Jak vypadal veletrh inovací v pracovním prostředí ORGATEC 2022?

Na konci října 2022 se v německém Kolíně konal významný veletrh ORGATEC, který představuje aktuální a vizionářské koncepty v rámci pracovního prostředí. Vyslali jsme na něj tým CAPEXU a přinášíme vám ty nejzajímavější novinky, postřehy a trendy z kancelářského prostředí, o kterých byste rozhodně měli vědět.

Návštěvníci Orgatecu 2022

Celkem 686 společností ze 43 zemí na veletrhu představilo své produkty a řešení pro aktuální i budoucí požadavky dynamicky se vyvíjejících pracovních prostředí.

ORGATEC navštívilo na 45 000 návštěvníků z více než
130 zemí, což lze po pandemické pauze považovat
za mezinárodní úspěch.

Barevné prvky ve sdíleném prostoru

Uvažování nad pracovním prostředím v současnosti osciluje především kolem pojmů udržitelnost, agilita, spolupráce, technologie a wellbeing.

Základním předpokladem vytvoření vhodného a zdravého pracovního prostředí je komunikace s jeho uživateli. Protože kdo ví lépe, co od kanceláře potřebuje, než ti, kteří ji užívají? Právě zapojování zaměstnanců
do otázek zlepšování kanceláří je důležitým
pilířem aktuálních přístupů.

Moc mě potěšilo, že CAPEXUS vidí budoucnost v interiérové architektuře podobně, jak Robert Thieman z Frame, a to, že si v dnešní době chceme sbírat zkušenosti a nikoliv věci. A právě v této souvislosti jdeme do budov za zážitky právě v prostoru, který sdílíme s ostatními.
Apolena Weissová Product Development Manager ve společnosti CAPEXUS
Hybridní kancelář v praxi

Inspirovaná hybridní kancelář

Velká akcelerace vývoje digitálních technologií v posledních letech přinesla rozvoj vzdáleného propojování při konferenčních online hovorech. Výzvou jsou hybridní kanceláře, které se umí přizpůsobit aktuálním potřebám zaměstnanců v rámci sdílených pracovních míst a home office.

Německá společnost Zgoll například představila pohyblivé „roboty“ s integrovanými webkamerami a obrazovkami. Díky nim se mohou zaměstnanci, kteří pracují na dálku, fyzicky pohybovat po kanceláři, účastnit se meetingů či mluvit s kolegy v kuchyňce.

Novinku představila také česká firma SilentLab zabývající se kompletním akustickým řešením místností. Jejich produkt MICROOFFICE® SPARK je určený do náročných podmínek výrobních a logistických prostor. Díky nové povrchové úpravě se totiž výborně udržuje a svému uživateli poskytuje maximální útlum okolních zvuků.

ORGATEC naplnil naše očekávání – představena byla témata, která nás „trápila“ během covidu: technická vybavenost, flexibilita, modulárnost, agilita, různorodost, potkávání a kolaborace. Přesto že jsme zaměření na přírodu a udržitelnost mohli vidět u vícero výrobců, tak mě překvapilo, že to nebylo jedno z hlavních témat všech – jinými slovy očekával bych, že je to dnes už jakási norma.
Martin Židek CO-Head of Architecture ve společnosti CAPEXUS
Přednáška v rámci veletrhu

Wellbeing a
mentální zdraví

Značná pozornost se na ORGATECU věnovala také duševnímu zdraví zaměstnanců.  Série přednášek i prezentace některých firem se soustředily na novou vlnu přístupu k wellness, jež vychází z inkluze a komunity.

Jejím cílem je odbourání stereotypní představy
o wellness prostoru jako o místě využívaném primárně těmi, kteří zrovna „nejsou v pohodě“. Relaxační zóny by se tohoto stigmatu měly zbavit a měly by více sloužit jako místa určená ke skutečnému odpočinku při práci.

Originálně řešené odpočinkové sezení

Dobrým příkladem tohoto přístupu je remind BOX.

Zvukotěsný box funguje jako stanice pro zklidnění a relaxaci přímo na pracovišti. Pomocí závěsů lze snadno vytvořit potřebné soukromí a v pohodlném křesle si vychutnat relaxační hudbu. Tu lze podpořit použitím VR brýlí s virtuálními světy, jimiž zaměstnanec během pár minut „proletí“ a které mají za úkol především zklidnit mysl a zmírnit psychické napětí.

Stále máme velký prostor pro zlepšení v navrhování více udržitelných řešení. Existuje nekonečná škála inovativních, udržitelných materiálů, které se dají využít na tisíc způsobů. O tom jsme se znovu přesvědčili právě na ORGATECU.
Martin Židek CO-Head of Architecture ve společnosti CAPEXUS

Inovace v udržitelnosti

Zvyšující se tlak na užívání materiálů šetrných k životnímu prostředí se v rámci ORGATECU přirozeně otisknul do prezentace mnohých firem. Materiálové technologie s pozitivními účinky na ochranu klimatu, doplněné o chytré funkce a digitální aplikace, mohou v budoucnu enormně zvýšit efektivitu zdrojů v designu a architektuře.

Jedním z nejradikálnějších projektů byl Materials4Future, který prezentoval nejnovější inovativní a udržitelné materiály, jako je lampička z pomerančových slupek nebo židle z prasečích žaludků. Vystaveno bylo také několik příkladů inovativního textilu, jako je například látka z kávové sedliny, a nábytku (deska z ananasu, rybích šupin, pivní sedliny, deska z kokosových ořechů atp.). V neposlední řadě pak byly prezentovány udržitelné akustické systémy, které využívaly např. mycelia hub.

Nejzajímavější mi přišla sekce Materials 4 Future a velmi zajímavé nové udržitelné materiály. Například použití látky z kávové sedliny, lampy ze slupek pomerančů. Tyto produkty nám ukazují cesty k tomu, jak můžeme posunout cirkularitu společností ještě dále.
Apolena Weissová Product Development Manager ve společnosti CAPEXUS

Pokud chcete, aby se i do vašich kanceláří otiskly nejnovější trendy a technologie, neváhejte nás kontaktovat.
Společně vymyslíme řešení, které vám bude nejvíce vyhovovat.


Autoři fotografií: Orgatec.com

Publikováno: 9. 12. 2022 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.