Kanceláře, které myslí na hygienu a bezpečí

Globální pandemie nového typu koronaviru má dalekosáhlé důsledky na náš běžný i pracovní život. Bez ohledu na aktuální stav
šíření a nařízení vlády je proto vhodné v kancelářích dlouhodobě nastolit nové podmínky, kde primárně hraje snaha ochránit všechny zaměstnance i návštěvníky před možnou nákazou. Kromě změny některých návyků zaměstnanců je třeba zaměřit pozornost především na design a vybavení kancelářských prostor. Tady je několik hlavních oblastí, kterých by se budoucí ochrana před viry v kancelářích měla týkat.

Hygiena až na prvním místě

Dřevěné provedení toalet s moderními prvky

Omezení kontaktu

Koronavirus a velká řada dalších nemocí včetně chřipky se přenáší vzduchem pomocí vydechovaných kapének, které pak dále dokáží hodiny i dny přežívat na různých typech povrchu, pokud nejsou důkladně dezinfikovány. Hlavní obranu proti šíření tedy představuje co nejvyšší omezení přímého i nepřímého kontaktu s lidmi.

Mnohdy si ani neuvědomujeme, na kolika místech dochází ke společnému kontaktu. Na toaletách většina lidí určitě preferuje co nejvyšší míru soukromí, i tak se ale dotýkáme klik od dveří, kohoutků na vodu či rolí toaletního papíru, na které před námi sahaly až desítky lidí.
Vodovodní baterie reagující na senzor

Bez dotyku

První linii obrany představuje pravidelné čištění, druhou pak nastavení celého systému tak, aby se omezil nepřímý kontakt. Dezinfekční přípravky na ruce by měly být volně k dispozici nejenom na toaletách, ale na mnoha místech po celé kanceláři. Nejlépe v automatických dávkovačích, u nichž aplikace nevyžaduje zbytečné sahání na pumpu či uzávěr.

Podobně lze upravit i kohoutky na vodu, které mohou díky senzorům reagovat na přítomnost rukou bez jakéhokoliv kontaktu.  Podavače toaletního papíru zamezí jak nepřímému kontaktu, tak mnohdy i přílišnému plýtvání. V neposlední řadě lze pak upravit také dveře od toalet, které se mohou otevírat bezdotykově, popř. na lehké zatlačení ramenem.

I open space může mezi lidmi udržet odstupy

Open space prostředí rozděleno designovými paravány

Rozvržení prostoru

Firmy začínají místo běžného open space konceptu preferovat více modulární a oddělený prostor, který lze měnit podle momentálních potřeby týmů či jednotlivých zaměstnanců. Soukromí i ochranu před kapénkami potenciálně nemocných kolegů dokáží proto zajistit šikovně umístěné příčky či paravány

V mnoha obchodech se teď setkáváme s jednoduchými oddělenými pokladnami pomocí plexiskla. Funkčnost pokladen není nijak omezená
a komunikace zůstává na stejné úrovní jako předtím, nicméně zaměstnanci jsou lépe chráněni. Chytré rozmístění pracovních míst a zařazení dělících prvků dokáže podobným způsobem zajistit maximálně bezpečné pracovní podmínky i v open space prostorech.

Vyberte ty správné materiály

Záběr na kliku od dvěří

Ochrana díky kovům

V prevenci šíření hrají klíčovou roli také použité materiály. Ukazuje se například, že měď má výrazné antivirální účinky a nový typ koronaviru na ni přežije jen velmi omezenou dobu. Podobně funguje také mosaz. Je proto dobré využívat tyto kovy pro výrobu klik od dveří a dalších prvků, kde dochází k nepřímému kontaktu mnoha lidí.

Minimalistické pracovní prostředí s komfortním interiérem

Snadný úklid

Všechny materiály v interiéru kanceláře by měly umožňovat snadné čištění a být odolné vůči běžným dezinfekčním prostředkům. Napadlo vás někdy například, proč se v nemocnicích tak často setkáváme
s relativně nevzhledným linoleem místo elegantních koberců? Koberce, ve kterých se rychle hromadí bakterie, viry a jiné nečistoty, nepatří k hygienicky nejlepším řešením pro podlahu. Jinými slovy je třeba nacházet řešení, která podtrhnou vzhled kanceláře a zároveň přinesou hygienické výhody.

Chytrá úložiště minimalizují kontakt

Multifunkční skříňky od značky Blocks

Úložné prostory

Přítomnost kurýra v kancelářích doposud většinou nikoho nepřekvapila a nikomu nevadila. Nyní bychom však měli více přemýšlet o tom, jaký kontakt s ostatními lidmi
je absolutně nutný
. Místo přímého předávání balíčků lze
v kanceláři snadno zařídit systém chytrých úložných prostor, kde si zásilku zaměstnanec vyzvedne kdykoliv potřebuje a stačí k tomu jenom jednoduchá aplikace. Doporučujeme především multifunkční chytré systémy boxů Blocks.

Více klidu na dálkové hovory

Členěný kancelářský prostor pro větší soukromí zaměstnanců

Soukromí díky členěnému prostoru

Práce z domova se stala běžnější součástí kancelářské práce. Některé světové společnosti zavedly práci na dálku, další například střídání jednotlivých týmů v kanceláři. Zatímco tým A pracuje v kanceláři, ostatní komunikují přes telefon či pomocí videokonferencí. Postupně se tak prostřídá celé oddělení

Micro office pro zajišťující soukromí a dobré akustické podmínky

Micro office

Tiché mikrokanceláře či odhlučněné telefonní budky vhodné pro telefonování a video rozhovory umožní celému týmu fungovat naplno, i když někteří členové musí pracovat z domu. Pro skutečně efektivní komunikaci je ale potřeba zajistit soukromí a dobré akustické podmínky. 

Připravte své kanceláře na budoucnost

Pandemie přinesla mnoho výzev a úprava kanceláří s cílem minimalizovat riziko nákazy je jednou z nich. Úpravou kanceláří a chytrou realizací se připravíte na budoucnost a zároveň budete součástí tak potřebné prevence dalšího šíření.


Autoři fotografií: Milan Mošna, Rastislav Blaško, Unsplash, Martina Prášková, Ondřej Bouška (Adam Costey photography), Blocks, Bluehouse Capital

Publikováno: 5. 8. 2020

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.