Efektivní teambuilding? Firemní kuchyňka dokáže spojovat zaměstnance každý den

Kvalitní káva, občerstvení a možnost odpočinku spojuje. Firemní kuchyňka je nástrojem zvyšujícím spokojenost a vzájemnou interakci zaměstnanců. Na tyto výhody už přišla řada firem a kuchyňky se stávají srdcem kanceláří. Víte, na co si při navrhování a realizaci dát pozor?

Firemní kuchyňka v modrém provedení s barovým pultem a židlemi ve společnosti Siemens

Když se kontakt začne vytrácet

V rychle rostoucích firmách a velkých prostorách se kontakt mezi lidmi snadno vytratí, což nelze brát na lehkou váhu. Setkávání a možnost „pokecat si“ nejen
o práci hraje důležitou roli ve výkonnosti, spokojenosti
a psychické pohodě zaměstnanců. To potvrzuje
Joshua Davis, autor populární knihy Two Awesome Hours. Interakce s kolegy (především z jiných oddělení firmy) podle jeho výzkumu podněcuje nové myšlenky
a startuje tvůrčí proces. 

Společnost Websupport, největší poskytovatel webhostingu na Slovensku, si s kancelářemi na 3 poschodích také uvědomila, že se kontakt mezi zaměstnanci stává vzácností. Realizace od firmy CAPEXUS dle návrhu Studia Perspektiv přinesla Websupportu řešení
v podobě kuchyňky
s přilehlým otevřeným komunitním prostorem, který lidé z celé firmy okamžitě začali využívat.

Moderní pracovní kuchyňka se svítícím logem firmy Websupport

 Občerstvení a přátelská atmosféra

Nové kanceláře společnosti Websupport jsou důkazem, že jídlo a pití představuje spolehlivý prostředek
pro dobrou atmosféru a interakci
. Ostatně, proč by jinak většina přátelských i formálních setkání probíhala v restauraci nebo kavárně? V práci je to stejné. Obědová pauza je oblíbenou částí dne. Důvodem není jen touha po nasyceném žaludku, ale též potřeba načerpání energie.

Jednoduchý styl firemní kuchyňky ve světlých barvách s komfortním interiérem

Design kuchyňky

Firemní kuchyňka je srdcem kanceláří. V rámci společného prostoru dochází k upevnění pracovních vztahů
a sdílení nápadů. Zvolit strategicky lokaci kuchyňky, vymyslet její funkční rozvržení a pečlivě zvolit design, je důležitější, než by se zdálo. V neposlední řadě podporuje kuchyňka celkovou spokojenost zaměstnanců.
Z výzkumu dovážkové služby Peapod mezi tisícovkou zaměstnanců vyplývá, že spokojenost v práci je o 11 % vyšší tam, kde mají lidé k dispozici občerstvení zdarma. Zásobená kuchyňka se stává benefitem, který dokáže oslovit.

Moderní styl firemní kuchyňky s jídelním stolem a závěsnými lampami v co-workingu Spaces Albatros

Jídlo už není to nejdůležitější

Investice do kuchyňského prostoru podporuje produktivitu a spokojenost o zaměstnance.
Dle zkušeností Moniky Palové, architektky společnosti CAPEXUS, činí plocha kuchyňky nejčastěji asi 5 % z celkové plochy kanceláří.

Kuchyňka už dávno není místem, kam se chodíme jen najíst. Dá se využít k odpočinku během práce i pro neformální schůzku nebo, pokud to prostory dovolí, pro různé akce. Již v samotném návrhu by se proto mělo počítat s víceúčelovou funkcí kuchyně. Optimálně by měla být jedna průměrně velká kuchyňka pro 30 zaměstnanců.
Monika Palová, architektka společnosti CAPEXUS
Firemní kuchyňka ve světlých barvách s prvky dřeva v kancelářích ČAP

Nepodceňte osvětlení a význam barev

Významnou úlohu sehrává zvolené osvětlení. Návrh kuchyňské i relaxační zóny je vždy odrazem požadavků klienta a odpovídá interiérovému pojetí ostatních částí firmy.

