SPORTISIMO: Design, který reprezentuje všechny poslední trendy

Domů / Architektura / Referenční zakázky / projekty / SPORTISIMO: Design, který reprezentuje všechny poslední trendy
Někdy je pro interiérové designéry přenést obor klienta do návrhu kanceláří opravdová výzva. Pokud je obor zavedený a i laikovi je srozumitelné, co firma dělá, je to samozřejmě o poznání jednodušší. V případě SPORTISIMA jsme takovou inspiraci posunuli o úroveň výš: sport proplouvá celým novým ústředím firmy. Unikátní kanceláře, které jsme navrhli i postavili, reprezentují moderní přístup v celku i v rafinovaných detailech
Do kanceláří o celkové výměře 2 400 čtverečních metrů architekti CAPEXUSu promítli všechny nejnovější trendy. „Je důležité, aby se kanceláře postupně přizpůsobovaly potřebám nastupujících generací. Třetina všech dnešních zaměstnanců jsou mileniálové. A zaměstnanci pod 30 let rozhodně preferují pracoviště, které lze snadno měnit, spíše než striktně oddělené kanceláře a zasedací místnosti,“ říká Daniel Matula, jednatel CAPEXUSu.

Obecně je trendem i sdílení pracovního místa a flexibilita pracovního prostředí projevující se například mobilními zasedačkami, telefonními místnostmi a možností rychlé konverze funkce jednotlivých ploch.

Proto je nové zázemí SPORTISIMO v budově Oregon House na pražském Zličíně variabilním pracovištěm s velkým počtem uzavřených i otevřených zasedacích místností v různých velikostech.

Celkem zabírají zasedací místnosti 20 % podlahové plochy, výrazně více než je běžné v podobných projektech. Díky tomu si zaměstnanci mohou vybírat, odkud budou pracovat.

Hravost jako hlavní zásada CAPEXUS designu

Sport proplouvá kancelářemi tak přirozeně, že se návštěvník cítí jako na stadionu. Dominantním prvkem je modrý běžecký ovál, který po obvodu lemuje světlík, a je tak i navigačním prvkem pro zaměstnance či návštěvníky.

Kromě toho, že materiál reálně napodobuje tartan, překvapivě dobře pohlcuje i zvuk, a v otevřeném prostoru tak snižuje dobu dozvuku.

Inspiraci oborem klienta u tohoto projektu jsme v designu posunuli o úroveň výš: sport je v pracovním zázemí SPORTISIMA všudypřítomný a kanceláře jsou plné chytrých a vtipných detailů.

„Každou z deseti zasedacích místností jsme designovali v jiném sportovním odvětví. Klient tak využívá zasedačku jako squashové hřiště s reálnými čárami a raketami, zasedačku s jízdním kolem, které vyjíždí ze zdi, nebo zasedačku s U rampou. V takových prostorách je pro zaměstnance i návštěvníky pořád co objevovat,“ popisuje Jakub Seči, architekt, který spolu s Erikou Bohatou stojí za návrhem.

Architekti opravdu chtěli, aby kanceláře byly co nejhravější. Celý prostor lobby napodobuje fotbalový stadion díky kobercům imitujícím zelený pažit a tapetám plného hlediště. Návštěvníci jsou pak překvapeni recepčním pultem, který je vsazen do fotbalové brány reálné velikosti.
 
Dalším charakteristickým prvkem kanceláří je otevřený strop, který odhaluje veškerou elektroinstalaci a vzduchotechniku. Antracitová barva, kterou je podhled nastříkán, podporuje nadčasový industriální vzhled.

Nový přístup: zaměření na akustiku
 
„Klient se stěhoval z klasických buňkových kanceláří, takže přechod musel proběhnout naprosto hladce. Zaměřili jsme se na optické i funkční dělení otevřených kanceláří a zvýšenou pozornost jsme věnovali akustickému komfortu,“ charakterizuje přístup architektka Bohatá.

Pracoviště je lemováno skříněmi s hned čtyřmi funkcemi. Skříně pohlcují zvuky, oddělují průchozí prostor od jednotlivých pracovních míst, slouží jako úložný prostor a poskytují také místo květinám.

Každý tým je také oddělen nábytkovou stěnou, která krom přirozené funkce úložného prostoru rovněž odděluje a snižuje dobu dozvuku.

Na akustiku jsme se zaměřili ve zvýšené míře také prostřednictvím speciálních produktů. V zasedacích místnostech jsme použili akustický sádrokarton, přímo nad stoly zaměstnanců jsou pak umístěny závěsné akustické panely. Ty jsme nadto doplnili dalšími panely přímo na stolech. Panely oddělující jednotlivá pracoviště přispívají nejen k akustické pohodě, ale také k pocitu soukromí.
 
Tato řešení smazávají negativní aspekty klasického open space prostoru, čehož se klient na začátku projektu obával. Díky použitým produktům je ale akustická pohoda v prostorách prvotřídní.

700 hodin se naprosto vyplatilo

Jak se projekt vyvíjel? Na začátku měl klient nejen poměrné široké znalosti z oblasti designu kanceláří, ale také jasnou představu toho, jak by kanceláře měly vypadat.

V průběhu setkání jsme zástupcům SPORTISIMA představili ověřený způsob, jak dnes lidé pracují. Klientovi jsme také pomohli přehodnotit funkčnost a pochopit, jakým způsobem chtějí jeho vlastní zaměstnanci v nových kancelářích opravdu pracovat.

Foto: Jakub Pelnář
Běžná cena takto komplexního a po designové stránce originálního projektu je 500 až 800 euro za metr čtvereční. CAPEXUS dosáhl ceny 300 eur za metr čtvereční, přitom 700 pracovních hodin jsme využili jen schůzkami, navrhováním a kontrolními dny na stavbě, nepočítaje v to čas na samotnou výstavbu. Při pohledu na výsledek víme, že se tato nadstandardní doba opravdu vyplatila.Daniel Matula, jednatel, CAPEXUS

Oregon House

SPORTISIMO mělo dlouhou dobu svou centrálu v kancelářích obchodního centra Metropole Zličín. Kanceláře však postrádaly denní světlo a společnost potřebovala nové prostory, které by pokryly její růst. Klient přitom nechtěl měnit svou lokaci a proto si vybral Oregon House, který se nachází také v pražském Zličíně.
 
Budova poskytuje přibližně 14 000 mmoderních kancelářských prostor ve 4 patrech. Dobrá dostupnost je zajištěna díky tomu, že se Oregon House nachází jen 5 minut chůze od stanice metra a zároveň přiléhá k dálnici se spojením na Pražský okruh.