Magazín VímVíc: Firmy více investují do pracovního prostředí. Jak by zdravé pracoviště mělo vypadat?

Magazín VímVíc píše o pracovním prostředí a zmiňuje i CAPEXUS: současný nedostatek zaměstnanců na trhu práce nutí firmy přinášet další nefinanční benefity, kterými pracovníky nalákají. Někteří zaměstnavatelé začínají více přemýšlet i nad pracovním prostředím, které je oproti jiným výhodám stále opomíjené. 

ergonomie-pracovního-místa-ergonomické-podmínky-CAPEXUS-kanceláře-designové-moderní

Ergonomie sezení

Kvalita pracovního prostředí a ergonomie pracovního místa přitom ovlivňuje nejen výkonnost a fluktuaci, ale také zdraví zaměstnanců. „Firmy utrácejí desítky tisíc za teambuildingy, ty ale trvají třeba jen dva víkendy v roce. Pokud se investuje do správného pracovního prostředí, efekt je dlouhodobý,“ tvrdí Daniel Matula, ředitel společnosti CAPEXUS, která se navrhováním kancelářských interiérů zabývá. Jaká kritéria by správné pracoviště mělo splňovat?

ergonomie-pracovního-místa-ergonomické-podmínky-CAPEXUS-kanceláře-designové-moderní

Jaká kritéria by správné pracoviště mělo splňovat?

Nejdůležitější je zaměřit pozornost na místo, kde zaměstnanec tráví nejvíce času, tedy na pracovní stůl a židli a jejich ergonomické funkce. „V kancelářích je nejvhodnější pracovat střídavě vsedě a vestoje. Proto firmám doporučujeme výškově nastavitelné stoly,“ říká Petr Bořuta ze společnosti CAPEXUS. Není přitom nutné pořídit polohovatelné stoly všem lidem ve firmě. 

Zaměstnanci se u nich mohou střídat, navíc se hodí jen pro určité profese. „Ocení je především lidé, kteří většinu dne tráví v budově a nechodí na schůzky, například účetní, administrativní pracovníci nebo oddělení nákupu. Oblíbený je i u vývojářů,“ doporučuje Bořuta.

Zaujal vás tento článok? Zdieľajte ho.