CAPEXUS se zúčastnil hybridní konference na téma „Budoucnost (spolu) práce odkudkoli”

23. června se v prostorách multifunkčního centra O2 Universum konala hybridní konference, při níž část zúčastněných řečníků mluvila přímo na místě a část na dálku. Hybridní přístup k práci či eventům představoval jedno z hlavních témat této konference, jejíž název zněl „Budoucnost (spolu) práce odkudkoli”.

Dva muži při videohovoru v kanceláři.

Fyzicky, nebo pomocí moderních technologií

Nové přístupy k pracovnímu životu musí v době pokoronavirové počítat s tím, že část zaměstnanců se fyzicky nachází v kancelářích firmy, zatímco další část pracuje vzdáleně prostřednictvím moderních technologií.

CAPEXUS na této zajímavé a inspirativní konferenci nesměl chybět. S tím, co znamená a přináší náš Workplace scan, účastníky konference seznámila naše expertka na workplace consultancy, Apolena Weissová. Co se účastníci od Apoleny dozvěděli?

COVID znamenal přelom ve vnímání kanceláří

Apolena Weissová z firmy CAPEXUS se zúčastnila panelové diskuze.

Mnoho firem i zaměstnanců dosud vnímalo kancelář a pracovní místo jako statickou záležitost. Jenže ve většině případů je práce, kterou vykonáváme, dynamická a vyžaduje různorodé podmínky pro maximální výkonnost. Každá činnost má svá specifika. Místo, na kterém ji vykonáváme, výrazně ovlivňuje naše vnitřní rozpoložení. Proto je chybné vnímat kancelářský prostor rigidně a nutit zaměstnance přizpůsobovat se podmínkám, které jim nevyhovují.

Záběr na pracovní počítač s videohovorem

Pandemie donutila velké množství firem přehodnotit vztah ke kancelářím. Práce na dálku se ukázala jako vhodná cesta pro týmy, které spolu předtím dokázaly společně fungovat i v kanceláři. Znamená to, že bychom měli na vytváření nových kancelářských prostorů úplně zapomenout a nechat všechny doma na home office?

Ale vůbec ne. Kancelář totiž hraje jednu z hlavních rolí v utváření týmů, které dokážou pracovat flexibilně – což je například hybridní režim komunikace. Právě takové týmy vznikají v prostoru, kde mají zaměstnanci možnost svoje pracovní místo měnit podle potřeby. V kanceláři, kam rádi chodí a ve které dochází k facilitaci sociálních vztahů. Kancelář by měla být domovem firmy a prostorem, kde se lidé mohou vzájemně dobře poznat. Za takových podmínek lze dlouhodobě účinně skloubit i home office.

Dobré kanceláře vznikají s dobrou znalostí firmy a zaměstnanců

Žena u pracovního stolu

Navrhování a budování kanceláří nemůže být teoretickým cvičením v architektuře, ale musí vycházet z konkrétních požadavků a potřeb dané firmy. CAPEXUS si při vytváření kanceláří klade především 2 hlavní cíle:

  • Zajistit spokojenost zaměstnanců
  • Ušetřit klientovi peníze efektivním využitím prostoru

Open space kancelář se zaměstnanci

Abychom mohli naše cíle naplnit, musíme se předem seznámit nejenom s detaily budovy, ale také s lidskými elementy. Nejinak je tomu i v případě, že firma chce změnit kancelář tak, aby reflektovala změny v práci po epidemii... Právě k tomu slouží Workplace scan.

Workplace scan je služba, prostřednictvím které CAPEXUS detailně navrhne konkrétní řešení pro firmu na základě informací získaných od lidí na všech úrovních (od CEO přes HR až po IT nebo třeba procurement specialisty). Workplace scan zahrnuje návrhy ohledně digitalizace, možných změn prostorů a také cenovou i časovou náročnost implementace těchto změn. Optimalizace vede k finančním usporám a větší spokojenosti zaměstnanců. 

Jak vypadá budoucnost?

Video hovor

V době po nucené izolaci se nelze jen tak vrátit zpět do starých kolejí a snažit se fungovat stejně jako před pandemií. Tato historická událost je a dlouhou dobu ještě bude katalyzátorem výrazných změn v přístupu ke kancelářské práci. Díky moderním technologiím nemusí být zaměstnanci zcela závislí na kanceláři. Stále však platí, že by měla fungovat jako pevná základna pro celou firmu.

Ti, kteří se dokážou z krize poučit a uchopí ji jako příležitost k vytvoření efektivnějšího pracoviště, budou v následujícím období vzkvétat. CAPEXUS a náš Workplace scan je tu od toho, aby přechod do nové éry firmám co nejvíce ulehčil.

Publikováno: 30. 6. 2020

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.