Tipy na kreativní online teambuilding, který posílí váš tým

Nucený home office komplikuje budování vztahů mezi zaměstnanci, rozvoj firemní kultury i pořádání týmových akcí. Znamená to, že by firmy měly na nějakou dobu teambuilding úplně vysadit? Ale vůbec ne. Jedná se totiž o důležitý nástroj dobrých manažerů, který zajistí pospolitost a produktivitu celé skupiny pracovníků. Místo klasického teambuildingu na jednom místě je však třeba hledat nové činnosti, do kterých se mohou lidé zapojit na dálku.

Soukromý prostor pro spolupráci díky designovému sezení Longo Pod od Actiu

Proč je teambuilding důležitý?

Teambuilding představuje efektivní způsob, jak zlepšit obecné fungování skupiny zaměstnanců, ať už v rámci jednoho týmu, nebo třeba celé firmy. Od tréninku pracovních činností jej odlišuje mnohem menší míra formálnosti a větší zapojení každého ze členů týmu. 

Ne každý teambuilding ale bude mít stejný úspěch, jak ukazují studie tohoto tématu. Pro opravdu přínosný teambuilding
je nutné nejdříve:

  • Předem identifikovat skutečné potřeby týmu a zapracovat je do plánované činnosti. Pro některé cíle (zlepšení v konkrétních úkolech) raději zvolte klasický pracovní trénink, zatímco obecnější požadavky (zlepšení komunikace a interpersonálních vztahů v rámci týmu) vyřeší spíše teambuilding.
  • Vybrat činnost, která má šanci zlepšit požadované aspekty týmu a zároveň poskytnout zábavu. Při teambuildingu je nutné myslet na to, že pracovníci k němu přistupují jako k oddechové aktivitě a nemělo by se jednat o nic příliš náročného.
  • Vysvětlit důvody pro danou činnost týmu a zaměřit se na očekávané výsledky. Nezapomínejte ale přitom na předchozí bod a nedělejte z teambuildingu nečekaný test schopností. Výsledky by se měly dostavit přirozeně, zejména při opakovaném teambuildingu.
Firemní online snídaně

Principy, které oživí každý online teambuilding

Co by měla správná teambuildingová činnost splňovat? Největším zabijákem nálady a tím pádem i šance zlepšit fungování týmu je nuda. Nikdo si z teambuildingu neodnese důležité poznatky o sobě a ostatních, pokud celou dobu bude přemýšlet o tom, kdy celá akce skončí.

Držte se proto několika důležitých principů, které zajistí, že se teambuilding nemine účinkem:

  • Zapojte více smyslů. Při virtuálním teambuildingu využijí jednotliví zaměstnanci minimálně svůj sluch a zrak. Pokud se vám ale podaří do činnosti zapojit například chuť nebo hmat (např. společné vaření online), získáte si tím zaručeně pozornost každého člena týmu.
  • Nebojte se gamifikace. Lidé jsou přirozeně soutěživí a rádi vítězí nad ostatními. Jednoduchý bodový systém nebo příslib ceny pro nejlepšího účastníka výrazně zvýší motivaci všech pracovníků na teambuildingu.
  • Nenechte vládnout chaos. Jak teambuilding naživo, tak (především) virtuální teambuilding, nemohou existovat bez dobrého moderátora. Určete člena týmu, který bude mít celou akci na starost a postará se o to, že se z teambuildingu nestane jeden velký rachot a šum.
  • Dejte každému šanci se aktivně zúčastnit. Hlavním cílem teambuildingu je zlepšení fungování celého týmu, ne pouze těch nejhlučnějších nebo nejextrovertnějších jedinců. Vyberte činnost tak, aby opravdu každý dostal možnost se nějak projevit.

Příklady hravých aktivit

Možností virtuálního teambuildingu existuje opravdu hodně.
Těchto 10 tipů bude fungovat pro skoro každé pracoviště, kde hledají způsob, jak neformálně stmelit velký i malý tým kolegů.

