Barevné trendy v roce 2021 a jejich využití v kancelářském interiéru

Barvy patří k základním a klíčovým nástrojům interiérových architektů. Nejedná se však o rigidní nástroj, který by zůstal za každé situace neměnný. Právě naopak. Využití barev prochází neustálou evolucí, která se řídí novými poznatky z oblasti psychologie.

Firmy, které chtějí zaměstnancům poskytnout prostředí, které bude podporovat jejich kreativitu a produktivitu, nesmí barevné schéma interiéru podceňovat. Kromě psychologů a architektů se barvami zabývají také významné designérské společnosti. Ty každý rok udávají trendy, které ovlivňují módu, vzhled nejrůznějších výrobků a samozřejmě i design interiérů. Pojďme se podívat, jaké barvy nás podle expertů čekají v roce 2021 a jak s nimi dokážeme pracovat v kanceláři.

Barvy letošního roku

Pantone barva roku 2021:

Pantone barvy pro rok 2021- šedá a jasná žlutá

Základní šedá
a jasná žlutá 

Americký Pantone Color Institute je nejuznávanější světovou autoritou v oblasti barev a již 20 let vyhlašuje hlavní barevný trend pro nadcházející rok. Letošek se podle odborníků z Pantone má odít do kombinace neutrální šedé barvy a výrazného odstínu jasně žluté.
Z psychologického hlediska má kombinace šedé a žluté podporovat vytrvalost společně s nadějí – tedy vlastnosti, které v dnešní nelehké situaci všichni potřebujeme.

Dulux barva roku 2021:

Barva roku 2021 hnědý topaz

Hnědý topaz

Velký světový výrobce barevných nátěrů Dulux se také zapojuje do každoročního dialogu o ideální barvě.
Pro rok 2021 zvolil tým expertů odstín Hnědý topaz. Jedná se o teplou přírodní neutrální barvu. Výběr barvy byl opět výrazně ovlivněn pocity spojenými s pandemií koronaviru. Hnědý topaz podporuje stabilitu a jedná se o odstín, který lze kombinovat s mnoha dalšími barvami.

Jotun Lady barvy roku 2021:

Paleta barev roku 2021 podle Jotun Lady

Kolekce Rediscover

Další výrobce barevných nátěrů, společnost Jotun, představuje ne jednu či dvě hlavní barvy roku, ale rovnou celou kolekci s názvem Rediscover (Znovuobjevení). Jedná se o kolekci plnou zemitých, přírodních
a neutrálních barev, které opět podporují pocit stability
v interiéru
a mohou být kombinovány s širokým spektrem výraznějších barev.

Ptáte se, jak moc důležitou roli hrají barvy roku a zdali je vhodné s nimi v prostoru pracovat? Architektka Michaela Zámečníková z týmu CAPEXUS prozrazuje, že výběr by rozhodně neměl být pouze o trendech:

Navrhujeme interiéry, které budou vypadat samy o sobě dobře po mnoho let. Aktuální trendy barva může vyjít z módy a nemusí se hodit ke každému klientovi.
Michaela Zámečníková, architektka, CAPEXUS

Zapojení barev do prostoru kanceláří

Výběr barev musí začít důkladným seznámením s firemní kulturou, identitou značky a požadavky klienta. Firemní kultura
může diktovat určité požadované barevné kombinace. Pro nalezení doplňkových barev se využívá tzv. barevné kolo, které naznačí,
jaká kombinace bude nejvíce vhodná.

Postup výběru barev v praxi přibližuje architektka Lucie Kecová:

Velmi záleží na požadavcích klienta a jeho představách. Pokud je žádoucí, může být interiér laděn do firemních barev. Dále záleží na designovém stylu, v jakém má být interiér navržen, tomu je poté přizpůsobena i barevnost.
Lucie Kecová, architektka, CAPEXUS

Jak uvádí Lucie, zmíněné firemní barvy skutečně nemusí diktovat, jak budou kanceláře laděny. Slova Lucie doplňuje Michaela Zámečníková: 

V dnešní době se již opouští použití brandových barev firmy v interiéru kanceláří. Například klient má zelené logo, my však nemusíme propisovat zelenou do interiéru.
Michaela Zámečníková, architektka, CAPEXUS
Coworking prostředí s agilním prostředí

Na barvě záleží

Agilní pracoviště, kde se upřednostňuje flexibilita, potřebují výrazné, živé barvy, které nastartují kreativitu zaměstnanců. Místa určená pro dlouhodobě soustředění pak ocení tlumenější barvy. Samotný výběr určité barvy však nestačí k tomu, abychom v prostoru navodili požadovanou atmosféru. Je potřeba se také dobře zamyslet nad osvětlením a rozložením dalších prvků
v interiéru.

