Kanceláře ovládnou služby a pohodlí: Nová generace chce spojit práci se zábavou.

V práci trávíme třetinu života. Důsledky faktu, který je nasnadě, jsme plně pochopili až posledních 5 let, kdy firmy více investují do kvalitního pracovního prostředí. V centru pozornosti je pohoda každého zaměstnance.

Jemné modro bílé provedení zasedacích místnost v kombinaci s bodovým osvětlením.

Není openspace...

V minulosti byly interiéry zaměřeny hlavně na funkčnost – ještě před 3 lety bylo poměrně výjimečné, že by někdo chtěl designový návrh kancelářských prostor od architektů.  Firmy si často dělaly návrh samy svépomocí, což se mohlo odrážet i v kvalitě výsledného prostoru.
I díky tomu je open space stále diskutovaným tématem. „Když se řekne open space, většina lidí si představí nekonečné řady stolů a všechna negativa s tím spojená,“ říká architektka firmy CAPEXUS Erika Bohatá a naráží na nedostatek soukromí a hluk.

Openspace kanceláře s dělení v podobně úložných prostorů v kombinaci s oživujícími prvky ve formě rostlin.

...jako openspace

Dnešní stavební řešení otevřených kanceláří přitom dřívější negativa smazává. Open space prostory, které se dnes navrhují, jsou menšího rozsahu a s prvky, které je opticky i funkčně rozdělují. „Využíváme různé dělící příčky, stěny s úložným prostorem, mobilní telefonní budky nebo velké popisovatelné stěny. Nemusí to být ani žádné sofistikované řešení. Pro dělení jednotlivých pracovních míst lze využít třeba květináče s rostlinami, které navíc pročistí vzduch,“ doplňuje architekta Bohatá.

Řešení, jak porazit hluk, existují!

Hluk je vůbec nejpalčivější problém velkého neděleného open space prostoru. Akustika se přitom dostává do obecného povědomí až dnes a řešení pro potlačení hluku se začínají více zavádět až v posledních dvou letech. Hluk přitom ovlivňuje soustředění, pohodu i zdraví vůbec nejsilněji.

Uzavřený microoffice  v podobě prosklené telefonní budky uprostřed kancelářských prostor.

Nejen klidné volání

Jednou hlavních příčin hluku je určitá netolerance mezi kolegy a nedostatek míst pro vyřízení pracovních či soukromých hovorů. Například CAPEXUS ani nenavrhuje pracoviště, kde by nebyla uzavřená telefonní budka, kde si může člověk vyřídit v klidu hovor, nebo menší uzavřený prostor pro práci, která vyžaduje soustředění, tzv. focus room.           

Pohled na akustické paravany, které v rámci openspace pracovních míst oddělují pracovní prostory jednotlivých zaměstnanců.

Akustický paravan

Vhodné je využít také akustické paravány – které kromě dělení jednotlivých pracovních míst i snižují dobu dozvuku v kancelářích a tím zvyšují takzvanou akustickou pohodu.

Herna s Playstation i vířivka

Současnému důrazu na kvalitní pracovní prostředí dopomohla souhra několika faktorů – oživení ekonomiky, generační obměna, vyšší fluktuace a extrémně nízká nezaměstnanost.

Relaxační místo s místy pro sezení i ležení, a to hned vedle kuchyňky s barovým pultem a barovými židlemi.

Relax i při práci

Firmy chtějí být atraktivním zaměstnavatelem i po stránce pracovního prostředí, snaží se vytvořit pracovníkům pohodlí. Proto se staví relaxační zóny, kuchyňky s bary a místem pro neformální setkání, kde se navíc zaměstnanci různých týmů přirozeně potkávají, zatímco v buňkových kancelářích nebo i ve velkém otevřeném prostoru by na sebe narazili stěží.

Velmi barevná a prosvětlená relaxační zóna s výraznou hořčičnou sofa, kdy celý tento prostor je oddělen od pracovní části pomocí prosklené stěny.

Benefity?

