Relax v práci jako důležitá součást náplně

Stále více zaměstnavatelů si uvědomuje pomyslné rovnítko mezi odpočatým a produktivním zaměstnancem. Tuto skutečnost dokládá i narůstající počet společností zahrnujících relaxační koutky a místnosti určené pro pasivní či aktivní odpočinek.

uklizené-pracovní-místo-homeoffice-statistika-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Od jógy po
ping -pong

Takzvaný „quiet room“ se v současnosti na pracovišti objevuje stále častěji.  Původní prostory pro relax tvořené nanejvýš kuchyňkou s posezením, dnes ve velkém nahrazují interiéry, kde si můžete zacvičit jógu, zahrát šipky či se utkat v ping-pongu. Primárně ve Spojených státech se rozvíjejí takzvané „nap rooms“, kde si člověk může na 10 až 20 minut odpočinout. Výzkumy dokazují, že jde o skvělou  cestu, jak zlepšit pozornost a obnovit energii.

Skloubení pracovních povinností a volnočasových aktivit pozitivně ovlivňuje výkon zaměstnance a podporuje kooperaci mezi odděleními. Odpočinkové zóny a sportoviště navíc motivují zaměstnance docházet do firmy namísto mnohdy upřednostňované práce z domova.

prostorna-relax-zona-s- variabilnim-nabytkem-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-MITON-MITON kanceláře

Jak zvýšit produktivitu zaměstnanců?

Pracovní zázemí lze pojmout vždy originálně a v souladu s firemní identitou, což v rámci zrealizovaných projektů dokazují architekti společnosti CAPEXUS. Jedním z ukázkových příkladů je prostorná relax zóna společnosti MITON, kterou lze pomocí variabilního nábytku použít i jako konferenční místnost a jídelnu. Architekti promítli do designu tematiku cirkusu, která je součástí korporátní identity společnosti, v tomto případě konkrétně vyvýšeným pódiem, která  má lehce cirkusový design díky žlutočervenému žebrování a zavěšené příhradové konstrukci, která nese osvětlení.

příjemné-posezení-s-běžeckou-dráhou-a-industriálním-stropem-designové kanceláře-CAPEXUS-kanceláře-kanceláře_CAPEXUS-SPORTISIMO-SPORTISIMO kanceláře

Odpočatý pracovník = spokojený klient
i šéf

Jedinečnou atmosféru v organizaci by měli vnímat nejen její pracovníci, ale i návštěvníci. Za tímto účelem vznikla čekací zóna v budově Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Prostoru dominují živé květiny, velkoplošné tapety s přírodními motivy a jemné barevné tóny. K oddychu i neformálním schůzkám slouží pohodlná křesla a lavice se soft seatingem.

Dle Ing. arch. Jakuba Seči, který stojí například i za návrhem stylových kanceláří SPORTISIMA, zaměstnance i klienty bude těšit prostředí, v němž mají stále co objevovat.

Neobvyklé relaxační prvky...

Relax-zóna-se-sportovním-vybavením-patovací-green-ribstole-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXU-Colonnade-kanceláře Colonnade

... v pojištovně...

Praktické, funkční a estetické relaxační zóny mají své místo i ve  finančních institucích. Pro vášnivé golfisty je v pobočce pojišťovací společnosti Colonnade Insurance k dispozici unikátní patovací green, aby ani během pracovního týdne nevyšli ze cviku.

Hravý-variabiln-a-pestrobarevný-nábytek-ping-pongový-stůl.-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-kanceláře Hellobank-Hellobank

... nebo bance

Pražská pobočka digitální banky Hello bank! se po rekonstrukci proměnila ve víceúčelový prostor, který popírá tradiční pojetí formálního podniku. Během dne banka funguje jako klientské centrum, večer pak slouží pro potřeby zaměstnanců. Díky mobilnímu interiérovému vybavení je možné v kanceláři uspořádat kulturní akci nebo workshop. Bonusem pro zákazníky i pracovníky je samoobslužná kavárna.

Relaxační-zona-s-červeno-bílým-softseatingem-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-nábytek Actiu-Actiu vybavení-Phillip Morris-kancelářePhillip Morris

Relaxační koutek jako součást rekonstrukce

Relaxační koutky v kancelářích jsou trendem teprve krátce a v prvotním architektonickém návrhu se s nimi mnohdy nepočítá. Některé firmy proto procházejí rekonstrukcí. Rozsáhlé stavební úpravy včetně dispozičních změn a nové výmalby se dotkly i globální společnosti Phillip Morris. Prostor zaplnily barevná křesla značky ACTIU a další komfortní sedačky od výrobce SoftLine. Vznikla tak unikátní antistresová plocha podpořená příjemným osvětlením a květinami.

horolezecká-stěna-a-ping-pongový-stůl-v-kancelářích-CAPEXUS-kanceláře-designové-kanceláře-CAPEXUS-Tabella kanceláře-Tabella

Práce, sport i relax pod jednou střechou

Služeb společnosti CAPEXUS využila také právní kancelář v centru Prahy. Kromě praktické LONGO sedačky je relaxační místnost tvořena obrovskou knihovnou, která plní i funkci studovny..

O tom, že kancelářské prostory nemusí striktně sloužit pracovním účelům, ví své i zaměstnanci společnosti Tabella. Místo stereotypního vybavení najdeme v kancelářích horolezeckou stěnu, stolní fotbal, nebo ping-pongové příslušenství.

relaxační-koutek-s pódiem-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-CAPEXUS

Relaxem k vyšší efektivitě

Možnost provětrat si hlavu a na chvíli se soustředit na jinou činnost, ať už se jedná o sportovní výkon či pasivní odpočinek, nás přenese do úplně jiného světa. Zrelaxovaní a svěží se pak můžeme vrátit k plnění pracovních povinností, které nám půjdou lépe od ruky.

Publikováno: 19. 2. 2019

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.