CAPEXUS na stránkách E.ON CZ

Světlo v interiéru dokáže divy. Může ho pozvednout, opticky rozšířit, vyvolat dojem vzdušnosti, prostornosti, příjemného prostředí.          V kanceláři, kde lidé tráví osm i více hodin denně, je dobré osvětlení jedním ze základních předpokladů pro to, aby se v ní její každodenní obyvatelé dobře cítili. A stejně dobře pracovali. Je nad slunce jasnější, že přirozené světlo je základ. I umělé osvětlení ale může být docela věda. V moderní kanceláři je na něj totiž kladeno mnoho nároků – musí skvěle fungovat, mít perfektní design i maximálně úsporný provoz. A samozřejmě i v této disciplíně se stále více prosazují nejnovější chytré technologie.  

e.on-osvětlení-kanceláře-CAPEXUS-e.on.cz-správné-osvětlení-v-kancelářích-designové-kanceláře

Posvítit si na osvětlení

Ne vždy ale firmy věnují osvětlení svých kanceláří dostatečnou pozornost. Jak tedy na to? Osvětlení           nad pracovním místem by mělo být umístěno tak, aby si pracovník nestínil a zároveň ho světlo neoslňovalo                a nerušilo (tzv. glare). Nemělo by se odrážet v monitoru počítače. Vhodné je rozptýlené světlo, ideálně opatřené stmívačem. Intenzitu světla tak lze snadno regulovat.         Co se týče barvy, sáhnout byste měli po měkkém světle s vyšší teplotou chromatičnosti, tedy spíše do běla.

Zřizovatelé kanceláří osvětlení často chápou pouze jako nedílnou součást technického vybavení pracovních prostor a řeší ho jen v základní rovině. Tedy jako plošné, systémové osvětlení, zvané též ambientní. Kromě této základní jsou tady ale i další roviny. Jde o světla účelová či pracovní, tzv. task lighting, a světla akcentační či dekorační (accent lighting), která zřizovatelé často neřeší vůbec. Právě proto je důležitá role osvíceného architekta, který toto pohlídá. My, ve spolupráci s elektrikáři, vždy klademe důraz na všechny úrovně osvětlení.
Jan Andrle, architekt ve společnosti CAPEXUS
e.on-osvětlení-zářivky-žárovky-ledky-designové-kanceláře-CAPEXUS

Žárovky, zářivky nebo „ledky“?

Zářivky vždy bývaly kancelářskou klasikou. Blikavým, mnohdy bzučícím trubicím už naštěstí odzvonilo. Moderní zářivky se ale v kancelářích stále využívají. Dovedou uspořit až 85 % energie a jejich životnost je až 10 000 h.  

Okamžité ostré světlo umí dodat halogenová žárovka. Naopak tzv. úsporky, neboli kompaktní zářivky, plní svou funkci s mírně opožděným startem. Halogenka má zase oproti úsporným zářivkám nižší životnost a vyšší spotřebu. Ideálně bychom je tedy měli zkombinovat. A to naštěstí lze. Když cvaknete vypínačem, rozsvítí se zářivka i žárovka zároveň. Žárovka svítí plným výkonem hned          a jakmile i zářivka naběhne na plný výkon, žárovka zhasne.

LED technologie obecně osvobodila designéry a poskytla celou řadu velice zajímavých a inovativních aplikací.
Jan Andrle, architekt ve společnosti CAPEXUS

Autorka: Markéta Čepická

Publikováno: 9. 5. 2019

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.