Rozhovor pro Estav.cz: Správná ergonomie pracovního místa zvyšuje výkonnost a spokojenost zaměstnanců

Současný nedostatek zaměstnanců na trhu práce nutí firmy přinášet další nefinanční benefity, kterými pracovníky nalákají. Někteří zaměstnavatelé začínají více přemýšlet i nad pracovním prostředím, které je oproti jiným výhodám stále opomíjené. Kvalita pracovního prostředí a ergonomie pracovního místa přitom ovlivňuje nejen výkonnost a fluktuaci, ale také zdraví zaměstnanců. Za firmu CAPEXUS odpovídá Bc. Petr Bořuta, marketingový specialista. 

Začneme od základní věci: Stůl. Jaké je ideální uspořádání?

Správně upravené místo musí umožňovat nejen pohyb a snadnou změnu polohy, ale také pohodlný přístup k různým částem pracovní plochy. Například telefon by měl být umístěn na straně nedominantní ruky, často užívané předměty by měly ležet přímo před pracovníkem.

Jak má správně vypadat pracovní místo pro práci u počítače?

Výška pracovní roviny nad podlahou by měla být přibližně stejná jako je výška lokte nad podlahou; nezáleží při tom, zda člověk pracuje vsedě či vstoje. Rozpětí by mělo při práci vestoje dosahovat 95–120 cm od země, při práci vsedě 20–35 cm nad sedadlem. Pro zdravá záda je důležitá především možnost upravovat výšku a náklon monitoru. Horní hrana monitoru by měla být v úrovni očí nebo těsně pod ní, jinak hrozí chronické problémy s krční páteří. V případě, že zaměstnavatel poskytuje pracovníkům pouze notebooky bez externích monitorů, je vhodné dodat k nim také stojany umožňující náklon monitoru.

Velmi nešťastné je umístění monitoru nebo klávesnice vpravo nebo vlevo od středu stolu, s čímž se často setkáváme na přepážkách různých klientských center nebo úřadů.

U židle je kritérií pro správnou ergonomii ještě více. Pracovní židle by měla mít výškově nastavitelné opěradlo – důležité je, aby se opěradla dotýkala ramen. Výškově nastavitelná by měla být i bederní opěrka, která při správném postavení podporuje přirozené zakřivení páteře. Lokty a předloktí je třeba mít položené po celé délce opěrek, aby paže a ramena relaxovaly. S tím souvisí i často opomíjený fakt, že u opěrek bychom měli mít možnost nastavit nejen výšku, ale i rozpětí, a že by měly být vyrobeny z měkkého plastu, který pruží.

Kolik prostoru je potřeba okolo pracovního místa? Jak by mělo být umístěno v prostoru místnosti?

Pro pohyb do stran bychom měli mít dispozici alespoň 50 cm, ideální pro pohyb vpřed a vzad je pak rozsah 70 cm. Důležitá je i výška prostoru pro nohy, která by měla dosahovat nejméně 60 cm. Chodidla by celou svou délkou měla spočívat na podlaze.

Co se týče rozmístění stolů, je třeba myslet na to, aby maximální počet lidí měl krytá záda. Určitě sami znáte ten nepříjemný pocit, když vám někdo kouká přes rameno – právě krytá záda jsou pro pocit soukromí jedním z nejdůležitějších faktorů. Všechny stoly samozřejmě nemůžete umístit zády ke stěně, proto je vhodné například okolo stolů rozmístit květiny nebo akustické paravány, které navíc snižují dobu dozvuku v prostorech, čímž dochází ke snížení hlučnosti.

Důležité je i v openspace zajistit možnost práce v soukromí a bez rušení vnějších vlivů – proto do kanceláří umísťujeme různé uzavřené klidové místnosti pro jednoho, relaxační zóny nebo sedačky, třeba s vysokými ušáky, které člověka od okolí oddělí.

Celý rozhovor najdete na Estav.cz

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.