme do svého života, má na nás blahodárné účinky. Zelená je uklidňující barva. Studie ukazují, že zeleň v kancelářích snižuje hladinu stresu, přináší více energie, čistí vzduch, zlepšuje akustiku, pomáhá vytvářet přátelštější atmosféru, dokonce zvyšuje produktivitu o 15 %.
Michaela Hoďánková Zakladatelka a jednatelka, Flower Company
Místnost pro soustředění s přírodními prvky

CAPEXUS využívá biofilní design jako klíčový prvek při tvorbě inovativních a udržitelných komerčních prostorů, které obohacují životy zaměstnanců a podporují jejich pohodu a efektivitu. To vše bez starostí pro klienta s integrací prvků a funkčností pracovního prostoru. Výsledkem jsou prostředí, která nejen vypadají skvěle, ale jsou také v souladu s přírodou a lidskou potřebou být s ní spojeni.

Pokud toužíte také po spojení s přírodou, stačí se nám ozvat a vše ostatní nechat na našich odbornících.


Autoři fotografií: Michaela Bursíková, Martina Prášková, Unsplash, Shutterstock

Publikováno: 29. 4. 2024.

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.