Do Česka přichází akreditace WELL. Snad podnítí diskusi o pracovním prostředí, říká architekt Andrle

Různé akreditace dokládající snížený environmentální dopad budovy se v Česku už dokonale zabydlely.  Prakticky každá nově postavená kancelářská budova akreditaci „zelenosti“ má – ať už jde o BREEAM či LEED, případně lokální akreditaci SBToolCZ, kterému dávají přednost někteří čeští developeři. Brzy je doplní i první budovy s akreditací WELL, který posuzuje vliv budovy přímo na jejich obyvatele. 

O pracovním prostředí jako jednom z nejdůležitějších kritérií pro spokojenost a fluktuaci zaměstnanců se stále mluví málo. Přál bych si, aby WELL diskusi podnítil.
Ing. arch. Jan Andrle, architekt firmy CAPEXUS

Jak se dnes firmy obecně dívají na certifikaci, jako je například LEED či BREEAM? Je pro ně důležitým faktorem?

Je to 50 na 50. Trend ekologičnosti a udržitelnosti stoupá na významu nejen ve stavebnictví, nicméně nájemci zatím často nevidí velký rozdíl mezi různými certifikacemi a jejich stupni. Pro polovinu firem je tento faktor při výběru nových kanceláří spíše druhotným. Pro druhou skupinu firem je však certifikace dnes již důležitým faktorem – především z pohledu zaměstnanců. V aktuální situaci na trhu práce je tak i významným lákadlem pro kandidáty. Certifikace je rozhodně čím dál tím důležitějším faktorem, ale je nutné laťku kritérií držet stále vysoko.

Vnímají developeři negativně související náklady?

Stavba s jedním z certifikátu je samozřejmě dražší – developeři musí počítat s tím, že ve srovnání s běžnou budovou budou počáteční investice vyšší. Developer náklady promítá do ceny, proto bývá budova s certifikátem o přibližně 10 % procent dražší, což se projevuje i ve výši nájemného. O certifikované budovy je přesto zájem výrazně vyšší. Úspora na provozních nákladech dosahuje až 20 % ze stavebních nákladů.

Brzy bude v Česku postavena první budova s novou akreditací WELL, který posuzuje vliv budovy na člověka. Co si o něm myslíte?

WELL je ideálním doplňkem třeba k certifikaci LEED, jež posuzuje čistě vliv stavby na životní prostředí. O pracovním prostředí jako jednom z nejdůležitějších kritérií pro spokojenost a fluktuaci zaměstnanců se stále mluví málo. Přál bych si, aby WELL diskusi podnítil. V dlouhodobém horizontu by mohl způsobit, že do povědomí společností se dostane promyšlený design a rozvržení pracovišť, správná akustická řešení a všeobecně mnohé prvky kvalitních, trendy a zdravých kanceláří. Firmy i jejich zaměstnanci by tak ještě více dbali na kvalitu.

Má WELL šanci stát se stejným standardem jako LEED či BREEAM?

Pokud bude současný trend pokračovat, tak věřím, že ano. Souvisí to se zvyšující se hodnotou zaměstnanců na trhu práce. V boji o kvalitní zaměstnance dnes některé firmy na certifikáty slyší, a LEED nebo i jiné ocenění jsou dalším prostředkem, který v náboru využívají.

Výhodou je, že mnoho budov s certifikátem LEED dosáhne i WELL bez větších zásahů, minimálně tedy na jeho základní úroveň. Je ale důležité, aby budovy byly skutečně pravidelně kontrolovány a vliv interiérových řešení skutečně důsledně ověřován. Certifikace se nesmí stát pouhou marketingovou nálepkou. 

Zpracoval: Petr Bořuta

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.