Trendy v kancelářském osvětlení, o kterých byste měli vědět

Osvětlení v kanceláři hraje velkou roli v produktivitě, spokojenosti a zdraví zaměstnanců. Spousta firem ale stále považuje osvětlení za jednoduchý krok při návrhu kanceláře, kterému není třeba věnovat příliš pozornosti.

Pokud osvětlení není dostatečné nebo je navrhnuto špatně, tak může časem dojít i k vážným následkům u zaměstnanců, kteří
v takových podmínkách dlouhodobě pracují. Co vše tedy zvážit při návrhu osvětlení v kanceláři?

Moderně zařízená kancelář s komfortním posezením a atypickým osvětlením

Osvětlení ovlivňuje ergonomii

Primárním cílem kancelářského osvětlení je poskytnutí zdravotně nezávadných podmínek pro práci. Konkrétní informace o bezpečnostních podmínkách osvětlení na pracovišti upravují české technické normy.

Osvětlení začíná být v dnešní době také chytré, což v praxi znamená, že svítidla automaticky regulují jas a intenzitu svícení s cílem nabídnout vždy příjemnou hladinu osvětlení. Jakmile zaměstnanci prostory opustí, svítidla se vypnou. Některé firmy investují do svítidel, která umí také měnit tzv. teplotu chromatičnosti (teplá a studená bílá), aby byl zachován přirozený světelný cyklus.

Pokud přemýšlíte nad vhodnou technologií, trendem je jednoznačně LED osvětlení. Detaily přibližuje Matouš Jáchym.

LED technologie je nejenom úspornější než trubice, ale především umožňuje vytvořit mnohem příjemnější pracovní prostředí. Využívá se takzvaná nepřímá složka osvětlení, kdy svěšená svítidla svítí 40 až 60 % světelného toku nepřímo do stropu a odražené světlo se podílí na větší světelné pohodě.
Matouš Jáchym, vedoucí oddělení elektro ve společnosti CAPEXUS
Detail na mechový obraz a osvětlení

Správné parametry

Správně nastavená světelná soustava zvyšuje koncentraci, podporuje pracovní výkon a nezatěžuje oči. To vše bez ohledu na to, z jakého místa zaměstnanec pracuje. Jak vypadá flexibilní kancelář s osvětlením, které nikoho neoslňuje a zároveň přesně doplňuje praktické funkce kanceláře, si můžete přečíst v naší referenci o projektu pro T-Mobile v Mladé Boleslavi.

Předpokladem jsou kvalitní LED zdroje, které splňují nejen dostatečnou intenzitu osvětlení na pracovišti (lux), mají i minimální flicker efekt (blikání) a dostatečně vysoký index podání barev (CRI), který by měl být minimálně 80.
Matouš Jáchym, vedoucí oddělení elektro ve společnosti CAPEXUS
Industriální styl s atypickými prvky ze dřeva a dýhované dřevotřísky

Vyhněte se komplikacím

Trochu větší investice předem dokáže v kanceláří
ušetřit velké množství energie a peněz v budoucnosti. Nejčastějším neduhem je kromě zanedbané údržby snaha snížit pořizovací náklady za každou cenu bez ohledu na kvalitu. Důležitým parametrem by měla být především ekonomika provozu v čase.

Dalším problémem bývají nerovnoměrně rozložená svítidla, kdy pracovní místa jsou dostatečně osvětlena, ale přidružené prostory a chodby jsou výrazně světlejší.

Minimalistická kancelář s jedinečným výhledem

Kam nechodí slunce...

Přístup přirozeného světla představuje velmi důležité téma, které by vydalo na samostatný článek. Kdekoliv to jde, doporučujeme maximalizovat množství slunečního svitu v kanceláři pomocí velkých oken a prosklených příček, podobně jako jsme vyřešili kanceláře pro Sli.do či Phillip Morris.

Ve všech částech našich projektů včetně elekroinstalací dbáme na to, aby výsledek odpovídal skutečným potřebám firem a jejich pracovníků. Osvětlení patří k extrémně důležitým faktorům pracoviště, a proto naši architekti ve spolupráci s technickými odborníky tráví velké množství času přemýšlením nad jeho implementací.

Checklist designu dobrého kancelářského osvětlení

Nejste si jistí, jestli osvětlení ve vaší kanceláří vyžaduje zásadní změnu? Obraťte se na nás a my vám poradíme a provedeme všechny úkoly spojené s rekonstrukcí osvětlovací techniky. Pro lepší orientaci a srovnání současného osvětlení s moderními standardy vám pomůže tento jednoduchý checklist:

  • Je na pracovišti dostatek přirozeného světla?
  • Odpovídá zvolené osvětlení funkci dané místnosti?
  • Je zajištěna rovnováha přímého a nepřímého světla?
  • Využívá se na pracovišti dostatečné množství úsporných a udržitelných řešení?
  • Omezuje osvětlení v kanceláři blikání a odlesky?
  • Je intenzita světla v místnosti individuálně nastavitelná?
  • Používáte příjemné a jasné barvy světla (teplá bílá, neutrální bílá)?

Autor fotografií: Peter Fabo, Petr Andrlík

Publikováno: 15. 11. 2021

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.