Nápady na vánoční večírek v roce 2021

Pandemie koronaviru přinesla velké množství změn, na které se lidé z kanceláří museli adaptovat během rekordně krátké dobySe změnami samozřejmě přichází i stres a možný negativní dopad na firemní kulturu. Ruší se teambuildingy, velké množství komunikace probíhá pouze na dálku. A co teprve vánoční večírky! Pojďme se společně podívat na to, jak lze i v roce 2021 oslavit Vánoce způsobem, který zaměstnance zabaví, uvolní a poskytne prostor pro zpevnění týmu.

Vánoční firemní večírek

Důležitost
vánočních večírků

Vánoce bývají označovány za svátky klidu a pohody. Všichni však víme, že s přípravou vánočních oslav se pojí také velká spousta povinností, které na klidu nikomu nepřidají. Hlavní cíl vánočního večírku by tedy měl spočívat v poskytnutí oddechu zaměstnancům a ocenění jejich snahy za celý rok. Možnost reflektovat úspěchy týmu za celý rok představuje dobrý motivátor pro nadcházející období a vytváří lepší sociální atmosféru i během pracovního procesu.

Každý vánoční večírek je navíc skvělou příležitostí, jak prezentovat a posílit společné firemní hodnoty, na kterých si společnost zakládá. Můžeme předpokládat, že pandemie bude překážkou v pořádání klasického vánočního večírku, ale jeho úplné zrušení dokáže mít negativní vliv na morálku a produktivitu zaměstnanců. Řešení? Přesun večírku do virtuálního prostoru!

Videohovor přes telefon

Krátká historie virtuálních setkání
ve firmách

Virtuální firemní večírky nejsou rozhodně úplnou novinkou a nevyžadují, aby celý svět bojoval s šířícím se virem. Spousta velkých i malých firem dnes běžně zaměstnává pracovníky po celém světě a virtuální schůzky jsou potřebné pro udržování týmového ducha.

Například firma Xerox začala pořádat vánoční online večírky již v roce 2008. Při prvním vánočním setkání před 12 lety si zaměstnanci Xeroxu vyměňovali vánoční recepty, na dálku společně popíjeli typické nápoje pro danou zemi a sdíleli sváteční atmosféru.

Vyřezaná halloweenská dýně

Nový trend

K vánočním setkáním se pak postupně přidal také halloweenský večírek a oslavy dne Díkuvzdání (centrum firmy sídlí v USA). Podobné akce pořádá
v digitální formě již většina velkých mezinárodních zaměstnavatelů, ke kterým patří například Toptal (technologická firma) či FlexJobs (společnost zabývající se flexibilitou práce).

Tipy na aktivity a styl večírku

Jak by tedy virtuální vánoční večírek měl vypadat? Záleží samozřejmě na kultuře ve firmě a možnostech jednotlivých zaměstnanců. Tady je pár tipů, které vás mohou inspirovat:

Online vánoční večírek

1. Digitální
vánoční setkání

V podstatě se jedná o variantu videokonference.
Místo pracovních záležitostí by se ale měly probírat
zážitky a plány v osobnější rovině. Digitální komunikace samozřejmě neumožňuje tak plynulou konverzaci jako večírek naživo, a proto doporučujeme mít předem připravená témata i určeného moderátora. Proč třeba neuspořádat soutěž o nejhezčí vánoční výzdobu pracovního místa, nejlepší plány na vánoční večeři nebo třeba nejošklivější vánoční svetr?

Hrací kostky

2. Večer plný her
a zábavy

Pokud konverzace ustane nebo chcete setkání více rozproudit, vyzkoušejte velké množství skupinových her, které jsou k dispozici online. Díky rozmachu Zoomu
a dalších podobných aplikací se také rychle rozšířila nabídka hravých činností, které jednoduchostí
i zábavností v mnohém předčí hry hrané na živých setkáních. 

Velké množství tipů na jednotlivé hry najdete v tomto videu:

Potřeby pro vánoční výrobu ozdob

3. Společné
vánoční aktivity

Zdobení perníčků, tvoření vánočních ozdob z papíru nebo třeba pouštění ořechových lodiček. Fantazii se meze nekladou. Pozor ale na to, aby každý zaměstnanec měl vše potřebné k činnosti, kterou vyberete. Ideální je se předem se všemi dohodnout a pokud možno i zaslat zaměstnancům materiály (nejlépe nějakým způsobem obrandované). Výsledné výtvory pak můžete sdílet na sociálních sítích a potěšit i zaměstnance, kteří se neměli možnost zúčastnit.

Předávání vánočního dárku

4. Společný Ježíšek

Na organizaci nejsložitější varianta, která ale hodně potěší a přirozeně rozproudí konverzaci na večírku. Zaměstnanci si mezi sebe náhodně rozdělí komu
(v rámci určeného rozpočtu) pošlou dárek, který si pak obdarovaný otevře během vánočního večírku.
Online nakupování dnes už naštěstí není žádný problém
a s dostatečným předstihem všechny dárky dorazí včas.

Předávání cen zaměstnancům

5. Předávání cen
pro zaměstnance

Pokud má firma každý rok ceremoniál (či třeba jenom rozesílá email s oznámením), na kterém se předávají ceny zaměstnancům, je dobré jej spojit s vánočním večírkem. I ve firmě, kde se ceny nepředávají, můžete ale vytvořit vtipná ocenění a během virtuálního večírku předat cenu třeba zaměstnanci, který nejvíce rozesmívá ostatní na schůzkách.

Degustace vína

6. Virtuální ochutnávka jídla

Donáškové služby dnes najdeme ve všech velkých městech a v jejich nabídkách lze najít jídlo a pití všeho druhu. Schází se vaše firma každé Vánoce na ochutnávce kvalitního vína a luxusních sýrů? Není vůbec problém nechat doručit balíček dobrot každému zaměstnanci a společně si je užít. Pro méně formální firemní kulturu se pak hodí třeba hamburgerový večer s dobrým pivem.

Mikrofon

7. Online karaoke

Stejně jako si můžete vybrat z velkého množství skupinových her, tak dnes také lze uspořádat i online karaoke party. Ne každý sice má dostatečně výkonný mikrofon či hlasivky, ale o to ostatně v karaoke nikdy nejde. Co si společně zazpívat Nesem vám noviny?

Plánujte, informujte, buďte připravení

Nejdůležitější při pořádání virtuálního vánočního večírku je nepodcenit přípravu. Mějte dopředu jasno o harmonogramu a včas informujte všechny zaměstnance, kdy a kam se mají připojit. Klidně připojte i specifické technické instrukce. Seznamte se také
s možnostmi vašich zaměstnanců. Ne každý má připojení dostatečně dobré na společné hraní her či streamování hudby pro karaoke. Hlavně ale zvolte činnost, která skutečně pomůže zaměstnancům se uvolnit a užít si vánoční atmosféru s kolegy.

Spoustu dalších zajímavých nápadů na pořádání digitálních oslav všeho druhu najdete také v tomto videu:

Aktualizováno: 5. 11. 2021

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.