Interiér jako odpověď na potřeby mladého člověka

Před 50ti lety se zdála být práce v kanceláři úžasným zaměstnáním, životní metou, která slibovala téměř nulovou fyzickou námahu a dobré finanční ohodnocení. Bylo tomu tak u nás i na „západě“. Dnes je to však jinak a generace Y nevnímá práci v kalendáři až tak bezvýhradně pozitivně. Také jistá forma loajality vůči firmě či korporaci, pro kterou zaměstnanec pracoval, se již vytratila. Generace Y touží především po možnosti organizovat si svůj čas podle svých potřeb a kariéru nevnímá jako něco, co se buduje roky a postupně v určité instituci. Mladí lidé generace Y jsou kritičtí vůči sobě i okolí, často zaměřeni především na vlastní já, ačkoli to vše častokráte není podloženo dostatečnými zkušenostmi. Na druhou stranu jsou však ochotni pracovat v tzv. stand-by režimu a být k zastižení kdykoli.
Prostorná místnost s vysokým stropem a moderním interiérem je vhodně doplněná o minimalistické prvky ve světlých barvách, které jsou skvěle sladěny se světlou dřevěnou podlahou.

Důležitý výsledek

Odpověď na tyto otázky není jednoznačná, co se však ukazuje jako nejoptimálnější cesta je forma prostorně nevázaného pracovního poměru. Něco takového zavedl Microsoft v jednom ze svých sídel, konkrétně v Německu, v Mnichově. Zjednodušeně řečeno, zaměstnanci mohou pracovat, kde chtějí, kdy chtějí a jak chtějí. Důležitý je výsledek a ne počet hodin strávených ve velkoprostorové kanceláři. Samozřejmě by se to mohlo zdát jako práce snů, kde můžete pracovat tak, jak jen chcete. Pravdou však je, že takovýto způsob organizace kancelářské práce se sebou přináší pro zaměstnance ještě jednu velkou úlohu navíc – a to je nutnost sebeorganizace a sebedisciplíny.

Neobvyklý design kancelářské místnosti s prosklenými dveřmi s jednoduchým interiérem a přirozeným světlem vytvářejícím příjemnou atmosféru na pracovišti.

Míra loajality 

Druhou stranou mince je zánik vlastního přiděleného kancelářského pracoviště. Pohlednicová romantika stolu, kde si na dělící paraván připnete přání, které jste dostali k narozeninám, pohlednici z Řecka a donesete si svou vlastní květinku, zanikne a vy se tak stanete nomádem, který sice pracuje pro danou společnost, ale ztrácíte možnost identifikace s danou firmou, a míra loajality tak může postupně klesnout úplně na bod mrazu. To je jedna z věcí, které musí dnešní firmy čelit – vysoká míra fluktuace a snaha lidí mít vždy určitá „zadní dvířka“, tedy možnost úniku, možnost změny, alternativy, kterou se dostanou ze situace, která jim z nějakého důvodu už není tak po vůli.

Moderní design kanceláře s nádechem industriálního vzhledu. Vysoké stropy v místnosti vzbuzují pocit vzdušného prostředí. Dekorace ve formě květin dodává místnosti příjemnou atmosféru.

Generace Y

Nyní se naskytuje otázka, zda by se tomuto vystavil světový gigant, jako je Microsoft. Odpověď zní samozřejmě ne. Microsoft ze svých zaměstnanců neudělal „kancelářské bezdomovce“ odkázané na kavárny, home office, či coworkingové prostory. Právě naopak. Vytvořili úplně novou administrativní budovu v Mnichově s množstvím kancelářských pracovišť – ty však nejsou přiděleny jednotlivým zaměstnancům. 

Jsou přístupné kterémukoli zaměstnanci v případě, že se rozhodne pracovat z kanceláře firmy. Existuje zde tedy možnost, nikoli povinnost. A právě to je to, co je pro vzpomínanou generaci Y atraktivní – je to možnost nikoli povinnost. A my můžeme jen očekávat, kdy podobný způsob práce v kancelářích pronikne i k nám.

 Moderní provedení open space kanceláře s designovým kancelářským nábytkem vytváří nadčasový prostor. Dřevěný ostrůvek uprostřed kanceláře s křesly badminton skvěle ladí do pastelových barev.

Přátelské prostředí

Administrativní interiér dneška tedy nemůže nereagovat na tyto změny v pojímání kancelářské práce a na změnu paradigma mladé generace. Interiéry moderních kanceláří se snaží často navodit právě pocit této komunity mladých lidí navrhováním různých neformálních meetingových prostor připomínajících části bytových interiérů jako jsou obývací pokoje a další. 

Pohodlný interiér

Otázkou je, zda je tato reakce adekvátní. Dá se předpokládat, že jestli chce zaměstnavatel dosáhnout opravdu co nejvyšší míru loajality zaměstnance vůči firmě, je potřebné, aby zvážil míru vázanosti zaměstnance na určitý fyzický prostor, na interiér dané kanceláře.

Přátelské prostředí s veselým designem na pracovišti vzbuzuje uvolňující atmosféru mezi kolegy. V relaxační zóně se například nachází fotbálek a pohodlná křesla za kterými se nachází černá popisovatelná stěna.

Na dekoraci záleží

Není to však úplně možné, když zaměstnance posadíme dopředu nalajnovaného prostoru a možnost participace zaměstnanců na tomto prostoru nikdy nevznikne. Tak jako je tomu i při urbánních prostorech současnosti, kde existují tendence zahrnující participativní navrhování těchto prostor, je potřebné zvážit, zda by takovýto způsob navrhování neměl své opodstatnění i při administrativním interiéru. 

Výběr určitých jednodušších prvků celkového vizuálu interiéru či doplňkové nábytkové součásti může být ovlivněný zaměstnanci samotnými, samozřejmě v součinnosti s realizátorem celého interiérového řešení. Emocionální vazba jedince i skupiny vůči firmě se tímto pocitem možnosti spolurozhodovat na tvorbě interiéru zvyšuje. I toto je jedna z možností, jak tvorba interiéru může ovlivňovat celou firemní kulturu, a potencionálně tak snížit právě zvýšení fluktuace mladé generace Y.

Ing. arch. Zuzana Humajová

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.