Activity-based kancelář: Efektivní a flexibilní využití prostoru

Activity-based workplace neboli (volně přeloženo) pracoviště rozdělené podle způsobů činnosti představuje čím dál tím populárnější trend v přístupu ke kancelářské práci. V zásadě se jedná o uspořádaní kanceláře, kde místo jednoho přiděleného místa zaměstnanci během dne přecházejí do různých zón určených pro jiné činnosti. Každý si tak může vybrat prostředí, které mu momentálně nejvíce vyhovuje na práci. Pojďme se na activity-based kancelář podívat zblízka a zjistit, proč je tento přístup tak oblíbený.

Activity-based kancelář rozdělená na několik částí pro efektivnější práci

Co dělá kancelář activity-based?

Jednotlivé místnosti a zóny v activity-based kanceláři musí na první pohled vyjadřovat, pro jaký účel slouží. Samotné rozdělení na několik částí z prostoru neudělá hned activity-based kancelář. Velmi důležitou roli hraje vybavení místností i vizuální design. Představte si, že během dne potřebujete vyřídit několik běžných pracovních záležitostí jako je sepsání precizního reportu, telefonát s potenciálním zákazníkem či brainstorming s kolegy. V klasicky uspořádané kanceláři by se vše konalo u jednoho pracovního stolu nebo v konferenční místnosti.

V activity-based kanceláři máte větší výběr:

  • Protože sepsání důležité zprávy vyžaduje velké soustředění, můžete navštívit odhlučněný focus room, kde budete mít maximální klid na práci.
  • Telefonát se zákazníkem proběhne mnohem líp, když nebudete rušeni shonem kanceláře. Ticho a soukromí vám nabídne akusticky izolovaná telefonní budka.
  • Prostředí má velký vliv na naši kreativitu. Místo šedé konferenční místnosti lze kolegy svolat do hravé relaxační zóny s různými typy sezení a nástroji pro rozjitření fantazie. Nebo třeba do budky uspořádané jako stůl v restauraci, která se nachází vedle kuchyňky.

Focus room

Telefonní budka

Zóny pro zaměstnance

Designový focus room pro maximální klid na práci
Akusticky izolovaná telefonní budka v bílo modrém provedení.
Soft seating sedačka v designovém provedení od firmy Actiu

Výhody activity-based designu

Hlavním cílem activity-based kanceláře je podpora produktivity zaměstnanců. Ne každému musí tento přístup vyhovovat, ale v dosavadních výzkumech se ukazuje, že mnoho lidí activity-based přístup oceňuje nebo rovnou preferuje.

  • Holandští výzkumníci Susan Smulders a Denise Clarijs ve své studii activity-based kanceláře zjistili, že více než 70 % dotázaných má pocit, že tento přístup k práci je činí produktivnější.
  • Přes 60 % dotázaných ve stejné studii také hlásilo vyšší úroveň energie v activity-based kanceláři.

Z hlediska zaměstnavatele je důležitý nejenom nárůst produktivity u zaměstnanců, ale také ušetřené náklady a efektivnější využití prostoru.

  • Britská společnost Nationak Grid po zavedení activity-based přístupu dokázala ročně ušetřit skoro 10 milionů liber (a zvýšila produktivitu zaměstnanců o 8 %)
  • Z průzkumu společnosti Leesman vyplývá, že 81 % zaměstnanců pracujících ve firmách s activity-based kancelářemi považuje kulturu ve firmě za otevřenou a flexibilní. Zvyšuje se tím dlouhodobá loajalita těchto zaměstnanců.
Jedinečný design activity-based prostoru rozděleného na více částí

Prvky, které se hodí do flexibilních kanceláři

Ne každá kancelář je vhodná na úpravu podle activity-based principů. Pokud firemní kultura v daném oboru preferuje spíše tradici, může být výhodnější zachovat rigidnější tvář kanceláře. Doba se ale rychle měnía mileniálové spolu s Generací Z boří představy
o tradičních pracovních prostorech. 

Co tedy v activity-based kanceláři můžeme najít? Každý prostor a firma má svoje specifika, takže nelze úplně zobecňovat. Často se setkáváme s: 

  • Odhlučněnými budkami určenými pro telefonické rozhovory nebo maximálně soustředěnou práci.
  • Relaxačními zónami určenými k aktivnímu či pasivnímu odpočinku, kde najdeme co nejvíce pohodlné sezení, zábavu a interiér povzbuzující k nabytí energie.
  • Prostory speciálně určenými na neformální setkávání kolegů, kde mohou volně proudit nápady.
  • Firemními knihovnami, kde se mohou zaměstnanci věnovat studiu vybraného problému či oboru.
  • Klientskými zónami, které dobře reprezentují hodnoty firmy a poskytují dostatek soukromí na setkávání se zákazníky či obchodními partnery.
  • Kuchyňkami navrženými tak, aby rozproudily sociální dění v kanceláři a poskytnuly vše potřebné k občerstvení během dne.

Relaxační zóna

Klientská zóna

Firemní kuchyňka

Relaxační zóna s atypickým interiérem
Soft seating interiér v klientské zóně
Firemní kuchyňka v dřevěném provedení

Úskalí, kterým čelí firmy při implementaci activity-based přístupu

Odhlučněná zasedací místnost s dřevěným interiérem

Chce to čas

Změna ve vnímání kanceláře nemůže přijít přes noc.
V první řadě je nutné získat dostatečnou zpětnou vazbu od zaměstnanců, aby nedošlo ke snížení jejich produktivity namísto zvýšení. V potaz se musí brát také počet pracovních míst. V poddimenzované activity-based kanceláři se nepracuje dobře. 

Ergonomické židle a výškově nastavitelné stoly pro přizpůsobení práce

a možnost výběru

Člověk má mít možnost si vybrat – nutnost pracovat
v kuchyňce, protože všechny pracovní stoly jsou obsazené, jde proti filozofii activity-based přístupu. Dobré je také myslet na potřeby jak extrovertních, tak introvertních zaměstnanců a poskytnout dostatek klidných míst
i prostoru pro setkávání.

S efektivním a flexibilním využitím prostoru vám odborníci z týmu CAPEXUS rádi pomohou. Navrhujeme a vytváříme jedinečné kancelářské interiéry. 


Autoři fotografií: Petr Andrlík, Martina Prášková, Actiu

Publikováno: 6. 4. 2021 

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.