Jak efektivně zeštíhlit kancelář?

Ačkoliv často navrhujeme rozlehlé kanceláře o tisících metrech čtverečních, v současnosti je trendem opak, tj. redukce – zmenšování kanceláří – od celkové rozlohy po počet pracovních míst. Jaké benefity redukce kanceláří firmě přináší a jak ji efektivně provést?

Pracovní prostor pro práci i relax

Stěhování a
home office

Firmy někdy přistupují k redukci užitných ploch, pokud nabízí režim home office, kdy se zaměstnanci na pracovišti během týdne střídají, a tudíž nedochází k úplnému naplnění kapacity. Denní obsazenost kanceláří se tak průměrně pohybuje okolo 25-30 % (údaje vyplývají ze zkušeností klientů CAPEXU,
kteří obsazenost měří).

Světlá a elegantní zasedací místnost

Zeštíhlování pracovních ploch může být také spojeno s přesunem sídla firmy. Pokud stěhování čeká i vás, podívejte se, jak přestěhovat kancelář tak, aby se z zprvu nepříjemné záležitosti stala zajímavá příležitost pro rozvoj.

Přistoupit k redukci kanceláří tedy lze třemi způsoby:

  1. Snížením počtu pracovních míst/stolů
  2. Redukováním kancelářských ploch
  3. Diverzifikací prostoru kanceláří

 

Prosklený koridor v pracovním prostoru

Kvalita vs. kvantita

Efektivní redukce či diverzifikace pracovních ploch jakýmkoliv výše uvedeným způsobem má dva zásadní benefity – tím prvním je snížení finanční zátěže na provoz rozměrných kancelářských komplexů (náklady na elektřinu, vytápění či klimatizaci, úklid atd.).

Získané finance se pak dají využít jako investice do flexibilnějšího, kvalitnějšího, modernějšího a udržitelnějšího pracoviště, ve kterém se zaměstnanci budou cítit lépe, o produktivitě nemluvě.

Čím menší prostor, tím chytřejší uspořádání. Jak efektivně investovat do funkční zeštíhlené kanceláře?

  • Mobilní nábytek aneb kde se vzala, tu se vzala, zasedačka - flexibilní úložné systémy slouží k ukládání věcí i jako sedací nábytek. Vychytávkou jsou sklopné, výškově nastavitelné stoly na kolečkách a ergonomické sezení, které ocení i ta nejnáročnější záda. A konečně svinovací látkové rolety, závěsy v kolejnicích nebo paravány s tabulemi, poličkami nebo květníky atp. jsou praktickým i estetickým doplňkem.
  • Izolační buňky: kde je ticho pánem - vždy je užitečné mít po ruce tichý “kout” pro soustředěnou práci. Speciální zvukotěsné jednotky vybavené pracovním stolem a pohodlným sezením zabírají pramálo místa a nabízejí perfektní soustředění.
  • Pracovní džungle - kvalitní a zdravá flóra s pravidelnou odbornou péčí umí dělat zázraky, možností je i krátkodobý pronájem rostlin, díky němuž se může vaše kancelář neustále proměňovat.
  • Bonus - současným trendem, jak “vylepšit” pracoviště pro zaměstnance i pro klienty je využití profesionálních difuzérů vůní či pronájem uměleckých děl, která prostor pracoviště zkrášlí a přinesou do něj unikátní atmosféru.
Tým workplace consultancy

Analýza denního režimu je základem úspěchu

Zásadním krokem k účinnému zmenšení kanceláří je zhotovení tzv. workplace analýzy. Odborníci z týmu Workplace Consultancy dokáží přesně určit využití jednotlivých místností nebo vysledovat fluktuaci zaměstnanců v pracovní době.

Sdílené prostory Vodafone

Výstupy workplace analýzy vám ukáží, kde můžete krátit, aniž byste tratili. Nevyužitá nebo pravidelně prázdná místa v kancelářích tak mohou získat zcela nový význam a charakter. Na základě workplace analýzy se proměnily například kanceláře společnosti Vodafone

Zjistěte, jaké máte možnosti právě vy. Nechte si zhotovit workplace analýzu našimi odborníky a svěřte se do rukou profesionálů s citem pro design i funkčnost. Obraťte se na nás ještě dnes.


Autoři fotografií: Petr Andrlík, Prokop Laichter, Aeternus Pictures - Tomáš Schiller

Publikováno: 5. 10. 2022 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.