Rostliny v kanceláři = zdravější a výkonnější zaměstnanci

Za posledních několik let došlo v oblasti interiérového designu k mnoha pozitivním změnám. Za tuto skutečnost vděčíme především desítkám provedených studií a výzkumů, které se stále častěji zaměřují na naše pracovní prostředí. V pracovních prostorech totiž pobýváme téměř stejnou dobu jako doma.

vertikální-zahrada-zeleň-v-kanceláři-zdravé-pracovní-prostředí-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-CAPEXUS-CAPEXUS-kanceláře

Živá zahrada v interiéru

Právě příroda a její prvky tvoří v současnosti hlavní inspirativní základnu pro architekty zabývající se návrhy kancelářských interiérů. Sterilní, mnohdy nenápadité a chaoticky uspořádané pracovny se mění na designové místnosti, kde klasické zarámované obrazy střídají nekonvenční živé zahrady.

zeleň-rostliny-v-kanceláři-zdravé-pracovní-prostředí-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-CAPEXUS-CAPEXUS-kanceláře

Zelené trendy s pozitivním vlivem na lidské zdraví

Trend v podobě živé rostlinné stěny podstatně ovlivňuje hned několik faktorů osobního i profesního charakteru. Z průzkumů vyplývá, že zaměstnanci, kteří pracují v útulném prostředí obklopeném přírodní flórou, vykazují zvýšenou produktivitu. Vyšší míra spokojenosti pracovníka posiluje koncentraci a snižuje stres.
.

zeleň-rostliny-do-kanceláře-zdravé-pracovní-prostředí-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-CAPEXUS-CAPEXUS-kanceláře

Funkce rostlin

Zatímco v minulosti byly květiny považovány za spíše nadbytečný element, dnešní statistiky dokazují přesný opak. Ať už se vám za zády pne vertikální zahrada nebo v kanceláři máte zeleň volně visící ze stropu, budou z toho profitovat nejen vaše smysly, ale i tělesná schránka. Jednou z nejvýznamnějších funkcí živých rostlin v interiéru je totiž jejich schopnost snižovat množství oxidu uhličitého a škodlivých látek vznikajících například z klimatizace.

Naopak produkce kyslíku snižuje dle studií nemocnost zaměstnanců o 10 až 15 %. Rostliny v interiéru navíc zvyšují vlhkost vzduchu, váží na sebe nečistoty a prachové částice. Hlavně hustší porosty pak snižují hladinu hluku a celkově zlepšují akustiku v místnosti. Zvláště v open space zelené stěny přirozeně rozdělují pracovní a relaxační zónu.

Interiérová zeleň je samozřejmostí každé moderní kanceláře. Současným trendem jsou květináče s naturálním designem, zelené stěny, nebo závěsné rostliny.
Martin Lachman, ředitel ve společnosti Jungle Interiors
zeleň-rostliny-dekorace-vertikální-zahrady-zdravé-pracovní-prostředí-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-CAPEXUS-CAPEXUS-kanceláře

Jaké rostliny se do kanceláře hodí?

Existuje nepřeberné množství druhů rostlin, které můžeme pro zvelebení kanceláří použít. Některé jsou pro tyto účely především z hlediska údržby vhodnější než jiné. Patří mezi ně především rostliny z rodu Áronovitých. Většina z nich pochází ze subtropických a tropických oblastí a vyznačují se vysokou odolností, což z nich činí vhodné pokojové rostliny.

Mezi ty nejznámější patří lopatkovec. filodendron, šplhavnice, aglaonema, toulitka, dracéna, palma, fíkus, tchynin jazyk, sukulenty, kapradiny a zamiokulkas. Nejméně náročné na údržbu z výše uvedených je tenura, dracéna nebo zamiokulkas. Menší přísun světla nevadí filodendronům, šplhavnici, tchyninu jazyku i aglaonemě. Naopak náročnější na údržbu mohou být palmy, které jsou společně s fíkusem vhodnou variantou v případě, že chcete vzrostlejší porost. Sukulenty bývají oblíbené z hlediska nenáročné potřeby zalévání, spíše tu však hrozí riziko, že je přelijete.

Glami zasedačka-živá zelená stěna-neobvyklý interiér-Glami kancelář-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-MITON-MITON kanceláře

Laická nebo profesionální péče?

Všechny druhy živých rostlin vyžadují příslušnou péči a údržbu. Některé firmy se o zeleň starají vlastními silami, mluvíme ale spíše o menších podnicích se zastoupením rostlin ve vhodně přístupných květináčích. Zpočátku každá zelená zeď vypadá fantasticky, jaký ale bude její vzhled za měsíc či za rok? Nedostatečná údržba se odrazí v degradaci ovzduší a zanedbaná dekorace rozhodně nepolahodí vašemu ani klientskému oku.

Větší společnosti proto svěřují péči o živou květinovou instalaci profesionálům. Vertikální zahrady jsou většinou vybaveny automatickým zavlažováním, přesto však potřebují pravidelný zásah lidské ruky. Rostliny vyžadují stálou údržbu, v určitých intervalech je nutné je prostříhávat, kontrolovat, zda nedochází k uhnívání a tvorbě plísní. Je také potřeba zbavit listy prachu, dohlédnout na dostatečný přísun živin a světla.

Zajímavým řešením pro moderní dynamické firmy je možnost pronájmu rostlin s následnou odbornou údržbou. Nehledě na to, že se o pronajaté rostliny nebudete muset starat, můžete také kdykoli upravit jejich rozsah a formu podle potřeb vaší firmy.
Martin Lachman, ředitel ve společnosti Jungle Interiors
zeleň-rostliny-dekorace-vertikální-zahrady-zdravé-pracovní-prostředí-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-CAPEXUS-CAPEXUS-kanceláře

Zeleň v kanceláři

Živé rostlinné zdi se v kancelářích zabydlí i v budoucnu, a to pravděpodobně v mnohem větším měřítku než doposud. Zdánlivě banální začlenění květin do interiéru totiž přináší pozoruhodný pozitivní dopad na zdraví i psychiku zaměstnanců.

Publikováno: 28. 2. 2019

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.