Jak přistupují zaměstnavatelé k LGBTQ+ začlenění na pracovišti?

Pride month ukázal, že mnoho velkých společností využije příležitost podpořit LGBTQ+ hnutí celou řadou viditelných způsobů. Vytvořit však skutečně inkluzivní firemní kulturu znamená přijímat opatření po celý rok. Zjistěte, jaké kroky doporučují odborníci a velké společnosti po celém světě.

lgbt+ vlajka

Co znamená LGBTQ+?

Inkluze LGBTQ+ na pracovišti se rychle stává prioritou pro organizace všech velikostí, a to i díky tomu, že představuje atraktivní konkurenční výhodu na pracovním trhu. Pojem LGBTQ+ zahrnuje mnoho různých sexualit a genderových identit. Stejně tak existují způsoby, jak mohou firmy zajistit podporu a začlenění LGBTQ+ lidí na pracovištích.

lgbt+ lego

Výhody začlenění LGBTQ+ na pracovišti

Začlenění LGBTQ na pracovišti neznamená pouze úsilí o to, aby se zaměstnanci všech sexualit a genderových vyjádření cítili bezpečně a platně. Začlenění je přínosné také z pohledu produktivity a ziskovosti.

Studie provedená v USA organizací Out Now s názvem „LGBT 2020 - LGBT Diversity Show Me the Business Case“ zjistila, že americká ekonomika by mohla ušetřit 9 miliard dolarů ročně, pokud by organizace zavedly účinnější politiku inkluze pro své LGBTQ+ zaměstnance. Jak je to možné? Jedním z efektů je pokles nákladů spojených s nižší produktivitou zaměstnanců kvůli stresu a špatnému psychickému stavu, například z důvodu diskriminace či mikroagrese.

Jedním ze skvělých vzorů začleňování LGBTQ+ je společnost Apple. Tim Cook, CEO společnosti, hovoří otevřeně o své homosexualitě (jako vůbec první CEO společnosti Fortune 500), podporuje stejnopohlavní manželství a inkluzi napříč celou firmou.

lgbt+ stávka

Klíčové strategie začleňování LGBTQ+

Prvním krokem je stanovení zásad pro začlenění LGBTQ+ osob do pracovního procesu. Jejich existence je předpokladem pro stanovení pokynů, jak být inkluzivnější a vyhnout se diskriminaci. Skvělý tipem je školení o problematice LGBTQ+. Školení zajistí, aby vaše zásady byly pochopeny v celé organizaci.

lgbt+ nápis

Privátní skupina

Dalším doporučením je vytvoření sítě LGBTQ+, například ve formě privátního Slack kanálu. Samostatný komunikační kanál umožňuje lépe navazovat vzájemné vztahy a zároveň identifikovat a řešit problémy, které se týkají zaměstnanců LGBTQ+. Oceňované příklady sítí najdete na webu Global Diversity List. Ze sítě je navíc možné rekrutovat ambasadory, kteří se mohou zasadit o začlenění LGBTQ+ na pracovišti.

Společnost Microsoft se již v roce 1993 stala první společností z žebříčku Fortune 500, která poskytla výhody pro partnery stejného pohlaví. Jako jedna z prvních také zahrnula sexuální orientaci do své firemní politiky nediskriminace.

lgbt+ vlajka

Genderově
neutrální jazyk

Výrazně rozšířenější se stává uvádění zájmen
v podpisech e-mailů, na profilech na sociálních sítích
(LinkedIn tuto funkci nabízí) a jejich uvádění na schůzkách. Zájmena normalizují nepředpokládání něčího pohlaví. Pomáhají trans a nebinárním lidem, aby se cítili pohodlněji. Genderově neutrální jazyk lze zavádět také ve smlouvách a další firemní dokumentaci.

lgbt+ toalety

Vytvoření
unisex toalet

Jedním z často zmiňovaných témat je také existence genderově neutrální toalety. Unisex toalety jsou inkluzivnější pro nebinární osoby. Například společnost BBC zaměstnává více než 400 transgenderových zaměstnanců a ve své budově má samostatné toalety
s jedním záchodem a umyvadlem. To vše bez jakéhokoli označení genderové identity.

Kroky směrem k toleranci

Inkluze LGBTQ+ na pracovišti je velmi obsáhlá problematika, nicméně i vy jako společnost můžete začít podnikat kroky, díky kterým se všichni zaměstnanci mohou cítit bezpečněji a komfortněji. Pokud jde o úpravy samotných kanceláří, CAPEXUS je připraven vám pomoci. Neváhejte nás kontaktovat, rádi se postaráme o váš projekt od A do Z.

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.