Architektonické řešení koridorů aneb jak z chodeb udělat funkční místa

Dlouhá táhlá chodba, bílé stěny, rytmicky se míhající bílé zářivky, šedý koberec na zemi – nic, co by na vás působilo příjemně. Chodby a komunikační spojnice na pracovišti jsou funkční záležitostí, k níž lze ale přistoupit kreativně a táhlý tunel přetvořit na otevřený a příjemný prostor.

Dlouhá chodba s dřevěnými prvky

Proč je chodba problém?

To, co dělá chodby problémovými místy, je psychologický efekt – dlouhý, ničím nepřerušený tunelový prostor na člověka působí tísnivě a
necítí se v něm dobře.

Přesto jsou tyto koridory důležitou součástí každého kancelářského prostoru. Oddělují zasedací místnosti, fungují jako evakuační koridory a především to jsou prostory, kde se pohybuje největší množství osob.

Prosklený koridor s grafikou na stěnách

Jak chodbou překvapit?

Možností, jak vyřešit rozdělení prostor jinak než zdmi, je mnoho. Pokud ale například z konstrukčního hlediska dlouhý koridor z vaší kanceláře nelze odstranit,
nabízí se jednoduché řešení.

Existují dvě základní možnosti, jak pracovat s chodbou. První je změna půdorysného řešení – dlouhý prostor lze přerušit jeho zalomením nebo částečným otevřením. Druhou možností je samotný design a hravost – práce s barevností, přerušovaná výzdoba, zalomení světel atp. Obecně jsou to jakékoliv prvky, které narušují frekvenci prostoru.
Jakub Majtás Architekt ve společnosti CAPEXUS

Zalomení půdorysu chodby, skleněné příčky nebo rytmické střídání materiálů jako funkční prvky narušení dlouhých chodeb se skvěle uplatnily například v kancelářích firmy Takeda. Efektivně pracovat s rytmem koridoru lze také pomocí podlahy. V brněnském zázemí pro OHLA ŽS se šedý koberec na chodbě potkává s dřevěnou lamelovou podlahou, která do prostoru vstupuje a zároveň ohraničuje odpočinková místa. Místo táhlé bílé stěny zaměstnanci prochází kolem světle modré stěny, která je paneláží hravě rozdělená do množství různých segmentů.

Koridor s úložným prostorem

Koridory a
open space

Otevřené kanceláře jsou specifický prostor, v němž se rovněž vyskytují dělící koridory, ačkoliv nemusí být
na první pohled patrné. Často se jedná o téměř podprahové sdělení – pokud se do kobercové
plochy vloží vinylová podlaha, člověk
automaticky ví, že má jít tudy.

Alespoň minimální dělení prostoru musí fungovat všude. Vždy je potřeba oddělit klidné zóny od míst pro setkávání nebo k prezentaci. V open space kancelářích ale mohou chodby nahradit semitransparentní příčky a jiné designové prvky, které místu dodají charakter.
Jakub Majtás Architekt ve společnosti CAPEXUS
Dřevěný oblouk na konci koridoru

Není chodba
jako chodba

Zásadní je, co oddělujeme – pokud je potřeba vytyčit prostor mezi relaxační a pracovní zónou, je nutné
dbát na akustiku, ale transparentnost může být větší. Naopak pokud chceme oddělit relaxační prostor
od klientské zóny nebo meetingové místnosti, je
lepší pamatovat i na vizuální bariéru.

Příčka oddělující pracovní prostor

Jednoduchý nápad, efektivní řešení

Sofistikovaným řešením, jak prostorově specifikovat kancelářské zóny, je použití závěsných prvků, například rostlin nebo originálních kovových závěsů. Své využití naleznou i elementy vyrobené na míru vašemu brandu, posuvné příčky nebo paravány, které mohou sloužit
rovněž k ukládání věcí.

Možností, jak elegantně vyřešit komunikační prostory kanceláří je řada. Vždy je ovšem potřeba klást důraz na specifičnost každého místa. Zjistěte, jaké možnosti nabízí vaše kancelář a kontaktujte nás.


Autoři fotografií: Petr Andrlík, Alexander Dobrovodský, Prokop Laichter, Martina Prášková

Publikováno: 26. 10. 2022 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.