Jak opticky dělit prostor v interiéru

Z hlediska pracovního interiéru dnes převládají vzdušné a moderní otevřené prostory. Kromě toho, že umožňují maximální využití dané plochy, podporují komunikaci a spolupráci zaměstnanců na pracovišti. Pozitivní atmosféru open space kanceláří ale může narušit příliš mnoho zvukových a vizuálních vjemů.
paravány-Actiu-soukromí-v-kanceláři-designové-kanceláře-CAPEXUS-architekti

Soukromí v kanceláři efektivně i designově

Tím dochází ke snížení pracovního výkonu a soustředění, k nárůstu stresu a pocitu nedostatečného soukromí. Z těchto důvodů architekti CAPEXU doporučují vymezit prostor pomocí dělících stěn a dalších praktických prvků. Optické členění interiéru pak působí přirozeněji a zvyšuje koncentraci při práci.

V závislosti na povaze firmy lze využít několika funkčních triků zajišťujících optické a akustické odstíněni. Ve srovnání s klasickými zdmi a pevně danými příčkami jsou finančně dostupnější, nevyžadují větší stavební zásahy a jejich instalace neomezuje provoz společnosti.

skleněné-příčky-soukromí-CAPEXUS-designové-kanceláře-přirozené-světlo-moderní-interiér

Skleněné příčky

Již léta se osvědčují tradiční skleněné příčky. Prosklené oddíly vypadají elegantně a mají tu výhodu, že jimi prostupuje přirozené světlo. Díky čistému a elegantnímu designu nenaruší stávající prostředí firmy. Některé podniky upřednostňují skleněné příčky s rámem, jiné volí decentnější bezrámovou variantu. Sklo má výtečné akustické vlastnosti a ve spojení s integrovanými žaluziemi zaručí potřebnou míru soukromí. Bez použití žaluzií lze pro vytvoření soukromí zvolit vhodný polep skleněné příčky ladící s firemní identitou nebo neprůhledný polep.

přirozená-bariéra-paravány-příčky-akustika-CAPEXUS-designové-kanceláře

Přirozená bariéra pro zaměstnance i klienty

Součástí firemních prostor a kanceláří bývají také multifunkční paravány. Jasně definují jednotlivé pracovní oblasti, zpříjemňují atmosféru v místnosti a poskytují zaměstnancům komornější podmínky pro práci. Při komunikaci s klienty jsou téměř povinnou výbavou stolní paravány vyrobené z akustické pěny schopné pohlcovat okolní hluk. Jejich tvar a barvu lze jednoduše přizpůsobit firemnímu stylu a potažmo tak oživit celý interiér.

lamelové-paravány-protihlukové-vizuální-bariéra-CAPEXUS-Actiu-akustika

Paravány 

Komplexnější řešení představují mobilní a skládací příčky charakteristické vysokou modularitou a univerzálností. Architekti společnosti CAPEXUS zakomponovali volně stojící a lamelové paravány i do jedné z pražských právnických kanceláří. Samostatné rozdělovače vytvoří dočasnou zeď sloužící jako poctivá protihluková a vizuální bariéra a zároveň zajímavý designový prvek.

příčky-paravány-akustické-kanceláře-Actiu-designové-kanceláře-CAPEXUS-závěsné-paravány

Příčky

Příčky lze vyrobit na míru, a i nabídka barev a materiálů je velmi rozsáhlá a tudíž pro klienta značně variabilní. Zásadní přínos spočívá v jejich snadném přemístění. Uplatňují se nejen při oddělování kancelářských relaxačních zón, ale také v čekárnách či při separaci pracovního prostoru od kuchyňského koutku. K odhlučnění místností výborně poslouží rovněž závěsné paravány eliminující nadměrnou ozvěnu.

hadí-sedačka-Actiu-moderní-interiér-akustické-taburety-paravány-CAPEXUS-kanceláře

Vyplňte prostor hadími sedačkami

K zvláštním typům protihlukových rozdělovačů se řadí akustické taburety. Mimo svou základní funkci poskytují pohodlí a postarají se o originální vzhled firemního zázemí. Společnost Actiu pak přichází s nadčasovými sedačkami ve tvaru hada. Komfortní pestrobarevné posezení je možné uspořádat několika způsoby a vytvořit tak unikátní prostředí vhodné pro neformální komunikaci, odpočinek nebo vyřízení soukromých záležitostí. Seskupením sedadel do kruhu vzniká uprostřed prostor pro umístění dekorativních prvků či stolku.

O tom, jaká příčka či dělící prvek se hodí do interiéru rozhoduje mnoho faktorů včetně velikosti, zaměření a požadavků organizace. Výběr konkrétní varianty by měl ideálně odpovídat stylu a architektonickému designu společnosti. Vhodně zvolené paravány, příčky nebo nábytek se posléze stávají udržitelným a funkčním systémem interiéru.

Publikováno: 5. 4. 2019

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.