Od New Yorku po Šanghaj. Deset originálních kanceláří, ve kterých se pracuje téměř samo

Někdejší šanghajská továrna na opium se proměnila v moderní co-workingový prostor

coworking-spaces-WeWork-shanghai-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Linehouse-Linehouse kanceláře

Firma Linehouse proměnila bývalou opiovou továrnu na čínskou pobočku pro co-workingovou společnost WeWork. Interiér promptně kombinuje staré prvky s těmi novými. Zachováno bylo tradiční schodiště, stejně jako ocelové nosníky. K historii odkazují také ručně zdobené tapety s motivem máku.

Nudná právnická kancelář v brazilském Sao Paulu se změnila v obrovskou knihovnu

knihovna-svazky-knih-právní-kancelář-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Studio Arthur Casas-Ha kanceláře

Brazilské Studio Arthur Casas přesvědčivě dokázalo, že ani klasicky vyhlížející právnická kancelář nemusí působit sterilně. Ha Office v São Paulu byla navržena pro právní kancelář vyžadující otevřený pracovní prostor s kuchyňkou, do kterého budou včleněny soukromé kanceláře a místnosti pro schůzky. Hnědý a do béžova laděný interiér vyvedený v dřevě architekti chytře doplnili rozsáhlými knihovnami, podsvícenými zdola, ve kterých jsou zařazeny svazky s různobarevnými hřbety, což celý interiér příjemně zútulňuje.

Sanfranciská centrála Airbnb jakoby z oka vypadla jejich katalogové nabídce

airbnb-byt-San Francisco-ubytování-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Airbnb-Airbnb  kanceláře

Společnost Airbnb v současné době nabízí ubytování v tisících městech po celém světě. Úplně první byt se ale před lety nabízel v San Franciscu, vedení se proto rozhodlo vystavět podle jeho vzoru svou centrálu. Část centrály tak byla proměněna v repliky bytů a nábytek nechali designéři dovézt z různých zemí světa. Některé části ředitelství připomínají například Reykjavík, Bali, Amsterdam nebo Paříž

Přemýšleli jsme, jak bychom mohli v kancelářích vytvořit cestovatelskou atmosféru. Nestačily nám pouze fotografie z těch nejvzdálenějších míst, nechtěli jsme jen vyvolávat vzpomínky, chtěli jsme navodit pocit, že tam skutečně jsme.
spoluzakladatel firmy Brian Chesky

Módní obchod sídlí v někdejším skladišti, surovou bělost doplňují květiny a nábytek na míru

marble-minimalism-futurismus-květina-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Atelier Barda

Na dva tisíce metrů čtverečních čítají kancelářské prostory firmy Ssense prodávající designové módní značky. Nacházejí se v bývalém montrealském skladišti textilní továrny. Kanadská architektonická společnost Atelier Barda se rozhodla zvolit cestu minimalistického světlého designu, který doplňují rostliny a nábytek na míru. Celý interiér tak působí čistě a futuristicky. Hosté přicházejí z temného vestibulu do bílého, osvětleného a otevřeného prostoru. Soukromé kanceláře a výklenky se nachází ve vedlejších výklencích. 

Madridští architekti pracují ve stínu stromů i uprostřed metropole

prosklený-prostor-zimní-zahrada-příroda-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-SelgasCano-SelgasCano kanceláře

Madridské kanceláře architektonické společnosti SelgasCano vypadají jako snové pracovní prostředí pro všechny milovníky přírody. Dlouhý prosklený prostor v bujné zahradě však potřeboval speciální úpravy kvůli přímému slunci. Severní strana je tak pokrytá dvaceti milimetrovým bezbarvým plexisklem, zatímco jižní část s pracovními stoly musela být o něco více uzavřena. Pokrývá ji proto dvojitá vrstva sklolaminátu a polyesteru v přírodní barvě, společně s průsvitnou izolací uprostřed.

