Odzvonilo pracovním kójím a vlastním pracovním místům?

Vlastní pracovní místo, anebo sdílené? Každá doba přináší něco nového a současný koncept nazývaný "hot desking" či také "hotelling" přepisuje zažitá pravidla o tom, jak by sídla společnosti měla utvářet pracovní prostředí pro své zaměstnance.

Pohled z vrchu na minimalistický jednoduchý moderní interiér kancelářské místnosti. Interiér je laděný do světlých dřevěných odstínů světle hnědé barvy. Místnost je užívaná pro hot deskingu kancelář.

Hot desking

Postupně prosazující se hot desking je model sdílení pracovního místa, kdy jedno pracovní místo je užíváno více zaměstnanci, kteří v sídle společnosti nemusejí pracovat neustále a většinu času tráví v terénu nebo jsou zaměstnáni na částečný úvazek.

Pokud budeme pátrat, kde se vzala myšlenka takto pojmout pracovní místo, dostaneme se k tzv. "hot bunking" v námořnictvu, kdy část posádky pracující na směny sdílí jednu pohovku, která při výměnách směn "nestihne vychladnout". Tím se šetří na lodi velmi omezený prostor a efektivněji využívá plocha určená pro odpočinek posádky. A právě na tomto principu funguje i hot desking.

Ranní meeting kolegů ve firemní kavárně.

Home office

Mobilní pracovníci tráví větší část svého pracovního času mimo kanceláře svého zaměstnavatele a tato situace samozřejmě pro firmy znamená vyšší nájem, více zařizovacích předmětů a držení de facto zbytečných kanceláří.

 Střídání pracovního místa

Tento styl práce je také znám i pod pojmem Hotteling, kdy celý prostor kanceláře funguje na principu hotelu. Zaměstnanci si přes vnitřní systém firmy mohou zarezervovat pracovní místo na určitý čas a jejich pracovní telefonáty, mailová schránka a veškerá pracovní agenda je jim po tuto zarezervovanou dobu přesměrována na pronajatý pracovní stůl.

Pohled na open space kancelář s pracujícími zaměstnanci. Kancelář má moderní design a dekorace ve formě květin a tapet na zdi.

Sdílený kancelářský prostor

Právě tímto flexibilním přístupem k práci se zažité pracovní kóje jednoho zaměstnance transformují nejen do podoby sdílených stolů, ale i do podoby sedaček, mobilních stolů, relax místností, telefonních budek či sedacích pytlů rozesetých po prostoru kanceláře a umožňující různé seskupení, mezi které se mohou zaměstnanci (a jejich notebooky) začlenit a nechat podpořit inovaci mezi sebou a snadnější spolupráci, jako nejpřínosnější část zaměstnání, kterou lze v pracovních kójích a v závětří paravanů jen těžko navázat.

Příjemné prostředí kancelářské místnosti doplňuje vhodně jednoduchý design ve světlých barvách. Uprostřed místnosti se nachází kruh tvořen z akustických panelů.

Finanční úspora

Mezi hlavní výhody obou principů bezpochyby patří finanční úspora pro zaměstnavatele, který nemusí investovat do takového počtu kanceláří, které poté nejsou obsazené. Pro mobilní zaměstnance to může znamenat vyšší komfort v podobě možnosti využívat hot desky i v jiných městech, pokud společnost má v dané oblasti vlastní pobočku.
 

Nižší pracovní nasazení

Nevýhodou však je větší pocit anonymity a obecně snížená identifikace zaměstnance s firmou, což může mít za následek i nižší pracovní motivaci a pracovní výkon. Pokud jsou hot desky uspořádané podobně jako klasické open space kanceláře a ne jako tzv. quiet rooms, sdílí i jejich slabiny: vzájemné rušení a horší soustředění.

Neobvyklý design kancelářské místnosti s prosklenými dveřmi s jednoduchým interiérem a přirozeným světlem vytvářejícím pohodovou atmosféru na pracovišti.

Pracovní prostředí

Společností, které na tento sdílený systém přecházejí, rychle přibývá. S těmito kancelářemi se dle odborníků budeme setkávat stále častěji a budou podle odborníků brzy běžné po celém světě. Nedávný průzkum developerské společnosti CA Immo ve střední a východní Evropě ukázal, že už teď skoro třetina firem nabízí zaměstnancům střídání na pracovních místech.

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.