Akustika kanceláří: Jak vytvořit zdravé a komfortní prostředí i v open space

Open space kanceláře byly od počátku budovány s vidinou snadnějšího přehledu o zaměstnancích, lepšího sdílení mezi jednotlivými pracovníky a samozřejmě také úspory nákladů. Řada výzkumů sice dokládá naopak negativní dopady otevřených kanceláří,  open space jsou však dnes až neprávem démonizovaným jevem. Snadné řešení negativních dopadů, především hluku, totiž existuje.

open-space-office-akustické-panely-tlumící-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Nepříznivé open space prostředí

Nežádoucí vlivy open space kanceláří jsou dobře známé: firmy mohou zaznamenat sníženou pozornost, produktivitu, kreativitu i spokojenost zaměstnanců. Není přitom náhodou, že nežádoucí důsledky hluku a často zmiňované negativní dopady otevřených kanceláří jsou téměř totožné.

Vhodným použitím akustických řešení lze hluk utlumit i v otevřených prostorech tak, aby koncentrace zaměstnanců nebyla narušena. Pro potlačení zvuků v kancelářích je možné použít nástěnné panely či koberce a záclony s akustickým backingem.
Ing. arch. Jan Andrle, architekt firmy CAPEXUS.
prosklená-místnost-open-space-office-akustické-panely-tlumící-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Špatná koncentrace

Hluk je totiž dle výzkumů rovněž  přímo odpovědný za sníženou koncentraci, za únavu, nespokojenost a dokonce vyšší nemocnost zaměstnanců. Tím se tedy náklady na budování open space, kde lze s vyšší hlučností počítat, naopak zvyšují. Jen se objeví až dodatečně.
 

Počítat s akustickými opatřeními by měla každá firma již v úvodu projektu bez ohledu na to, zda se jedná o výstavbu nových kanceláří nebo o rekonstrukci stávajících prostor.
Ing. Jan Kaňka, Managing Partner společnosti SilentLab.
zasedací-místnost-černo-bílá-projekční-plátno-akustika-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Pomůžou sluchátka s hudbou? Jen zčásti

Open space do karet nehraje ani fakt, že rozptýlení zaměstnanců roste především tehdy, pokud lidé nemají možnost zvuk utišit. Například pokud jsou nuceni poslouchat hlasitý hovor kolegů nebo hudbu hrající od sousedního stolu.

Není tedy divu, že mezi častými doporučeními, jak snížit dopad hluku z okolí, je poslech hudby. Zvlášť, když většina výzkumů tvrdí, že hudba má tak jako tak pozitivní vliv na výkonnost. Pokud ovšem srovnáme výkonnost zaměstnance v tichém prostředí a pracovníka poslouchajícího muzikuvyhrává jednoznačně ticho.
 

prosklená-místnost-open-space-office-akustické-panely-tlumící-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS

Chcete zmírnit hluk? Použijte tlumicí panely

Dnes už ale i open space nabízejí řešení pro ty, kterým hluk neprospívá, chtějí pracovat v klidu nebo jsou povahově introvertní a preferují spolupráci v menší skupince či zcela samostatnou činnost.

Akustické obklady snižují dobu dozvuku v prostorech, čímž dochází ke snížení hlučnosti. Nejběžněji se používají stropní stěnové akustické obklady s pohlcujícím materiálem na bázi melaminové pěny nebo minerálních vláken. Stropy totiž bývají často jediné místo, kam se dají obklady umístit.
Ing. Jan Kaňka, Managing Partner společnosti SilentLab.
micro-office-akustické-panely-šedé-office-space-softseating-CAPEXUS-kanceláře-designové kanceláře-kanceláře CAPEXUS-SilentLab-SilentLab-kanceláře

Rozdělte prostory zvukově i opticky

Firmy dnes výrazně investují do řešení, které zvyšují pohodu zaměstnanců. Především se zaměřují na prvky, které umožňují vyřizovat hovory či jednání, tak aby se zaměstnanci navzájem nerušili. 

Pro tyto účely jsou dnes i na českém trhu běžné dostupné mobilní kanceláře pro jednotlivce (tzv. micro office) nebo i přenosné zasedací místnosti. Pro odstínění hluku z telefonických hovorů lze zvolit i jednodušší řešení, například neuzavřené kóje, které se jednoduše zavěsí na zeď.

Účinné odhlučnění zajišťují i různé typy paravánů, jak stolních, tak volně stojících. Paravány slouží nejen jako zvuková bariéra, prostory rozdělují také opticky. Často se jimi oddělují tiskárny, odpočinkové zóny nebo i jednotlivá oddělení.
Ing. Jan Kaňka, Managing Partner společnosti SilentLab.

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.