Jak v moderních kancelářích zajistit ochranu před úrazy?

Bezpečnost práce bývá u kancelářských pozic často přehlížena. Ano, většinu času v kanceláři nikdo nepřenáší těžká břemena, není vystaven přímému slunci či dokonce nebezpečným chemikáliím. To ale neznamená, že bychom měli brát bezpečnostní podmínky v kancelářích na lehkou váhu. Třeba jen troška rozlité vody na klouzavém povrchu může velmi rychle vyústit ve zlomeniny končetin. Navíc se v kanceláři neobjevují nebezpečné situace pouze krátkodobě, ale může v nich také docházet k ničení zdraví zaměstnanců napříč měsíci či roky, to vše například kvůli špatné ergonomii pracoviště. Pojďme se tedy podívat na několik důležitých aspektů bezpečné kanceláře.

Ochrana před pády a nárazy

Designová kancelář s přírodními prvky a kobercem ve firemních barvách

Jak zmírnit pád?

Pády a různá zakopnutí patří k vůbec nejčastějším druhům úrazu, který ohrožuje lidi v kancelářském prostředí. Frekvenci a zdravotní následky pádů lze výrazně zmírnit umístěním koberců. Zvláště by se koberce měly nacházet v místech, kde může nekontrolovaně docházet
k navlhčení podlahy
, tedy například v blízkosti recepce, kam vstupují lidé přímo  z venkovních prostor. Schody
a různé přechody je nutné označit reflexním prvkem
. Průhledné stěny a dveře by neměly být neviditelné, naopak na jejich plochu opět patří reflexní prvky.

Otevřený kancelářský prostor v EOH IT Hub s dřevěnými úložnými skříňkami

Nepořádek
v kanceláři

Podobně jako na nepřehledných místech na silnici,
i do kanceláří mohou být nainstalována konvexní zrcadla, která pokryjí viditelnost ve slepém úhlu
a zabrání srážce dvou nepozorných zaměstnanců. Tím největším problémem z hlediska pádů je však nepořádek na podlaze, například v podobě doručených balíků kancelářských potřeb. V kancelářích by proto neměly chybět dostatečné úložné prostory, díky kterým nebude docházet ke kupení překážek na podlaze.

Ergonomie pracoviště 

Záběr na ergonomicky nastavitelnou židli

Nenápadné nebezpečí 

Dopad špatně ergonomicky navrženého pracovního místa dokáže člověka negativně ovlivňovat až do konce života. Problémy se zády, krkem, končetinami či zrakem jsou v kancelářích stále velmi časté. Jednou z hlavních cest, jak pracoviště ergonomicky přesně uzpůsobit všem pracovníkům, je dát jim možnost volby. Nastavitelné židle, stoly a monitory by měly patřit k základní výbavě každé kanceláře. Příliš rigidní nábytek nutí tělo zůstávat ve stejné poloze a vede k bolestem. 

Pokud je vaše kancelář plně vybavena flexibilním a ergonomicky navrženým nábytkem, vyplatí se také vyškolit všechny zaměstnance v jejich přesném používání a doporučeném nastavení. I ten nejlepší nábytek se mine účinkem, pokud není používaný správně.

Osvětlení

Prosklená zasedací místnost pro konference ve firmě MSC

Přirozené světlo

Osvětlení hraje velkou roli jak ve fyzickém, tak psychickém zdraví zaměstnanců. Nedostatek (zejména přirozeného) světla může vést k vyšší frekvenci úrazů, ale také ke zvýšené duševní nepohodě. Velkou pozornost je třeba věnovat osvětlení na chodbách a schodištích, kde hrozí zakopnutí nebo srážka. Přísun přirozeného světla
z venkovního prostředí šetří náklady
na energie
a pomáhá u zaměstnanců udržovat přirozený běh cirkadiánních rytmů.

Zelená stěna z rostlin

Světelné podmínky

Tak jako u ergonomických prvků kanceláře, i zde by ideálně měl každý jednotlivec mít určitou volnost a možnost uzpůsobit si světelné podmínky na svém pracovním místě přesně podle svých momentálních potřeb. I když přísun přirozeného světla je důležitý, neznamená to, že by měly monitory být umisťovány proti oknům nebo že by zaměstnanci neměli mít k dispozici dobrý systém stínění.

Požární bezpečnost

Hasicí přístroj

Ochrana před požárem

Požární cvičení bývají pro zaměstnance otravnou povinností, ale bez nich a designu, který na požární bezpečnost myslí, může snadno dojít k tragédii. Již při návrhu architekt myslí na to, aby rozložení chodeb umožňovalo rychlý přístup k únikovým východům. Vyplatí se investice do nejrůznějších čidel, která ohlídají nejen požár, ale také podmínky, které k němu mohou vést (např. přehřívání elektroniky). 

Všechny kabely by měly být vedeny tak, aby o ně nikdo nemohl zakopnout a nedocházelo k jejich mechanickému narušování. Rozvody elektřiny musí odpovídat skutečným potřebám kanceláře, aby nedocházelo k přetížení zásuvek.

Hygiena

Vstup do pánských toalet v obchodním centru Novodvorská Plaza

Prevence

Hygiena v dnešní době představuje obrovské téma. Musíme ji tedy určitě zařadit i mezi hlavní bezpečnostní prvky kanceláře. Obšírněji jsme se tomuto tématu věnovali v předchozím článku, ale zkráceně lze říct, že kancelář rozhodně nemusí být inkubátorem virovýchonemocnění. Pokud bude správně nastavena výměna vzduchu a dojde k pravidelné dezinfekci pracovních ploch, pak se žádný virus dlouho v kanceláři neohřeje.
 

Záběr na bezdotyková umyvadla v moderním provedením s prvky dřeva

Bez doteku

Z hlediska designu je dobré implementovat prvky, které zamezí dotýkání povrchů mnoha lidmi, tedy například instalace bezdotykových umyvadel či dávkovačů toaletního papíru.

CAPEXUS myslí nejen na moderní design a praktičnost, ale také na výše zmíněné bezpečnostní prvky. Neváhejte s námi konzultovat představy o tom, jak budou vypadat vaše budoucí kanceláře.


Autoři fotografií: Petr Andrlík, Boys Play Nice, Peter Fabo, Alexander Dobrovodský, Unsplash

Publikováno: 2. 7. 2020

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.