Zelenými stěnami to nekončí. Jaké jsou nejnovější trendy v kancelářských interiérech?

Recyklace, zabydlující se zeleň a stále častěji také vybavení z čistě přírodních materiálů už s námi v kancelářských prostorech pravděpodobně zůstane natrvalo. Rozmístění zelených stěn, rostlin a jiných přírodních elementů totiž pomáhá zlepšovat kvalitu vzduchu v místnostech a zároveň povzbuzovat výkonnost a zlepšovat soustředění. Tyto prvky skrývají i další benefity.

Moderní design recepce společnosti Siemens. Stěna je pokrytá kaskádovitou vertikální zahradou a příjemně zdobí celou místnost.

Multifunkční rostliny v květináčích 

Ozelenění kanceláří však může mít i mnohem méně sofistikovanější podobu. Nejsnadnějším a nejefektivnějším ekologickým prvkem, kterým lze kancelářské prostory oživit, jsou na první pohled triviální rostliny v květináčích

Nejsnadnějším a nejefektivnějším ekologickým prvkem, kterým lze kancelářské prostory oživit, jsou rostliny v květináčích. Rozmístěním na pracovních stolech, skříních či na podlahách chodeb to však rozhodně nekončí. Květináče totiž mohou sloužit hned několikrát: například jako přirozené dělení pracovních a relaxačních zón. Můžete z nich vytvořit také živoucí zástěny oddělující jednotlivá pracovní místa.
Erika Bohatá, Architektka ve firmě CAPEXUS
Moderní a veselá open space kancelářská místnost s jednoduchým interiérem. Závěsné květináče zpestřují celou místnost. Kancelář je laděná do teplých barev.

Prvky zeleně

Trendem dnešních kancelářských center je nejen zeleň v interiéru, ale čím dál častěji také terasy nebo otevřená atria poskytující slunnou zónu pro načerpání energie nebo neformální setkání. Terasy a atria přitom přímo vybízí k vysazení zakrslých dřevin nebo pěstování jiných rostlin, jež vyžadující více prostoru. Pokud byste podobným způsobem rádi zvelebili své firemní prostředí i vy, ale nechcete zbytečně platit zahradnictví, které by se o vysázení postaralo, dobrým nápadem je uspořádat ekologický firemní team-building.

Ukázka velkého množství zeleně v otevřené kanceláři.

Zvažte omezení tisku

Vylepšování pracovního prostředí však není jediným krokem vpřed na cestě ke snižování dopadu činnosti firmy na své okolí. Čím dál více společností se snaží snižovat svou uhlíkovou stopu nebo spotřebu papíru. Velká část podniků dokonce zavádí zcela bezpapírovou politiku a pro vytváření a sdílení dokumentů využívá pouze cloudová řešení.

Ušetříte spoustu čtverečních metrů pro jinak nutné úložné prostory k uchovávání dokumentů. To je důležité především v okamžiku výběru velikosti nových prostor. Měsíčně tím uspoříte tisíce korun za pronájem.
Erika Bohatá, Architektka ve firmě CAPEXUS
Designové odpadkové koše v kancelářském prostředí navržené tak, aby ladily do kanceláří. Koše jsou určené na třídění odpadu.

Originální nábytek může být i z kartonu

Snižováním spotřeby však možnosti šetrného přístupu v oblasti designu kanceláří nekončí. I v českých interiérech, a nejen těch kancelářských, se začínají uplatňovat recyklované výrobní produkty a jejich konverze do funkčního nábytku. Na všemožné uplatnění dřevěných palet jsme si už zvykli, dokonce vznikají specializované e-shopy a studia dodávající výhradně tento typ nábytku.

K vidění jsou však naštěstí i další oživující prvky: třeba nábytek z kartonu. Na místě je pak jen otázka, zda materiál pro výrobu nevznikl specificky pro uplatnění v designovém interiéru. Pak je ekologičnost takového vybavení srovnatelná se standardním dřevěným nábytkem.

Petr Bořuta, CAPEXUS

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.