Ako opticky deliť priestor interiéru

Z hľadiska pracovného interiéru dnes prevládajú vzdušné a moderné otvorené priestory. Okrem toho, že umožňujú maximálne využitie danej plochy, podporujú komunikáciu a spoluprácu zamestnancov na pracovisku. Pozitívnu atmosféru open space kancelárií ale môže narušiť príliš veľa zvukových a vizuálnych vnemov
paravány-Actiu-soukromí-v-kanceláři-designové-kanceláře-CAPEXUS-architekti

Súkromie v kancelárii efektívne a dizajnovo

Z hľadiska pracovného interiéru dnes prevládajú vzdušné a moderné otvorené priestory. Okrem toho, že umožňujú maximálne využitie danej plochy, podporujú komunikáciu a spoluprácu  zamestnancov na pracovisku. Pozitívnu atmosféru open space kancelárií ale môže narušiť príliš veľa zvukových a vizuálnych vnemov.
 

Tým dochádza k zníženiu pracovného výkonu a sústredenia, k nárastu stresu a pocitu nedostatočného súkromia. Z týchto dôvodov architekti CAPEXUS odporúčajú vymedziť priestor pomocou deliaich stien a ďalších praktických prvkov. Optické členenie interiéru potom  pôsobí prirodzenejšie a zvyšuje koncentráciu pri práci. V závislosti na povahe firmy je možné využiť niekoľko funkčných trikov zaisťujúcich optické a akustické odtienenie. V porovnaní s klasickými stenami a pevne danými priečkami sú finančne dostupnejšie, nevyžadujú väčšie stavebné zásahy a ich inštalácia nebmedzuje prevádzku firmy. 

skleněné-příčky-soukromí-CAPEXUS-designové-kanceláře-přirozené-světlo-moderní-interiér

Sklenené priečky

Už roky sa osvedčujú tradičné sklenené priečky. Presklené oddiely pôsobia elegantne a majú tú výhodu, že nimi prestupuje prirodzené denné svetlo. Vďaka čistému a elegantnému dizajnu nenarušia doterajšie prostredie firmy. Niektoré podniky uprednostňujú sklenené priečky s rámom, iné volia decentnejšiu bezrámovú variantu. Sklo má výborné akustické vlastnosti a v spojení s integrovanými žalúziami zaručia potrebnú mieru súkromia. Bez použitia žalúzií je možné pre vytvorenie súkromia zvoliť vhodný polep sklenenej priečky ladiaci s firmenou identitou alebo nepriehľadný polep. 

přirozená-bariéra-paravány-příčky-akustika-CAPEXUS-designové-kanceláře

Prirodzená bariéra pre zamestnancov aj klientov

Súčasťou firmených priestorov bývajú aj multifunkčné paravany. Jasne definujú jednotlivé pracovné miesta,spríjemňujú atmosféru v miestnosti a poskytujú zamestnancom komornejšie podmienky pre prácu. Pri komunikácii s klientmi sú takmer povinnou výbavou stolové paravany vyrobené z akustickej peny schopnej pohlcovať okolitý hluk. Ich tvar a farbu je možné jednoducho prispôsobiť firemnému štýlu a oživiť celý interiér

lamelové-paravány-protihlukové-vizuální-bariéra-CAPEXUS-Actiu-akustika

Paravány 

Komplexnější řešení představují mobilní a skládací příčky charakteristické vysokou modularitou a univerzálností. Architekti společnosti CAPEXUS zakomponovali volně stojící a lamelové paravány i do jedné z pražských právnických kanceláří. Samostatné rozdělovače vytvoří dočasnou zeď sloužící jako poctivá protihluková a vizuální bariéra a zároveň zajímavý designový prvek.

příčky-paravány-akustické-kanceláře-Actiu-designové-kanceláře-CAPEXUS-závěsné-paravány

Příčky

Příčky lze vyrobit na míru, a i nabídka barev a materiálů je velmi rozsáhlá a tudíž pro klienta značně variabilní. Zásadní přínos spočívá v jejich snadném přemístění. Uplatňují se nejen při oddělování kancelářských relaxačních zón, ale také v čekárnách či při separaci pracovního prostoru od kuchyňského koutku. K odhlučnění místností výborně poslouží rovněž závěsné paravány eliminující nadměrnou ozvěnu.

hadí-sedačka-Actiu-moderní-interiér-akustické-taburety-paravány-CAPEXUS-kanceláře

Vyplňte prostor hadími sedačkami

K zvláštním typům protihlukových rozdělovačů se řadí akustické taburety. Mimo svou základní funkci poskytují pohodlí a postarají se o originální vzhled firemního zázemí. Společnost Actiu pak přichází s nadčasovými sedačkami ve tvaru hada. Komfortní pestrobarevné posezení je možné uspořádat několika způsoby a vytvořit tak unikátní prostředí vhodné pro neformální komunikaci, odpočinek nebo vyřízení soukromých záležitostí. Seskupením sedadel do kruhu vzniká uprostřed prostor pro umístění dekorativních prvků či stolku.

O tom, jaká příčka či dělící prvek se hodí do interiéru rozhoduje mnoho faktorů včetně velikosti, zaměření a požadavků organizace. Výběr konkrétní varianty by měl ideálně odpovídat stylu a architektonickému designu společnosti. Vhodně zvolené paravány, příčky nebo nábytek se posléze stávají udržitelným a funkčním systémem interiéru.

Publikované: 5. 4. 2019

Zaujal vás tento článok? Zdieľajte ho.