Zeleň do kanceláří pro zdravé pracovní prostředí

Zelená kancelář je trendem poslední doby a neznamená jenom šetrnější materiály či energeticky úsporné žárovky. Tím opravdu nejzelenějším prvkem kanceláře jsou živé rostliny, které pomáhají oživit interiér a zpříjemnit vnímání prostoru. Velký hit představují například zelené stěny, které doplňují vzhled mnohem působivěji a živěji než pouze rozvěšené obrazy. Rostliny však nepůsobí blahodárně pouze na naše estetické cítění. Správným rozmístěním živých rostlinných prvků v kanceláři nejen zlepšíme pracovní prostředí, ale docílíme i mnoha užitečných a praktických efektů.

Open space kancelář s dekorací květin a vestavěných skříní ve firmě GROHE

Zdravější prostředí

Rostliny dokáží filtrovat toxiny z ovzduší a výrazně zlepšit kvalitu vzduchu, který zaměstnanci vdechují. Výsledkem vyššího zapojení živých rostlinných prvků v interiéru proto bývá snížení nemocnosti lidí, kteří se v kanceláři pohybují. Výzkumy ukazují, že v dobře větraných místnostech dokáží rostliny snížit obsah oxidu uhličitého ve vzduchu asi o 10 %, ve špatně větraných až o 25 %. Zanedbávat nesmíme ani psychologický účinek

Při objektivním měření ovzduší může někdy kancelář s podílem rostlin mít stejné výsledky jako kancelář bez rostlin. Pouhý pocit čerstvého vzduchu ale dokáže zlepšit náladu a tím pádem zlepšit obranyschopnost organismu.

Rostlinná stěna, která elegantně rozděluje pracovní prostor

Elegantně oddělený prostor

Open space kanceláře už dávno nejsou pouze naskládané stoly těsně vedle sebe s minimem soukromí. Firmy se snaží prostor opticky více rozdělit a umožňovat zaměstnancům si svoje pracovní místo operativně upravit podle momentálních potřeb. Kromě příček či paravánů lze v otevřené kanceláři rozmístit i rostliny, které vytvoří samostatné oddíly pro týmy či jednotlivé zaměstnance. 

Moderní lobby prostor s živou stěnou plnou rostlin ve společnosti IMMOFINANZ

Multifunkčnost rostlin

Rostliny použité pro oddělení prostoru mají samozřejmě
i zdravotní výhody a působí vizuálně zajímavě. Ideálně se pro předělení prostoru hodí relativně nenáročný tchýnin jazyk. Palmy, které zdánlivě vypadají jako ideální volba, jsou mnohdy až příliš náročné na údržbu.
Při výrazném zapojení živých rostlin jako rozdělovacího prvku každopádně nesmí být údržba podceňována
a měla by být svěřena do rukou profesionálů, kteří se
o zelené prvky dobře postarají.

Záběr na mechový obraz a LED svítidla

Zvýšená produktivita, 

Přirozené prvky v kanceláři mohou podle studie z roku 2014 provedené na univerzitě v Exeteru zvýšit produktivitu zaměstnanců až o 15 %. Proč tomu tak je? Především kvůli zlepšení pozornosti. Nudná a nezáživná kancelář je zabijákem produktivního myšlení, protože mozek každého
z nás potřebuje stimulující okolí, které nám dovoluje načerpat mentální energii

Meeting point s moderním interiérem s dekorací závěsných květin v kancelářích ČAP

a dokonce i kreativita

Krátký pohled na kancelář pokrytou živými rostlinami relaxační účinek a dovoluje naší mysli pracovat na vyšší obrátky. Kromě celkové produktivity mají rostliny pozitivní dopad také na kreativitu. Zajímavé barvy, tvary a vůně rostlin zvyšují variabilitu kancelářského prostoru, díky které naše mysl snadněji přichází s inovativními a neotřelými nápady.

Moderní kancelářský prostor ve světlých barvách a komfortním interiérem v ČAP kancelářích

Energeticky šetrnější kancelář

Rostliny mají velmi výrazný efekt na teplotu a vlhkost vzduchu v interiéru. Zvýšená vlhkost pomáhá bránit rozšiřování nemocí kvůli vysušování nosních sliznic, ke kterému dochází v případě, že vlhkost interiéru spadne pod 20 %. Správně vybrané rostliny pak dokáží zchladit vnitřní prostor až o několik stupňů Celsia (jedná se zejména o rozměrnější rostliny či dokonce stromy). 

Neznamená to, že by výlet do květinářství mohl nahradit pořízení kvalitní klimatizace a systému filtrace vzduchu, který je nyní zásadní pro udržení zdravého pracovního prostředí a boj s viry. Vyšší zapojení rostlin však jednoznačně dokáže snížit energetickou náročnost vzduchotechniky a představuje šetrný krok, jak zlepšit nakládání s energiemi. Uvedené dokládá i certifikace Well.

Worklounge umožňuje odpočinek i práci v týmu a neformální schůzku

Snížení hladiny stresu 

Akustika v kanceláři patří někdy k přehlíženým aspektům. Ve skutečnosti se jedná o faktor, který bychom neměli podceňovat, protože akusticky nesprávně navržený interiér může vést k vyšší hladině stresu zaměstnanců. Rostliny pohlcují hluk kanceláře, jehož negativní vliv na psychiku se postupně střádá. Nejenom, že neustálé štěbetání na pozadí nevyhovuje našim uším, zároveň s ním přicházíme o pocit soukromí. 

Živá vertikální zahrada na zdi v moderním kancelářském prostředí

a hluku v kanceláři

Živé rostliny rozmístěné v rozích a okrajích místnosti dokáží snížit bazální hluk v kanceláři, a omezit tak jeden
z hlavních zdrojů stresu kancelářské práce. Tišší prostředí znamená lepší soustředění, méně úzkosti a také menší výskyt deprese či syndromu vyhoření. Živé rostliny
v kanceláři zkrátka určitě mají svoje právem zasloužené místo a mělo by se na ně myslet už při prvotních návrzích, nikoliv jen jako o doplňku, který přijde na řadu po všech ostatních prvcích.

Publikováno: 14. 5. 2020

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.