Místnosti pro odreagování s fotbálkem, hernou s Playstation a obecně více možností relaxace nabízejí především IT společnosti proto, že boj o zaměstnance je zde ještě tužší. O jednoho vývojáře se perou desítky firem a kvalitní pracovní prostředí je v tomto oboru už standard – proto firmy vymýšlejí stále nové a nové benefity. Skvělé jídlo a pití zdarma, další vzdělávání a dotace na kulturní zážitky a sport už je standard, nad kterým se skoro ani nikdo nepozastaví.

Nová generace změní to, jak pohlížíme na práci

Nové vybavení a široká škála benefitů souvisí i se zmiňovanou generační obměnou. Třetina všech dnešních zaměstnanců patří do generace mileniálů. Lidé pod 30 mají v oblibě dostatek relaxačních prostor, ve kterých také často pracují, a preferují pracovní místo, které se dá jednoduše měnit a upravovat – spíše než striktně oddělené kanceláře a zasedací místnosti.

Relaxační zóna oddělená od openspace kanceláří pomocí tenké podlouhlé skříně, a také vizuálně pomocí změny v barevnosti koberců.

Mládí táhne

Obecně platí, že mileniálové chtějí více vyvážit práci a volný čas. Už dnes můžeme sledovat, jak se v kancelářích objevují posilovny nebo prostory pro akce a workshopy, které třeba nesouvisí přímo s prací. V budoucnosti budou kanceláře poskytovat ještě více služeb, na něž jsme zvyklí ve volnočasových centrech nebo hotelech.

Firmy jsou zatím stále benevolentní k home office, sdílení pracovního místa nebo práci ze zahraničí, což jim šetří náklady. Lidí v kancelářích tím však ubývá a zaměstnavatelé tak zároveň musí hledat řešení, jak je na pracovištích udržet.
Erika Bohatá, architektka
Pohled na část místnosti určené k relaxaci, vybavené kulatými stolečky s barevnými židlemi, LCD televizí na stěně a žebřinami k protažení svalů.

Boost efektivity

Firmám trvalo poměrně dlouho pochopit důsledky toho, že lidé tráví třetinu života v práci. Dnes si chtějí zaměstnanci během práce i odpočinout nebo zasportovat, což se týká především mladších ročníků. To neznamená, že ve výsledku odvedou méně práce. Pravidelné přestávky naopak podporují efektivitu.

Jak vypadá budoucnost?

Trendem v zahraničí, který k nám doputoval zatím v omezené míře, jsou dynamické huby, kde se potkávají lidé různých profesí a z různých oborů a vzájemně se obohacují. Příkladem může být WeWork nebo HubHub, který poskytuje sdílené pracovní místo jednotlivcům, ale i design šitý na míru firmám o desítkách členů. Stejně tak umožňuje třeba jen pronájmy konferenčních místností, aplikaci pro komunikaci s ostatními členy i lepší využití daného prostoru a řadu dalších služeb ve jménu flexibility pracovního prostředí.

Přírodně prosvětlená místnost určená k relaxaci, vybavená velkým sofa, LCD televizí a podlouhlým jídelním stolem.

Další revoluce

Celý realitní trh čeká technologická revoluce – real estate je jedním z mála oborů, do kterého ještě plně nevstoupila digitalizace. Ta ale čeká za rohem. Důkazem můžou být proptech (ze slov property technology, tedy technologie v nemovitostech) firmy a různá řešení chytré domácnosti, která se pomalu přesunují z našich domovů právě do kanceláří.

Chytré vybavení

Větší důraz na aktivity, dostatek služeb a vybavení v kancelářích, a zapojení lidí nahrává stále vyššímu komfortu. Ten spočívá třeba v digitalizaci komunitního života a právě služeb. Už i v českých kancelářských budovách se rozšiřují aplikace, které nabízejí snadnější komunikaci se správou budovy nebo informace o službách. 


Autor: Petr Bořuta
Autoři fotografií: SilentLab, Damián Skořepa, Petr Andrlík

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.