Agilní pracovní prostředí v živých barvách

Důležité je sladit jednotlivé prvky

Kombinace barev mohou zcela změnit způsob, jak daný prostor vnímáme. Je tedy nutné si dávat dobrý pozor na to, jak jednotlivé prvky (včetně například nábytku) ladí k sobě. Kromě estetického hlediska se pak bere v potaz také praktičnost kombinace barev, zejména u značení na zdech. Tam je třeba vybírat velmi kontrastní dvojice barev, díky kterým se lidé včetně těch se zrakovými problémy dokáží v prostoru snadno zorientovat.

Vliv barev na naši psychologii

Vliv barev na naši psychiku zajímá odborníky čím dál tím víc a neustále se objevují nové výzkumy, které potvrzují odlišné efekty částí barevného spektra pro naši duševní pohodu. Kdybychom se měli zaměřit na všechny dostupné barvy, museli bychom napsat knihu. Michaela Zámečníková doporučuje použít maximálně jednu výraznou barvu, třebaže opět záleží na typu klienta. Podívejme se na vliv, který mají primární a sekundární barvy:

Modrá

Oranžová

Relaxační prostor spojený s kuchyní v pestrobarevných barvách ve firmě Elektrotrans

Modrá je uklidňující barva vhodná do relaxačních prostorů, ale také například do open space kanceláří, ve kterých pomáhá snižovat stresovou zátěž zaměstnanců. Důkazem toho, že modrá je dobrá, jsou kanceláře Elektrotrans.

Konferenční místnost s akustickými doplňky a komfortním sezením

Záblesk energie, který oceníte tam, kam chcete vnést dynamiku. Nebojte se s oranžovou pracovat v jídelně, kuchyňce
či zasedací místnosti jako v případě Porsche.

Žlutá

Zelená

Unikátní design lodního kontejneru pro neformální setkávání zaměstnanců ve firmě MSC

Barva optimismu a zvídavosti. Žlutou nalezneme především
v prostorech, kde je nutné podpořit kreativitu a vzájemnou spolupráci mezi kolegy. Své o tom ví v kancelářích MSC Czech Republic.

Konferenční prostor se svítící mapou světa na zdi ve firmě CBRE

Zelená je barva přírody a spojuje nás s venkovním prostředím,
i když se zrovna nacházíme v části budovy bez oken. Dokáže omezit únavu a napomáhá pocitu stability. Stejně jako v případě CBRE Global Investors.

Červená

Fialová

Zasedačka na míru v designu světové značky Beefeater

Intenzivní a vášnivá barevná volba. Při chytrém zapojení dokáže zvýšit produktivitu ve chvíli, kdy je potřeba zatnout zuby a rychle najít řešení. Uplatnění našla v realizaci kanceláří pro společnost Regus. Velmi jí to sluší také v zasedací místnosti Becherovky,
která je inspirována destilátem Beefeater.

Realizace odpočinkové místnosti s barovou kuchyňkou ve firmě Inventi

Velmi kreativní a zároveň uklidňující barva (záleží zde na poměru červené a modré). Fialová je také často spojovaná
s aristokracií a slouží proto i jako symbol moci. V kancelářích společnosti Inventi nelze přehlédnout.

S výběrem vhodných barev rádi pomůžeme i vám. A nejen to. O váš projekt se postará od A do Z sehraný tým více než 100 specialistů. 


Autor fotografií: Unsplash, Petr Andrlík, FR/VR, Alexander Dobrovodský

Publikováno: 30. 3. 2021

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.