Jak vytvořit pracovní prostředí bez stresu

„Nestíhám, nestačím, neobědvám, nesvačím“, tak zní zlidovělá říkanka, která není ničím jiným než projevem stresu. V určité míře je stres zdravý a normální stav. Díky němu jsme bystřejší, kreativnější a lépe se soustředíme. Dlouhodobé vystavení stresu však vede k nesoustředěnosti, špatnému výkonu práce a chybám. Pracovník, který je spokojený a ve větší psychické pohodě, je produktivnější. Jeho práce je efektivnější a přináší tedy dlouhodobý profit firmě.

Jak se stresem zatočit a přispět tak ke spokojenosti svých zaměstnanců? Existuje mnoho rad a triků jak zajistit atmosféru, kde se zaměstnancům bude dobře dařit a která bude živnou půdou pro kreativitu a pracovní zapálení. A základním předpokladem je samotné prostředí pracoviště. V tmavé kobce bez oken se nikdo nebude cítit dobře. Jak by tedy mělo vypadat takové pracovní prostředí?

Zasedací místnost s velkými okny činí prostor více transparentní za pomoci přirozeného světla. V místnosti se nachází bílý konferenční stůl s mořskou modrou barvou židlí.

Dostatek světla

Světlo podporuje tvorbu hormonů (serotoninu a endorfinu) v mozku, které zlepšují náladu. Hojné využívání skla v pracovním prostředí otevírá prostor a činí ho více transparentním. Do interiéru se dostává přirozené denní světlo a odstraní se tak všechny vnímané bariéry mezi jednotlivými odděleními. 

Jedna studie dokonce zjistila, že pracovníci, kteří pracují v místnosti s dostatečně velkými okny, spí v průměru o 46 minut více za noc než jejich kolegové bez oken. Zajistí si tak kvalitnější spánek a do práce chodí odpočatí.

Světle barevná relaxační zóna pro zaměstnance s kuchyňkou s barovým pultem a barovými židlemi. Vedle kuchyňky se nachází dřevěné pódium, na kterém jsou fatboye sloužící k odpočinku. Za pódiem se nachází popisovatelná stěna.

Společné prostory

Otevřené, sociální prostory podporují spolupráci a interakci mezi kolegy, čímž zajišťují méně formální a více uvolněný přístup k práci. Navíc každý potřebuje během dne menší přestávku, aby načerpal energii do nového úkolu, a proto je velmi důležité mít alespoň menší prostor určený k odpočinku a relaxaci.

Uzavřený výklenek na sezení pro větší soukromí při rozhovorech mezi zaměstnanci v rušném open space prostoru.

Povzbudit aktivitu

Je dobře známo, že fyzická aktivita pomáhá redukovat stres. A nemusíte mít v kanceláři přímo tobogán jako kancelář Google v Mnichově. Bohatě postačí myslet při návrhu na prostor, kde by se zaměstnanci mohli během náročného dne protáhnout, zahrát si stolní tenis či fotbálek

Open space kancelář ve světlých barvách s přirozeným světlem vnáší do místnosti pozitivní energii. Kanceláře zpestřuje dekorace ve formě závěsných květináčů s živými rostlinami visící vzhůru nohama.

Přidejte zelenou!

Denní světlo není jediný přirozený prvek, který zajišťuje produktivitu. Také květiny dělají prostor přirozenějším a zvyšují kvalitu pracovního prostředí. Rostliny dokáží snižovat množství škodlivých látek, zlepšovat kvalitu prostředí zvyšováním vlhkosti vzduchu či snižovat množství prachu. Zlepšují tak nejenom interiérové mikroklima, ale zároveň pomáhají odbourat pocit sterility pracovního prostředí.

Stres na pracovišti je pro všechny firmy velkým tématem poslední doby. Pracovní prostředí, v kterém zaměstnanci rádi tráví svůj čas, je dobrou vizitkou a také signálem, že společnost přemýšlí inovativně a záleží jí nejen na výkonu, ale také na zdraví jejich zaměstnanců.


Autor: MgA. Anna Kutíková

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.