Přirozené světlo vytváří uvolněnou atmosféru a dává vyniknout barvám v místnosti. I když jsou populární barevné kuchyňky, zpravidla se využívá bílá v kombinaci s jednou barvou či dřevodekorem. Odstíny rozveselují, dřevo prostor zateplí.
Monika Palová, architektka společnosti CAPEXUS
Fotbálek v pracovním prostředí s komfortním interiérem v co-workingu Spaces Albatros

V práci jako doma

Prostor musí být vždy vzdušný, praktický a čistý, čehož lze docílit především vhodným vybavením a zajištěním komfortního sezení. Zaměstnanec by měl mít k dispozici vše potřebné, aby se mohl občerstvit, vychutnat si jídlo
a ještě příjemně relaxovat. 

Co by tedy ve správné firemní kuchyňce nemělo chybět?

  • Doporučujeme kuchyňské spotřebiče: varná konvice, lednička, mikrovlnka, alespoň dvouplotýnková varná deska, kávovar a myčka nádobí. V letním období uvítáme i mrazák či alespoň zařízení na výrobu ledu
  • V souvislosti se zdravým životním stylem a ekologií se dnes těší oblibě i různé smoothie makery či  výrobníky sody
  • I kvůli rostoucímu počtu spotřebičů je důležité myslet na dostatečně velkou pracovní plochu pro přípravu občerstvení.
  • Nezapomeňte na kompletní vybavení kuchyně – jídelní sady, skleničky, šálky a podšálky, příbory, ostré nože, škrabky na ovoce
    a zeleninu. Pro uložení vybavení jsou nejpraktičtější šuplíky. Zaměstnanci ocení také různé krabičky, ekologické obaly či látkové utěrky.
  • Pokud neposkytujete občerstvení zdarma, myslete alespoň na cukr, med, sladidlo, mléko, sůl, pepř a další ochucovadla. Není praktické, aby si každý zaměstnance nosil vlastní pepřenku.
  • Při volbě materiálu jednotlivých komponentů klaďte důraz na minimální údržbu a maximální odolnost. 
  • Nezapomínáme na ekologii – i v kuchyňce třídíme odpad.
  • Klíčový je dostatek míst k sezení. Pokud není prostor pro klasický jídelní stůl, velmi populární jsou barové stoličky a pulty.

Stáhněte si checklist a dozvíte se, co by ve vaší kuchyňce nemělo chybět

Firemní kuchyňka s ostrůvkem a barovými židlemi s popisovatelnou stěnou ve společnosti Arca Consulting

Kde je káva, tam je tým

Kávovar funguje jako magnet pro setkávání. Výborná káva se stejně jako neomezené množství čerstvého ovoce či čerstvě připravených džusů se stává standardem moderních pracovišť. Zaměstnanci nemají potřebu trávit přestávky mimo firemní budovu, čímž se také přirozeně utužují vzájemné vztahy. Například v Arca Consulting CAPEXUS na přání klienta navrhl a zrealizoval stylový bar s celodenní obsluhou a útratou na účet podniku. Znovu se tak potvrzuje, že význam firemní kuchyňky zaměstnavatelé vnímají čím dál intenzivněji.

Záběr na misky s ovocem v prostorech firemní kuchyňky MITON

Uvolněte se, prosím

Stmelovat lidi dohromady, dopřát jim neobyčejnou pracovní pauzu a možnost oddechu je reálné pouze
v prostředí s pohodlným sezením. Ve větších prostorech lze kombinovat židle s křesly nebo sedačkami. Doporučuje se nábytek, který lze snadno přemístit
a flexibilně uspořádat. Důležitým kritériem pro výběr posezení je také jeho snadná údržba, především omyvatelnost. Kromě klasických stolů plní svůj účel
i avizované barové stoličky a stolky.

Prostředí firemní kuchyňky s dřevěným stolem a designovým interiérem

Rozdělení prostoru

Oddělení kuchyňského prostoru od ostatních kancelářských ploch je možné řešit jak sádrokartonovou, zděnou nebo i skleněnou příčkou, tak pomocí paravánů nebo jiných zástěn. Často je kuchyňský kout přímou součástí open space kanceláří, v takovém případě je ale potřeba ve zvýšení míře myslet na akustická řešení a šíření výparů. Promyšlená kuchyňka skutečně dokáže podpořit firemní kulturu i celkovou spokojenost a výkonnost zaměstnanců. Úspěšná realizace se stane místem, které dokáže každodenním přínosem zastínit nejeden teambuilding.

Publikováno: 4. 2. 2020

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.