Dog-friendly office - jaké jsou trendy a kde začít?

Češi jsou tradičně považováni za národ pejskařů. Podle statistiky Evropské organizace pro výrobce průmyslových krmiv pro domácí mazlíčky z roku 2020 vlastní psa až 40 % domácností a celkem v Česku žije přes dva miliony psů. Koronavirová pandemie navíc sblížila mazlíčky se svými pány mnohem více, a proto je trend dog-friendly kanceláří aktuální i u nás. Jak vaši kancelář zařídit tak, aby vyhovovala nejen pejskům, ale i lidem? Co je dobré si pohlídat a čím mohou pejskové na pracovišti přispět?

Pracovní schůzka v dog-friendly kanceláři

Kancelář plná produktivity

Nikoho, kdo zná pojem canisterapie, určitě nepřekvapí, že přítomnost psů na pracovišti má příznivé účinky na work-flow i sociální vazby mezi zaměstnanci. 

Největší výhody dog-friendly pracovních prostorů:

  • Časová flexibilita – zaměstnanci, kteří u sebe mají svého psa i v kanceláři, mohou snadněji a pohodlněji dokončit své úkoly bez toho, aniž by museli odcházet dřív kvůli venčení
  • Finanční benefit – díky dog-friendly office mohou zaměstnanci ušetřit peníze, které by jinak utratili za služby venčení či hlídání psů během dne
  • Produktivita – přítomnost psů na pracovišti dokáže významně redukovat stres, pozitivně motivovat a rozvíjet interní vztahy. 
Vyplňování dotazníku

Čím začít?

Prvním krokem je anonymní průzkum ve formě dotazníku, v němž mohou vaši zaměstnanci vyjádřit svůj postoj k přítomnosti domácích mazlíčků na pracovišti.
Ne každý totiž patří k milovníkům zvířat, a navíc je nutno zohlednit i riziko alergií.

Dotazník vám proto dokáže napovědět, zdali je takový benefit vhodný právě pro vás. Zhodnocení výsledků a konečné rozhodnutí by zároveň mělo záviset také na intuici a dobrém úsudku zaměstnavatele.

Otázky by se měly dotýkat zdravotního (trpíte nějakými alergiemi v souvislosti se zvířaty?), sociálního (souhlasili byste, pokud by si někdo
z kolegů přivedl do práce svého psa?) a produktivního (mohla by vás přítomnost psa na pracovišti rušit v soustředění?) hlediska. 

Pes u pracovního stolu

One step at a time

Rozhodli jste se tento benefit svým zaměstnancům nabídnout? Nevrhejte se do toho po hlavě. Dalším krokem pro pohodové a bezpečné soužití psů a lidí na pracovišti je vytvořit pevná pravidla, která se ale budou přizpůsobovat aktuální situaci.

Každý pes, stejně jako člověk, má svoji osobnost a sociální preference. Ideálním řešením pro různé „nátury“ pejsků je online kalendář, kam si mohou majitelé zapisovat, kdy si svého chlupatého člena rodiny přivedou do práce. 

Relax zóna kanceláří Miton

S nastavením pravidel může také pomoci formulář, kde se majitel psa zaváže respektovat určité pokyny a zásady.

Stanovení podmínek pro přijatelné a nepřijatelné chování (např. přílišné štěkání, agrese vůči ostatním psům, ničení kancelářského vybavení) je potřeba formulovat přesně

Místo k hraní i k odpočinku

Dalším krokem je vytvoření prostředí, kde se budou zvířata spokojená. Ideální variantou je, když má vaše kancelář k dispozici venkovní prostor – terasu, park či zahradu, kam mohou psi se svými páníčky vyrazit na krátkou procházku. Pokud takovou možnost nemáte, zvažte vytvoření „hrací místnosti“, která bude pet-proof – odolná proti dovádění a možným ničitelským choutkám.

Design dog-friendly office může zahrnovat kupříkladu misky na vodu integrované do nábytkových sestav, lounge zóny, kde mohou pohovky využít psi společně se zaměstnanci, či držáky na vodítka a oblečky umístěné poblíž pracovních stolů. Samozřejmostí jsou odolné a omyvatelné materiály. Dobrým příkladem komplexního a variabilního řešení prostoru je kancelář, kterou CAPEXUS vytvořil pro investiční skupinu Miton, kde se pravidelně pohybuje 18 pejsků. 

Pes v zavřené kanceláři

Dog-free zasedačka

Stejně jako by psi měli mít na pracovišti místo, kde se mohou projevit, je dobré myslet i na to, kde by se vyskytovat naopak neměli.

Takovým místem může být například dveřmi
oddělená kuchyňka
s relaxační zónou či uzavřená zasedací místnost. Pokud to rozložení pracovních míst dovolí, alternativnou může být také mobilní, snadno rozložitelná ohrádka, která od ostatních oddělí
pracovní místo, kde se zrovna nachází pejsek.
Všichni by si zkrátka měli přijít na své.

Chcete vaše zaměstnance zaujmout skvělým benefitem ve formě funkční dog-friendly office? Díky našim bohatým zkušenostem vám umíme nabídnout kreativní řešení vaší kanceláře, kde spolu v klidu a pohodě mohou koexistovat lidé a pejsci. Neváhejte nás kontaktovat.


Autoři fotografií: Martin Šlechta a Zuzana Benešová (Everbay.co), Pixabay, Unsplash

Publikováno: 16. 9. 2022 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.