Tlmené farby, zeleň, ticho. Vytvorte kancelárie, kde sa vaši zamestnanci budú cítiť dobre

Získať prostredie, ktoré zvyšuje produktivitu a pohodu pracovníkov, je jednoduché a nemusí stáť veľa.

Open space kancelářský prostor s pravidelným uspořádáním kancelářských stolů. Okna s černým rámem a šedý koberec skvěle doplňují jednotvárný kancelářský interiér zařízený do bílo černých barev.

Dispozícia zásadne ovplyvňuje pocit súkromia

Určite sami poznáte ten nepríjemný pocit, keď vám niekto nazerá cez rameno. Pozrite sa teda na celkové rozmiestnenie jednotlivých pracovísk. Vy a vaši kolegovia oceníte, pokiaľ stoly umiestníte tak, že bude mať maximálny počet zamestnancov krytý chrbát. Vhodné je napríklad okolo stolov rozmiestniť kvety, čím zabijete hneď dve muchy jednou ranou. 

Moderní kancelářskou místnost s bílým interiérem krásně doplňují zelené pokojové rostliny. Velké okna vytváří v kanceláři přirozené světlo a příjemné prostředí na práci

Výmena vzduchu a teplotná pohoda

Pohľad na zeleň totiž zároveň ukľudňuje a naviac sa vám rastliny postarajú o prečistenie vzduchu. V ktoromkoľvek kvetinárstve sú k dispozícii izbové rastliny, ktoré sú pre tento účel obzvlášť vhodné. Dobre znýmimi čistiacimi rastlinami sú zelenec, lopatkovec, nefrolepka a rôzne druhy naozaj nenáročných izbových paliem. 

Aj pokiaľ v interiéry využijete opísané výhody zelene, umožnite zamestnancom zájsť si na krátku prechádzku. Je dokázané, že to má pozitívny vplyv na sústredenie a kreativitu. Nápaditosť podporíte aj správnou výmenou vzduchu: vhodnejšie je vetrať nárazovo, ale častejšie, čo platí obzvlášť v dobe, kedy ortuť v teplomeri klesá. V horúcich letných dňoch to naopak nepreháňajte s klimatizáciou, teplota vovnútri by mala byť maximálne o 7 stupňov nižšia než teplota vonku. 

Příjemné prostředí kancelářské odpočinkové místnosti zpestřuje sytě žlutá sedací souprava. Moderní interiér laděný do bílo černé barvy skvěle doplňuje přední část místnosti.


Podporte výkonnosť pomocou farieb

Koľko bude v miestnosti svetla, môžete ovplyvniť aj pomocou farieb. Pre steny kancelárií sa najčastejšie doporučuje neutrálna béžová a biela, ktorá zároveň priestor opticky zväčší. Nič nepokazíte ani svetlo modrou. Výraznejšie farby ako je sýto žltá alebo červená síce podporujú chuť do práce a invenciu, voľte ich však skôr pre detaily alebo v kombinácii so studenšími odtieňmi. 

Moderní a veselé kancelářské prostředí s jednoduchým interiérem. Závěsné květináče zpestřují celou místnost. Kancelář je laděná do teplých barev.

Obmädzte hlučnosť pomocou  paravánu a obkladov

Velmi negativní dopad má hluk. Ten zvenčí se vám bez stavebních úprav ovlivnit nepodaří, uvnitř alespoň můžete zamezit tomu, aby například každé spuštění tiskárny nevyvedlo vaše pracovníky z koncentrace. Tiskárna ostatně vydává jeden z nejnepříjemnějších zvuků. Umístit ji do uzavřené místnosti nebo alespoň za zástěnu, která hluk částečně zmírní, lze jedině doporučit.

Hluk můžete omezit také položením koberce. Pamatujte ale na to, že v koberci se bude držet špína, a tak je třeba jej pravidelně vysávat a tepovat. Vhodnější tak mohou být stropní či stěnové akustické obklady. Další možností, jak zvýšit takzvanou akustickou pohodu je akustický nábytek vhodný pro různá neformální jednání. Takové sedačky tlumí dosah probíhajících rozhovorů a navíc poskytují soukromí před okolím.


Zaujal vás tento článok? Zdieľajte ho.