Kreslící hra pro teambuilding

Pravidelná herní setkání

Videohry už dávno nejsou výsadou pařanů. V dnešní době existuje řada velmi zábavných a jednoduchých her určených pro skupiny, se kterými si užijete při teambuildingu spoustu legrace. Ideálně by se mohlo jednat o pravidelná setkání, například s hrami od společnosti Jackbox (doporučujeme zejména kreslící hru Drawful 2).

Home office prostor s využitím technologií

Online bojovka

K této činnosti nepotřebujete víc než Zoom či Google Meets.
Při společném online setkání zadejte všem zúčastněným úkol,
který musí u sebe doma co nejrychleji splnit. Skvěle funguje například jednoduchý seznam běžných věcí z domácnosti, které je potřeba ukázat jasně na kameru.

Virtuální realita

Virtuální
úniková místnost

U nás i ve světě si únikové místnosti v posledních několika letech získaly velkou popularitu. V dnešní době neexistují pouze únikovky naživo, ale můžete si vybrat i z bohaté nabídky virtuálních místností, do kterých se dokáže zapojit několik lidí najednou.

Home office s domácím mazlíčkem

Představení mazlíků
a domova

V kombinaci s předchozí činností lze ještě navzájem udělat prohlídku domovů všech kolegů. Ze zkušenosti víme, že největší úspěch má ukázka domácích mazlíčků a společné sdílení jejich dobrodružství.

Společné setkání zaměstnanců po pracovní době

Testy osobnosti

Každý člověk je unikát a v týmu má svoje jasně dané místo.
V rámci teambuildingu si proto mohou všichni kolegové udělat online test osobnosti (od těch založených na skutečné psychologii až po ty poněkud ztřeštěné) a porovnat výsledky s ostatními.

Netflix večer

Filmový večer

Do kina se asi hned tak nepodíváme. Pokud ale využijete jednoduchý software jako Kast, tak se online můžete jednoduše společně s celým týmem dívat na vybrané video a poté ho se všemi důkladně probrat.

Kvíz

Kvíz šitý na míru

Vytvořte v jednom z nepřeberného množství online quizmakerů
kvíz přesně určený pro zájmy vašeho týmu. Otázky se mohou týkat všeho od sportu až po činnost firmy.

Hodina malování

Společné umění

Mají členové vašeho týmu duši umělce, ale nemají normálně možnost se vyřádit? Pak zkuste společně vytvořit vizuální dílo, které si nakonec můžete nechat třeba zarámovat v hlavní kanceláři firmy.

Online meeting přes video hovor

Simulované problémy

Tady se jedná o teambuilding trochu na hraně s pracovním tréninkem. Nadhoďte reálné i méně reálné problémy, které váš tým bude muset společně vyřešit. Co by se třeba stalo, kdyby skupina účetních musela místo propracovaného ekonomického softwaru používat jenom kalkulačku, pero a papír?

Pohled na Google mapy

Geografické hrátky

S cestováním jsou během pandemie potíže, ale naštěstí máme Google mapy, takže můžeme cestovat alespoň virtuálně. Udělejte si společnou prohlídku rodného města každého z kolegů nebo třeba zkuste Geoguessr, ve kterém se musíte co nejrychleji zorientovat v neznámém prostředí.

Firemní diskuze u výškově nastavitelného stolu od Actiu

Diskuze o nových kancelářích

Online teambuilding je také skvělou příležitostí zjistit, jaký vztah mají zaměstnanci aktuálně ke kancelářím a co od nich po návratu očekávají. Dlouhodobý home office nepřekvapivě ukazuje hlavní výhody setkávání s kolegy
a prostředí přizpůsobeného pro soustředěnou práci. Neváhejte nastartovat diskuzi. Nasbírané poznatky vám pomůžeme proměnit v nové kanceláře. 


Autor fotografií: Unsplash                                                                                                                                                                

Publikováno: 10. 2. 2021 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.