Tatra banka's Elevator Lab – the future of banking

Locality

HubHub, Bratislava

Client

Tatra bank

Area

 50 sqm

Realization

9/2018

Elevator Lab is the largest fintech accelerator in Central and Eastern Europe. For its operator, Tatra banka, it was a logical step to set up a showroom to present new technologies, applications and prototypes. CAPEXUS designed a showroom full of cool and warm colour contrasts in which the technological solutions of one of the largest Slovak banks – which wanted to show clients and visitors what the banking of the future looks like – themselves stand out as much as possible.

Tatra banka established Elevator Lab as part of its Research & Development Department to develop innovative banking solutions at the HubHub coworking centre in Bratislava. The complete design was created by our architect Sonia Dianová, who divided the space conceptually into two parts.

high-tech-showroom-POS-and-ATM-terminal-VR-glasses-retail-Tatra-bank-Elevator-Lab-CAPEXUS-SK

Retail vs. hi-tech style

The retail part is characterized by cooler colours and clean lines suggesting a laboratory of the future. Visitors can experience how new applications will be used in practice, for example when purchasing goods in stores and how banking will change overall. They can try out innovative POS and ATM terminals, virtual reality glasses, social networking, holograms or an assistance robot.

An interesting feature is the installation of a car interior with a Porsche Cayenne dashboard and Porsche Macan seats. This allows you to try out a new method of payment, right in the car dashboard.

high-tech-showroom-laboratory-HI-MACS-seats-Porsche-Macan-hanging-screens-Plexiplast-virtual-reality

Levitation in space

Our architect chose HI-MACS artificial stone panels
to present the tech products. They give the impression
of levitation, as they are attached only by subtle steel cables anchored in the floor and ceiling. Storage boxes for promotional materials and the POS terminal, which are made to order by Plexiplast from Perspex acrylic glass, are fastened in the same way.

soft-seating-seats-stools-showroom-carpet-high-tech-elements-Tatra-bank-realization-CAPEXUS

A cosy living room

The living room was designed in contrasting colours: warm tones combined with wood. It is furnished with comfortable seats, pouffes and carpets in a minimalist design.

The second part, the so-called living room, evokes the warmth of the home thanks to its materials and furnishings. It is distinguished from the retail section by organic design in the form of wooden floors, walls and bookshelves, which blend together into the shape of a drop. Here you can try devices and applications that control the house. Both parts are separated by a hanging screen from 3D rotating elements, which allow interaction with the surroundings as needed.
Ing. arch. Sonia Dianová, architect CAPEXUS SK
LED-lighting-backlit-logo-Elevator-Lab-high-tech-elements-entrance-space-Tatra-banka

Design lighting

The overall atmosphere of the space is enhanced by
the efficient use of lighting. The entrance to the room consists of a huge lamella portal with LED backlight. Arcade LED lamps illuminate the retail area and
the living room. The technological innovations exhibited
in the retail section on "levitating" boards are individually illuminated by specially designed spotlights.


Photographer: Rastislav Blaško

Do you like the reference? Share it.

Other references

Infor

Infor

Seznam.cz

Seznam.cz

GROHE

GROHE

Want to sit in an office that looks like this?

Write to us with your requests and wishes. We will create your dream interior.