ESG pod lupou - S jako Social

Dle nedávného průzkumu ví jen zhruba pětina Čechů, co to znamená zkratka ESG. Právě proto jsme se rozhodli vám tuto problematiku přiblížit seriálem ESG pod lupou. Po první části zaměřené na písmeno E jako Environmental se zaměříme na sociální faktory odpovědného investování.

Setkání kolegů v moderních kancelářích

S jako social

Prostřední písmeno ve zkratce ESG označuje sociální faktor, do něhož spadá vliv společnosti nejen na své vlastní zákazníky, ale také zaměstnance a dodavatele.

V hodnocení se tedy zohledňuje především hodnocení zákazníků a spokojenost pracovníků. Právě ta ve velké míře ovlivňuje investory. Ti se snaží minimalizovat riziko, které společenské faktory představují pro výnosy.

Předpoklad je takový, že spokojení zaměstnanci přináší společnosti vyšší efektivitu a výkonnost a tím i vyšší zisky. A lze to dokázat i vědecky. Existuje seznam stovky nejoblíbenějších amerických společností mezi zaměstnanci. A právě tyto firmy generovaly až o 3 % vyšší výkonnost než jiné srovnatelné byznysy.

Vlajka LGBTQ před budovou

V tomto odvětví se ale zohledňuje i řada dalších faktorů jako je podpora práv menšiny LGBTQ+ a celková diverzita napříč celou společností. Velice sledované je také využívání levné pracovní síly, jejíž absence posiluje hodnocení firmy. Důležité je také nastolení ochrany proti sexuálnímu násilí mezi zaměstnanci.

Stávka na ulici

Sociální faktory nejsou neuchopitelné

Výše zmíněné faktory se možná ve srovnání s dalšími kategoriemi v rámci ESG zdají poněkud složité a abstraktní, ale v praxi tomu tak být nemusí. Dopad pracovních sporů a ignorování sociálních faktorů na podnikání je zřejmý, může se jednat například o stávku pracovníků.

Dopad na společnost firma také přímo reguluje nabídkou zboží a služeb. Například Walmart se stal přijatelnější volbou pro sociálně smýšlející investory poté, co v září 2022 oznámil, že omezí typy střeliva do střelných zbraní, které prodává. Tím snížil riziko špatné image a navíc dle statistik S&P Global Market Intelligence docílil častějších nákupů zákazníků. Sociální faktory jsou tak neodmyslitelně spojeny s tím, jak spotřebitelé posuzují chování společnosti.

Pracovní schůzka v orientálním stylu

Odměna za odpovědný přístup

Zohlednění sociálních zájmů při investování, zejména
jako součást komplexní investiční strategie ESG,
investice chrání. Trh tak bude mít tendenci odměňovat 
ty společnosti, které minimalizují své vystavení sociálním problémům od prodeje kontroverzních produktů
po absenci inkluzivní strategie.

V oblasti ESG úzce spolupracujeme s kolegy z ČEZ ESCO. Neváhejte nás proto kontaktovat s libovolnými dotazy.
Zajistíme pro vás kompletní poradenství.


Autoři fotografií: Aeternus Pictures, Petr Andrlík, Unsplash

Publikováno: 18. 11. 2022 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.