Jihoafričtí designéři proměnili kontejner ve vstupní místnost. Udržitelnost prostupuje celým interiérem

modrý-kontejner-obloha-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Inhouse Brand Architects-SelgasCano kanceláře

O tom, že stavebním materiálem může být dnes cokoliv, přesvědčili architekti z jihoafrické společnosti Inhouse Brand ArchitectsZ přepravního kontejneru totiž vytvořili vstupní místnost pro návštěvníky agentury 99c. Kontejner je ale pouze jedna z mnoha netypických intervencí v prostoru projektu s výhledem na přístav na východě města. Vysoké sedačky rozprostřené po celém interiéru zajišťují soukromí při schůzkách. Množství zelených rostlin v kombinaci s dřevěnými prvky zase dodávají příjemné přírodní vzezření k betonovým podlahám a ocelovým konstrukcím. 

Flexibilita především. Zaměstnanci kanadské firmy mohou přesouvat každou část kanceláře

dřevěný-stůl-dřevěné-pozadí-skleněná-váza-sukulenty-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-OVH-Pierra Thibaulta kanceláře

Záměr webhostingové společnosti OVH v Québecu – poskytnout zaměstnancům co největší flexibilitu, získal díky realizaci Ateliéru Pierra Thibaulta úplně jiný rozměr. Každá část kanceláře, včetně obrovských květináčů, je pohyblivá a lze ji tak poskládat dle nálady. Uprostřed místnosti se nachází dřevěná promenáda, která slouží také jako místo setkávání. Zaměstnanci, jež potřebují soukromí, se mohou uzavřít v některé z prosklených budek s výhledem na město.

Lisabonský co-working zaplavily tisíce rostlin, podílí se i na energetické efektivnosti prostoru

coworking-Lisabon-openspace-rostliny-na-pracovišti-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Second Home-SelgasCano kanceláře

Coworkingové centrum Second Home v Lisabonu se nachází v budově někdejšího tržiště Mercado Da Ribeira postaveného koncem 19. století. Kromě nezbytného vybavení se zde nachází také tisíc rostlin, jež zajišťují lepší ovzduší a také lepší energetickou efektivitu celého interiéru. Zaměstnanci si v prostoru obklopeném rostlinami mohou zacvičit jógu nebo vypůjčit některou z tisíce knih. Interiér navrhovala firma SelgasCano zmíněná výše.

Betonová džungle jménem New York zvenku i zevnitř studia na Manhattanu

manhattan-mrakodrapy-cesta-newyork-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Woods Bagot-Woods Bagot kanceláře

Globální architektonická firma Woods Bagot pojala své newyorské studio na Manhattanu jako poctu temným barvám. Autoři Sarah Kay a Wade Little využili pro interiér černo-bílou škálu a spoustu odhalených betonových prvků společně se sklem, jež oživuje bohatá zeleň, světlé dřevo a jemné textilie.

Kdo si hraje, lépe pracuje. Kanadskou firmou Playsteru se prolínají hutné barevné plochy

pestrobarevné-plochy-studio-ACDF-plánek-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Playsteru-Playsteru kanceláře

Naprostým opakem chladně působícího newyorského interiéru Woods Bagot jsou hravé kanceláře firmy Playster v kanadském Montréalu. Autorem je studio ACDF Architecture, které si vyhrálo s barevnou škálou loga společnosti. Mediální společnost zajišťující svým předplatitelům filmy, televizní show či videohry, disponuje ve svém kanadském ředitelství plochou 1670 metrů čtverečních. Barevné stěny se prolínají napříč místnostmi určenými pro schůzky, otevřenými kancelářskými prostory i privátními kancelářemi. Plně barevné místnosti ale jsou určeny spíše pro neformální setkávání, jako je herní místnost, prostor pro stolní tenis či relaxační zóna.

Architekti vymysleli otevřený koncept zvýrazněný promyšlenými kombinacemi hravých barev a bílých povrchů, aby klientům vytvořili prostředí odpovídající firemní energii a kreativitě.
studio ACDF

Čínská pobočka WeWork - Autoři fotografií: Jonathan Leijonhufvud, Dirk Weiblen

Madridské kanceláře architektonické společnosti SelgasCano - Autor fotografií: Iwan Baan

Coworkingové centrum Second Home v Lisabonu - Autor fotografií: Iwan Baan

Zdroj ostatních fotografií: Unsplash

Zaujal vás tento odborný článek? Sdílejte jej.