High tech prvky dobývají i české kanceláře

Promítání na stůl přímo pod rukama klientů, čištění odpadní vody přes kořeny rostlin nebo samozavlažovací systémy v interiérech už dnes nejsou žádné sci-fi. Tyto prvky se začínají běžně objevovat i v tuzemských firmách.

prosklené-místnosti-zasedačka-softseating-zasedací-místnost-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Prosklené prostory

Prosklené zasedací místnosti mají nesporné výhody: zaměstnanci nemají pocit, že se něco projednává tajně za zavřenými dveřmi a klienti zase ocení, že do místnosti vstupuje více světla. Jak ale zajistit, aby se obě skupiny cítily bezpečně a v soukromí, pokud se projednává citlivé téma?

prosklená-zasedací-místnost-krycí-fólie-softseating-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Krycí fólie

Technologie dnes již umožňuje během okamžiku zcela zneprůhlednit skleněnou stěnu vaší zasedací místnosti. Po skončení schůzky může být sklo opět průhledné a místnost může sloužit i pro jiné účely, což přináší další výhody v podobě úspory nákladů. Ze své zasedačky totiž vmžiku můžete mít třeba relaxační prostor nebo jídelnu

Folie na bázi tekutých krystalů je ve skle zalaminovaná již od výroby. Krystaly se rozmístí po celé ploše folie, a zajistí tak neprůhlednost, pouhým zmáčknutím tlačítka na ovladači nebo na chytrém telefonu. 

recepce-kaskádovitá-zahrada-živá-stěna-zelená-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Siemens-Siemens kanceláře

Oslňte své klienty projekcí na sklo

Laminovaná skla skýtají i další možnosti. Pomocí speciální folie můžete skla změnit i v promítací plochu. Projekce se tak může odehrávat na dělící stěně, na zavěšeném skle či dokonce na stole přímo pod rukama klientů. Zvláště poslední způsob už připomíná filmy z budoucnosti a rozhodně tím na své zákazníky zapůsobíte.

macbook-minimalistický-styl-high-tech-prvky-skandinávský-prosklená-místnost-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Siemens-Siemens kanceláře

Jak zpříjemnit čekání

Dojem můžete na klienty ostatně udělat už při čekání na recepci a v uvítacích halách, a to pomocí speciálních zrcadel ukrývajících televizní nebo počítačovou obrazovku. Pokud je obrazovka vypnutá, prvek působí jako běžné zrcadlo, po zapnutí však mohou vaši hosté při čekání sledovat TV programy nebo se zabavit na počítači

LED-svítící-nápis-neon-modrý-work-harder-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Sklo můžete i nápaditě rozsvítit

Oslníte určitě i spojením skla a světla. Jak to funguje? Mezi dvěma skly je umístěna folie s vysoce svítivými LED diodami. Diody lze rozmístit libovolně, a tak můžete jednoduše tvořit různé nápisy či loga. Ideální je třeba vyvést jméno vaší firmy v reprezentativních prostorách nebo motivační citáty pro vaše zaměstnance na stěnách jejich kanceláří.

Kromě toho se skleněné panely s LED diodami dají umístit i po celé délce a šířce stropu, což se hodí například pro relaxační místnosti.
V těch uplatníte i různě dekorovaná skla. Možnosti vytvoření dekoru jsou prakticky neomezené: od potištění a lakování folie až po vložení papíru nebo zeleně mezi dvě skla. Firem vyrábějící tato ojedinělá řešení není mnoho. Do celého Česka je ze své centrály v Rapotíně blízko Šumperku dodává firma MIJA-Therm. Shodou okolností přímo v Šumperku sídlí další výrobce: firma Glass Inovation.

závěsné-balkony-high-tech-prvky-zelené-stěny-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Když si high tech prvky podmaňují rostliny

Senzor nahlásí, když má zeleň nedostatek vody a následně se pomocí zabudovaného systému rostlina i sama zalije, vše bez účasti člověka. To je jen jeden z příkladů, jak se dají high tech prvky využít i pro udržování vaší květeny. A že se dá tento systém použít nejen na zahradách, ale právě i kancelářích, dokládají tolik populární zelené stěny.

budova-společnost-živá-zahrada-high-techCAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-Liko-S-Liko-S-kanceláře

Důležitost rostlin

Příkladem české firmy, která moderní technologie snoubí se zelení velmi neojedinělým způsobem a může vás také inspirovat, je pak stavební společnost LIKO-S. Střecha i fasáda její budovy ve Slavkově u Brna je zcela pokryta rostlinami, jejichž kořeny zároveň čistí odpadní vodu. Ta pak dále slouží například na toaletách, a budova tak může být více soběstačná.

Firmám vyhledávající kanceláře s nízkou energetickou náročností a menším dopadem na životní prostředí se vůbec blýská na lepší časy. Řada nových nebo rekonstruovaných budov totiž v poslední době získala celosvětově rozšířený certifikát nízké energetické náročnosti LEED nebo certifikát trvalé udržitelnosti BREEAM. Čeští developeři podle certifikátů již dokonce umožnují nabídku na svých webech také filtrovat.


Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.