Česko trápí sucho. Šedá a dešťová voda se v kancelářích využívá stále málo

Nečekaně velký úspěch projektu Dešťovka dokládá, že Češi berou sucho vážně. S řešením nepřichází jen stát a lidé samotní, ale také developeři. V Česku bude za rok dokončen bytový dům, který umožňuje recyklovat použitou vodu, což šetří nejen životní prostředí, ale i peněženku. Voda z umyvadel, van a sprch se po přečištění využívá pro splachování toalet.

Další rezidenční stavby budou jistě následovat. Jak se nakládá s šedou a dešťovou vodou v komečních stavbách? Na otázky odpovídá za CAPEXUS Nina Kovalová, která mimojiné vystudovala obor chemie a technologie ochrany životního prostředí na pražské VŠCHT.

Existují dnes v Česku kancelářské budovy, které nakládají s šedou vodou?

V praxi se šedá voda využívá naprosto minimálně. Při realizaci komerčních interiérů jsme se nesetkali s budovou, která by s ní nějakým způsobem nakládala.

Jaká je budoucnost využití šedé vody?

Překážkou k masivnějšímu rozšíření je především nákladnost vybudování oddílného vodovodního systému – je zapotřebí vybudovat separátní rozvody, které šedou vodu vedou pouze k toaletám nebo k zavlažovacímu systému. V úvahu tak využívání šedé vody připadá spíše pro nové budovy, kde se s jejím využitím dá počítat už ve fázi projektu.

Jak je to s dešťovou vodou, existují kancelářské budovy, které ji sbírají?

Retenční nádrže se obecně více zavádějí v logistických centrech a technologických parcích, kde se dá srážková voda použít k zavlažování přilehlých zelených ploch. V centrech měst je otázkou, jak se zachycenou dešťovou vodu nakládat – v rámci kancelářských komplexů je zelených ploch stále málo, většinou tak není co zavlažovat. Výjimky však už nyní existují, především v projektech z posledních let, které jsou soustředěny v Praze. I v nejbližší budoucnosti je v plánu výstavba několika dalších kancelářských budov, které budou dešťovou vodu pro zavlažování nebo splachování využívat. 

Jaké další technologie se používají?

Některé kancelářské budovy v Praze využívají studenou vodu z Vltavy k ochlazování. Pokud ale není s použitou vodou dále nakládáno, způsobuje při zpětném vypuštění do řeky tepelné znečištění.

Rozhovor zpracoval: Petr Bořuta

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.