Objevte práci pod širým nebem! Efektivitu zařídí správně vybraný nábytek

Kdepak, řeč nebude o proslulé práci z pláže, kde vám do monitoru praží slunce a do klávesnice zapadají zrnka písku. Řeč bude o firemních terasách. Pracovat na čerstvém vzduchu lze i soustředěně a velmi efektivně, pokud to kanceláře firmy umožňují a pokud vsadíte na vhodné vybavení venkovních prostor.

Proč vůbec pracovat venku?

Třebaže jsou kanceláře s dostatečně velkou terasou stále poměrně raritou (alespoň v našem hlavním městě), zájem o ně roste, a to
i kvůli snaze nabídnout zaměstnancům po pandemii možnost pracovat i jinak
než v uzavřené místnosti. Typicky mají o terasy zájem mladé firmy, které prostor využívají pro neformální setkávání, pořádání meetingů či grilování. Mezi zájemci se však najdou i progresivní společnosti hledající další rozměr kanceláří.
Moderní design venkovní terasy se sedačkami a markýzou proti dešti

Snížení stresu

Mezi hlavní výhody patří větší psychická pohoda zaměstnanců promítající se do jejich fyzického i psychického zdraví. Pokud se vaše kancelář nenachází v blízkosti parku nebo zeleně, je terasa skvělou alternativou a cestou ke snížení stresu na pracovišti. Nemluvě o tom, že v mnoha firmách slouží také jako kuřárna. Pokud je venkovní prostor propojen kanceláří, mohou si zaměstnanci dělat přestávky častěji, ale zároveň neztrácí zbytečně čas.

Tým zaměstnanců sedících na terase

Spokojenost 
zaměstnanců 

Přítomnost terasy má také pozitivní vliv na vnímání vaší firemní kultury. Dobře udržovaný a příkladně vybavený venkovní prostor demonstruje, že vaší společnosti záleží na pohodě zaměstnanců, což má tendenci přitahovat nové talenty. Chcete-li prokázat také náklonnost k udržitelnosti, je možné v rámci terasy pěstovat kvetoucí květiny, bylinky či zeleninu. Terasa se může stát také místem pro umístění hmyzího hotelu pro včelky samotářky.

 Venkovní terasa se židlemi Wing od španělského výrobce Actiu

Kvalita ovzduší

V neposlední řadě pomáhá pobyt na čerstvém vzduchu zvyšovat produktivitu. Studie provedené mezi 2000 zaměstnanci a 1000 manažery odhalila, že pouhých 29 minut strávených venku vede ke zvýšení produktivity
o 45 %
. Je však fér zmínit podstatnou roli kvality vzduchu. Tu je třeba sledovat nejen u vnitřních prostor, ale také u venkovních. Špatná kvalita ovzduší dle zprávy NOAA vede ke ztrátám v řádech desítek miliard dolarů. Negativními projevy špatného vzduchu jsou bolesti hlavy, únava či podráždění.

Židle, na které se nepotí… však víte

O tom, jak moc použitelná terasa bude, rozhoduje zásadně výběr nábytku. Ten by měl splňovat hned několik důležitých parametrů.
I když to může být lákavé, nevybírejte pouze podle ceny v sekci běžného zahradního nábytku. Skutečně levné kousky nenabízí potřebnou odolnost a v kancelářském tempu by se plastové židle velmi rychle zničily.

Venkovní terasa se sedacími vaky a markýzou proti dešti

Materiál by měl
být na vrcholu
vašich priorit

Venkovní nábytek může být například teakový, nerezový, hliníkový, proutěný nebo například ratanový. Každý materiál má v kontextu frekvence používání
a venkovních podmínek klady a zápory
. Hliník je lehký
a může ho odfouknout vítr, nerezová ocel se při umístění na slunci zahřívá, dřevěný nábytek není vhodný do příliš vlhkého prostředí, na tvrdém plastu je snadné se začít potit a výkyvy teplot mohou vést k jeho popraskání.

Zvolený materiál by měl vždy počítat s rozmary počasí a povětrnostními vlivy. Pochopitelně zcela nevhodný je polstrovaný nábytek
s materiály, které mají tendenci nasávat vlhkost a nelze je snadno čistit. Pohodlí na firemní terase zvyšují různé polštáře, sedací vaky
či podsedáky
. Na ty mějte připraven úložný prostor v interiéru kanceláře.

Outdoorová kancelář Leva s modulárním systémem

Venkovní kancelář

Nábytek a celkový koncept firemní terasy by měl být snadno přizpůsobitelný. Modulární systém Leva Office českého výrobce Egoé lze označit za outdoorovou kancelář, a to ve formě praktické „skládačky“. Systém představuje interiér v exteriéru, kancelář v exteriéru. Všechny ocelové díly jsou povrchově upraveny zinkem
a práškovou barvou. Samotné nosné trámy jsou pak vyrobeny z modřínového dřeva. Moduly a doplňky Leva
je možné kombinovat
s venkovním nábytkem Egoé. Výsledkem je pohodlí kanceláře, ale venku na terase.

Úpal ne, WiFi ano

Moderní design venkovní terasy se sedačkami a markýzou proti dešti

Jak si poradit s nepříznivým světlem?

Pro práci na terase je za slunečného počasí důležitá možnost schovat se do stínu. V horkých letních dnech je zastínění nejen příjemné, ale také chrání zdraví. Přenosný slunečník je nejvíce ekonomické řešení, nicméně moderním a reprezentativnějším řešením jsou markýzy (i proti dešti) nebo pergoly se stahovací střechou. V případě výroby na míru je možné objednat si stínění ve firemních barvách či s aplikací loga firmy. Některé z markýz mají jako volitelné příslušenství spouštěcí volán. Pokud tedy chcete pracovat od východu do západu slunce, paprsky si na vás nepřijdou. 

Pracující žena na terase s přístupem k internetu

Internet i venku

Předpokladem několikahodinové práce na terase je však také dostupnost všech technologických vymožeností
v čele s bezdrátovým internetem
. Naštěstí i na to výrobci myslí a není problém sehnat venkovní access point napájený přes síťový kabel s certifikací prokazující odolnost proti dešti. Chráněni před sluncem a s rychlým internetem mohou zaměstnanci využít čas na terase skutečně produktivně.

Nenechte terasu či střechu nevyužitou

Byla by velká škoda venkovní prostor kanceláře nechat ležet ladem, když práce na čerstvém vzduchu dokáže být produktivní, motivující i velmi pohodlná. Pokud přemýšlíte nad tím, jak terasu proměnit v outdoorovou kancelář, neváhejte nás kontaktovat. Odborníci ze společnosti CAPEXUS s vámi rádi proberou veškeré detaily a požadavky.


Autoři fotografií: Petr Andrlík, Unsplash, Egoé

Publikováno: 20. 7. 2021 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.