Estav.cz: Nábytek pro zlepšení kancelářského prostředí

Podle průzkumů člověk nasedí denně v průměru 13 hodin, což je neuvěřitelných 80 000 hodin ročně. Lidské tělo však není fyziologicky uzpůsobeno k tak dlouhému sezení, tudíž se u většiny lidí pracujících v kancelářích objevují bolesti zad a ztuhlá šíje. Řešení těchto problémů je několik. Základem je kvalitní ergonomický nábytek, správně individuálně nastavený a správně používaný.

Pohybem ku zdraví

Důležité pro zdraví je také jít se občas projít nebo prostě změnit polohu. To nabízí právě různé zóny s jinými typy vysokého, nízkého nebo čalouněného nábytku. A není to jen zdravé, ale celkově osvěžující, prý až 79 % nápadů se zrodí z interakce s kolegy mimo pracovní místo. Čím dál oblíbenější jsou potom výškově stavitelné stoly, kdy lze u stolu pracovat i vestoje.

výškově-nastavitelný-stůl-actiu

Standardní výška pracovního stolu je 72 – 74 cm, někteří výrobci nabízí klasické stoly i s nastavitelnou výškou v rozmezí 65–85 cm pro osoby menšího nebo naopak většího vzrůstu. Výškově stavitelné stoly se umí vytáhnout až do zhruba 1200 mm pomocí různých mechanismů, od manuálního po elektrický pohon. Neméně důležitým doplňkem pracovního stolu jsou nastavitelné držáky pro monitory, tak aby byly ve správné výšce očí a člověk nemusel sklánět hlavu a namáhat krční páteř. Praktickým a estetickým doplňkem jsou kabelové vany a svody pro vedení kabeláže.

Hluk a jeho utlumení

Dnešním velkým tématem nejen v openspace kancelářích se stává prostorová akustika, protože hluk snižuje schopnost soustředit se až o 66 %. K řešení tohoto problému pomáhají telefonní budky nebo jiné uzavřené místnosti pro jednání nebo koncentrovanou práci. Pro celkovou akustickou pohodu je třeba umístit do prostoru i akustické prvky dostupné v různých formách, například stropních, nástěnných, zavěšených či samostojných čalouněných panelů vyplněných pohltivým materiálem. 

Ty mívají různé tvary a barvy, takže interiér zároveň i oživí. Fakticky napomáhají snížit hluk v rozmezí 6 – 12 dB, ale jejich hlavním přínosem je zamezení ozvěny a tím pádem zvýšení srozumitelnosti. Vždy je třeba zkombinovat prvky vodorovné a horizontální pro zachycení zvuku odrážejícího se z různých směrů.....

Celý článek na Estav.cz


Autor:  Ing. arch. Martina Dokoupilová

Publikováno: 24. 1. 2019

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.