Hromadné rušení open space kanceláří nenastane

Pandemie koronaviru zasáhla mnoho oblastí lidského života, kanceláře nevyjímaje. Ve společném rozhovoru Stavební Fórum vyzpovídalo architekta Jana Andrleho, odborníka na vzduchotechniku Antonína Krejčíka a marketingového specialistu Petra Bořutu.

Jak se změní kancelářský svět?

,,Přestavování open space prostorů na jednotlivé kanceláře zcela jistě nenastane."
Zástupci společnosti CAPEXUS

Upustí se v důsledku koronaviru od kanceláří typu open space?

Nemyslíme si, že firmy nyní budou houfně přestavovat open space na jednotlivé kanceláře, to se zcela jistě nestane. Alespoň nikoli v Česku, kde epidemiologická situace nebyla tak vážná. Zabránit šíření virů se dá i mnohem méně náročnými cestami než přestavováním kanceláří, například dělicími plexiskly či dodržováním bezpečných vzdáleností v kombinaci se střídáním směn. Je možné, že se budeme méně setkávat s většími open space prostory. Jeden z našich klientů chce nyní projektované kanceláře rozpůlit tak, aby v jednotlivé místnosti bylo maximálně 12 zaměstnanců místo plánovaných 24.

Jaká opatření je vhodné zavést v open space kancelářích, aby se zabránilo šíření virů?

Jedno z nejjednodušších a zároveň nejúčinnějších řešení se týká ventilace. V době epidemie a chřipkové sezony je záhodno vzduchotechnické jednotky provozovat bez zapnutého rotačního výměníku, a tím snižovat případné riziko kontaminace. Zcela nejdůležitější jsou ale obecná doporučení, která již známe všichni zpaměti: časté mytí rukou, zakrývání úst, zdržování se sahání na obličej, dodržování vzdáleností. Pomoci mohou i různé technologie, například bezdotykové vodovodní baterie a bezdotykové otevírání dveří.

Během 21. století se průměrná výměra kancelářského prostoru na jednoho zaměstnance postupně snižovala. Jak to nyní bude s tímto trendem?

Sledujeme, že firmy o snížení výměry svých kanceláří uvažují. Aktuálně máme několik klientů, kteří už jsou rozhodnuti, že část svých prostor budou podnajímat. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že průměrná obsazenost kanceláří v jakýkoli den je 40 až 60 procent, v některých kancelářích tak bude stačit zaměstnance přesunout, zvláště když část z nich stále zůstává na home office nebo se průměrný počet dní na home office navýší. Vše záleží na tom, jak dlouho budeme s koronavirem žít. Pokud nepřijde druhá vlna, nebudou následovat další opatření. Po 11. září se říkalo, že lidé nebudou chtít pracovat v mrakodrapech nebo létat. Lidská paměť je krátká.


Autor rozhovoru: Tomáš Kafka

Publikováno: 15. 7. 2020

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.