Kancelář jako galerie? Objevte přínos uměleckých děl v kanceláři

Dekorace zásadně ovlivňují pocit, který v člověku interiér vyvolává. Tam, kde by lidé měli pracovat s nadšením, nelze vsadit pouze na holé zdi a kancelářskou šeď. Místo toho se do pracovních prostor hodí hravé barvy, vkusné doplňky, živé květiny a pro někoho možná překvapivě také umělecká díla. Vhodně zvolené umělecké kousky umí pomáhat lidem vyjadřovat a prožívat emoce, podporují tvořivost a výkonnost. Objevte důvody pro umístění umění do kanceláří a způsob, jak podpořit nadějné umělce. Zajímavé exponáty totiž nemusí nutně nést podpis Vincenta Van Gogha.

Odpočinková zóna v s komfortním sezením a mechovou stěnou v kancelářích Elektrotrans

Méně stresu, více kreativity

Stres je zabiják, a to doslova. Během stresové reakce se organismus chová stejně jako při akutním fyzickém nebezpečí. Dlouhodobý stres tělo unavuje a oslabuje všechny jeho obranné mechanismy. Umění na stěnách samozřejmě není všelék, který by zcela zamezil vzniku stresových situací. 

Dokáže ale potlačit celkovou úroveň stresu zaměstnanců, jak se ukázalo ve výzkumu, který pro časopis Forbes provedla Cass Business School. 78 % respondentů v průzkumu mezi 800 zaměstnanci potvrdilo, že umění na pracovišti pomáhá minimalizovat jejich stres. Zajímavým výsledkem je zde rozdělení podle pohlaví. Celkem 80 % z dotázaných žen proti 65 % mužů uvedlo, že je pro ně umění důležité jako odbourávač stresu. Zdá se tedy, že výběr umění do kanceláře by se měl alespoň částečně zakládat na složení vašeho týmu.

Flexibilní kancelářské prostředí v modrém provedení ve společnosti T-Mobile

Umění ve
správných barvách

Když nemají zaměstnanci na mysli stres, dokáží se samozřejmě lépe věnovat svým úkolům. Pokud je součástí jejich práce vytváření inovativních řešení, pak umění jako bonus poskytuje také drahocennou inspiraci. A to často podvědomě. Důležitým aspektem umění jsou totiž barvy, které dokáží stimulovat náš mozek zajímavými způsoby. 

Z psychologie barev vyplývá, že naší kreativitě nejvíce prospívá výrazná zelená (blízká přírodním odstínům) spolu s kontrastními kombinacemi modré a červené. Kromě umění na stěnách lze tyto barvy samozřejmě také implementovat do podoby nábytku a dalších interiérových prvků, jak dokazuje řada našich projektů.

Vliv umění na celkovou produktivitu

Už víme, že díky umění nebudou zaměstnanci ve stresu a dokáží přicházet s originálními nápady. Co ale produktivita u ostatních typů úkolů, které možná nejsou úplně kreativní, ale za to se bez nich neobejde fungování firmy? I tady umění pomáhá.

Pozitivní vliv umění v interiéru na produktivitu předvádí studie provedená na univerzitě v Exeteru. Účastníci studie byli požádáni, aby prováděli stejné úkoly ve 4 různých typech kancelářského prostředí, které se lišily mírou dekorativnosti – od naprosto strohého prostoru až po kancelář ozdobenou uměním a rostlinami. Výsledek? Účastníci byli o 17 % produktivnější v kancelářích vyzdobených rostlinami
i obrazy
a o 32 % produktivnější v prostoru, kde měli také osobní přístup k umění ve svém blízkém okolí.

Nepodceňujte tedy umění ve všech typech kancelářského interiéru. Vaši účetní ocení jeho přínos stejně jako developeři.

Lodní kontejner ve žlutém provedení s akustickými prvky pro soustředěnou práci v kancelářích MSC

Skvělý způsob, jak vyjádřit firemní identitu

Umění představuje příležitost, jak podtrhnout hlavní hodnoty a cíle firmy. Fantazii se meze v tomto případě opravdu nekladou, ale jako příklad můžeme uvést třeba cestovní kancelář, která si vyzdobí pracovní prostory fotografiemi destinací. Nemusí se navíc jednat o nic tak prvoplánového. Místo realistických kousků dobře zafungují také abstraktní obrazy, ve kterých se odráží paleta firemních barev nebo základní prvky firemního loga.

Minimalistická prostorná kancelář s dominantními barevnými obrazy na stěnách

Startup Artist’s Hero

S výběrem a získáním unikátního uměleckého díla, která bude vaší firmě prospívat, vám poradí například startup Artist's Hero. Ten poskytuje krátkodobý i dlouhodobý pronájem umění českých a slovenských profesionálních umělců. Díky tomu máte možnost užívat si originální umění a jeho přínosy bez nutnosti dílo vlastnit. Umělecké dílo je pojištěné a Artist's Hero se postará o jeho instalaci
i logistiku kolem
. Portfolio je vždy ušito na míru art consultantem, aby vyhovovalo jak image značky, tak preferencím pracovního kolektivu. Umělecké kousky navíc máte možnost pravidelně obměnit dle aktuálních potřeb.

Odpočinková místnost s názvem Sheldon v kancelářích Inveti

Krása a praktičnost
v jednom

Umělecká díla jsou často ikonická a zaryjí se nám okamžitě do paměti. Toho lze využít při jejich rozmístění v kanceláři. Mnoho firmám se osvědčilo pojmenovat jednotlivé konferenční místnosti na základě uměleckých děl, které v nich visí. Věta „Sejdeme se u Picassa” pak hned napoví, kterou místnost kolega pro setkání zvolil. Z hlediska vedení společnosti mohou obrazy, sochy a další umělecká díla s ověřenou pravostí fungovat také jako dlouhodobá investice. Tady ale pozor na to, aby nedošlo k jejich narušení. Přece jenom kancelář není muzeum.

Výběr správného umění pro správnou kancelář

Každá kancelář vyžaduje specifický přístup při výběru uměleckých děl, která budou zdobit její zákoutí. Tady je však trojice praktických pravidel:

  • Poskytněte pozitivní příklad. Je známo, že díla zobrazující lidi, kteří si vzájemně pomáhají, snižují v kanceláři stres a také hněv jednotlivých zaměstnanců.
  • Konzultujte vše s interiérovým odborníkem, nejlépe již v začátcích návrhu kanceláře. Umění je dekorativní prvek jako každý jiný a mělo by dokonale ladit se zbytkem prostoru.
  • Umělecká díla by neměla komplikovat běžný provoz kanceláře. To platí především pro umístění různých soch v koridorech a místech s vyšším provozem lidí.

Dne 21. října 2021 pro vás navíc pořádáme webinář Síla umění v kancelářských prostorech. Nahlédneme spolu do světa současného umění a trendů, zamyslíme se, proč je vůbec dobré se uměním obklopovat, jak nám umění může pomoci udělat z práce v kanceláři zážitek a jaké jsou možnosti získat ty správné umělecké kousky. V případě, že nemáte možnost se webináře účastnit, budete mít možnost zhlédnout ho ze záznamu.

Pokud přemýšlíte nad kvalitou pracovního prostředí a tím, jak umění do kanceláře zakomponovat,
neváhejte nás kontaktovat. Naši specialisté vám pomohou proměnit prostory v místo, kde bude vzkvétat jak umění, tak firemní kultura.


Autor fotografií: Alexander Dobrovodský, Petr Andrlík, FR/VR, Artist's Hero

Publikováno: 10. 9. 2021 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.